Mana Kombucha: een interview met oprichter Filip van Asch

Mana Kombucha: een interview met oprichter Filip van Asch

Mana Kombucha

Mana Kombucha is één van de weinige suikervrije kombucha’s die verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. Suikervrij is in dit geval bijzonder omdat suiker samen met levende culturen het fermentatieproces – waarbij de suikers worden omgezet - op gang brengt dat de basis vormt voor het uiteindelijke product. Onlangs sprak ik met Filip, die samen met zijn broer Simon het suikervrije Mana Kombucha ontwikkelde.

Over de vermeende voordelen van kombucha

Kombucha wordt allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht, zo zou het een gezonde maag- en darmwerking ondersteunen, de spijsvertering bevorderen en ontstekingsremmend werken. De theesoorten waarvan kombucha wordt gemaakt bevat bovendien veel antioxidanten en tijdens de fermentatie komen vitaminen vrij die het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Door deze, en andere mogelijke voordelen heeft de drank de bijnaam ‘onsterfelijkheidsthee’. Maar, een nadeel van kombucha is het veelal hoge suikergehalte in het product. Mana Kombucha kent dit probleem niet, de drank is volledig suikervrij.

De oorsprong van Mana Kombucha

Mana Kombucha reflecteert een pure, holistische visie op de ideale wereld. De broers Filip en Simon van Asch ontwikkelden het product vanuit het idee het beter te willen doen dan bestaande merken. Toen Simon vader werd, reisde Filip naar Amerika – waar Simon destijds woonde - om bij hem op kraamvisite te gaan. Daar kwam Filip voor het eerst in aanraking met Kombucha en ontstond het idee om het drankje in Nederland te gaan verkopen. Kombucha was in die tijd – 2015 – al heel populair in Amerika.

Filip van Asch Mana KombuchaSimon van Asch Mana Kombucha
De broers Filip en Simon van Asch

Carbon footprint van Amerikaanse afmetingen

Na enig onderzoek kwamen de broers erachter dat kombucha helemaal niet zo duurzaam is als sommige merken doen geloven. Kombucha gist namelijk nog door nadat het is gebotteld. Als gevolg hiervan moet het gekoeld bewaard en vervoerd worden. 'En dat kost heel veel energie,’ vertelt Filip. ‘Hier staan veel consumenten niet bij stil. Mijn broer en ik waren het er wel direct over eens dat wij dit anders wilden doen.’

Ongekoeld te bewaren en suikervrij

Om kombucha te produceren die niet gekoeld bewaard en vervoerd hoeft te worden, laten zij het product volledig gisten voordat het wordt gebotteld. ‘In traditionele kombucha bedraagt de restsuiker ongeveer 4 of 5% en dan moet het gekoeld bewaard en gedistribueerd worden,’ vertelt Filip. ‘Een bijkomend voordeel van het uitgisten is dat de suiker dan volledig is omgezet met als gevolg een suikervrije kombucha. Toch kan dit ook een nadeel zijn, want als een klant op zoek is naar een zoet drankje dan past Mana Kombucha niet. Een oplossing zou zijn om het te pasteuriseren maar dan verlies je de gezonde eigenschappen van kombucha.’

De betekenis van ‘Mana’

Mana is een bovennatuurlijke kracht of substantie die volgens Polynesiërs in alles zou zitten. Mana werd in sommige mythologische verhalen ook wel gezien als een stof die nodig is om magie uit te oefenen. Als ik Filip vraag of deze naam is gekozen omdat Kombucha geneeskrachtige eigenschappen wordt toegedicht antwoordt hij: ‘Ja, in veel voeding zit tegenwoordig nog weinig kracht en leven, maar bij kombucha leeft het product letterlijk door de nog aanwezige gisten. Op Hawaii wordt met Mana ook wel “levenskracht” bedoeld.’

Hoe duurzaam is Mana Kombucha?

Duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in in de bedrijfsvoering van Mana Kombucha. Dit is al gebleken uit het feit dat er is nagedacht over een oplossing waardoor Mana Kombucha niet gekoeld bewaard en vervoerd hoeft te worden. ‘Maar dit is niet het enige,’ zegt Filip. ‘Ons product zit in glas dat gerecycled kan worden en wij gebruiken alleen maar ingrediënten van biologisch oorsprong.’ Wat ook leuk is om te vermelden is dat zij een aantal jaren geleden de Amsterdamse horeca nog bevoorraadde met een elektrisch aangedreven Mana boot. Tegenwoordig doen deze boten dienst als rondvaartboot onder de naam ‘Mana Boat Tours’.

Wat onderscheidt Mana Kombucha van andere merken

Filip: 'Mana Kombucha is volledig vrij van suikers en zoetstoffen, dit is voor kombucha wel redelijk uniek. Verder is het ideaal als gezond alternatief voor frisdrank en alcohol. Door de natuurlijke smaak is Mana ook heerlijk in cocktails. Wij hebben gemerkt dat mensen die een puur en biologisch product willen, kiezen voor Mana Kombucha.’

Mana Kombucha Holy Ginger cocktail

mana kombucha cocktailDeze heerlijke cocktail mocht ik van Filip van hun website afplukken :-)
  • 15 ml wortelsap
  • 15 ml grapefruitsap
  • 15 ml gembersiroop
  • 45 ml gin
  • 65 ml MANA Kombucha Holy Ginger
Voeg alle ingrediënten behalve de Mana Kombucha samen in een shaker gevuld met ijs. Schud en schenk over nieuw ijs. Top af met Mana Kombucha en garneer met een schijfje grapefruit en eetbare bloemen om het extra mooi te maken. Nomnomnom!

Wat vinden wij van Mana Kombucha

Voordat wij extra producten aan het assortiment toevoegen, vragen Bas en ik vaak een paar samples op om het product te beoordelen (en ja, het is ook gewoon leuk om nieuwe producten uit te proberen ;-)). Bas en ik hebben zo ook Mana Kombucha uitgeprobeerd. We waren allebei zeer verrast over de heerlijke, natuurlijke smaken. Je proeft bijna dat het iets goeds doet voor je lijf en dat voelt goed. Beide smaken – Holy Ginger en Lovely Lemon – zijn fris van smaak. Ben je een echte liefhebber van zoete frisdranken, dan heeft dit misschien niet jouw voorkeur, maar een scheut gembersiroop kan in dit geval wonderen doen. Wij vonden het in ieder geval heerlijk zoals het is!

Kombucha uitproberen?

We hebben sinds kort ook een kombucha pakket in het assortiment, zo kun je voor een leuke prijs alle kombucha's (Mana Kombucha, Mister Kombucha en Aard'g) in ons assortiment uitproberen, maar het is nog leuker om het iemand cadeau te geven ;-).


Delen: