Wetenschappelijk onderzoek naar collageen

Geschreven door BSc Bea Recuerdo

Wetenschappelijk onderzoek naar collageen

Er zijn verschillende onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar het effect van collageen. De resultaten op het gebied van huidverbetering - zoals vermindering van rimpels en cellulitis en huidversteviging - zijn indrukwekkend.

In dit artikel kom je meer te weten over collageen - de wetenschappelijke onderzoeken die naar de werking ervan zijn uitgevoerd - en kijken we of de collageen hype echt de moeite waard is.

Wat zijn de voordelen van collageenpeptiden volgens onderzoeken en studies?

Een aanname die al jaren wordt gedaan, is dat je collageen (met name viscollageen) kunt gebruiken om een ​​mooie huid te krijgen. Deze praktijk dateert al uit de eerste eeuw, samen met verschillende schoonheidsrituelen die zijn beoefend om de huid te verjongen en de tekenen van huidveroudering te verminderen. En daarnaast wordt het ook gezien als een manier om beschadigd haar te regenereren en nagels te versterken. Al dit nieuws over collageen doet ons afvragen of de speculaties waar zijn of niet. Laten we het uitzoeken!

Wetenschappelijk onderzoek | het effect van collageensupplementen op de huid

Positief effect op huidveroudering: Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen met collageenpeptiden helpen bij het verhogen van het vochtgehalte van de huid en de collageendichtheid. In totaal elf onderzoeken met 805 patiënten suggereren dat collageenpeptiden een positieve invloed kan hebben op verschillende huidaandoeningen en huidveroudering. Deze onderzoeken tonen aan dat collageensupplementen veilig te gebruiken zijn zonder gerapporteerde bijwerkingen.

Positief effect op hydratatie van de huid, elasticiteit, rimpels en ruwheid: een ander onderzoek suggereerde dat 10 g collageenhydrolysaat gedurende 56 dagen leidt tot meer vocht in de huid met als gevolg een verbetering van het vochtgehalte van de huid, betere huidelasticiteit, minder rimpels en minder ruwheid (Bron: NCBI).

Positief effect op de hydratatie van de huid, elasticiteit en rimpels: uit een onderzoek bij 66 vrouwen - in de leeftijd van 40-59 jaar die gedurende acht weken oraal werden behandeld met 10 g collageenpeptiden - werden positieve resultaten behaald op het gebied van huidhydratatie en elasticiteit van de huid, waardoor rimpels - veroorzaakt door veroudering - kunnen worden verminderd. (Bron: NCBI, NCBI II, The Royal New Zealand)

Wetenschappelijk onderzoek | het effect van collageensupplementen op het haar

Collageensupplementen kunnen beschadigd haar helpen regenereren: In een onderzoek bij gezonde vrouwen van 39 tot 75 jaar oud kon een dagelijkse dosis collageenpeptiden (gehydrolyseerd collageen) de haardikte helpen vergroten en helpen de haarzakjes te regenereren. (Bron: Nutrafoods)

Wetenschappelijk onderzoek | het effect van collageensupplementen op de nagels

Collageensupplementen kunnen de nagels helpen versterken: Studies tonen aan dat het gebruik van collageensupplementen - gedurende een periode van ten minste 4 weken - een toename van 12% in de nagelgroei bevordert, terwijl de frequentie van gebroken nagels tot 42% wordt verlaagd. Bovendien stelde een onderzoek vast dat 64% van de deelnemers een wereldwijde klinische verbetering van broze nagels bereikte en 88% een verbetering ervoer in 4 weken (Bron: Pubmed).

Wetenschappelijk onderzoek | het effect van collageensupplementen op gewrichtspijn en botgezondheid

Een studie uitgevoerd bij 140 deelnemers - die gedurende 6 maanden elke dag collageen moesten consumeren - meldde dat 10 g collageenpeptiden als voedingssupplement kan helpen gewrichtspijn te verminderen (Bron: NCBI).

Terwijl in een ander onderzoek werd vermeld dat collageenpeptiden een positief effect hebben bij het verlichten van botproblemen zoals osteoporose en osteoartritis. Er werd vermeld dat het aanvullen van collageen aan het lichaam een ​​potentieel beschermend effect kan hebben op het gewrichtskraakbeen, wat vooral een gevoel van opluchting geeft (Bron: Scielo).


Onze keuze: Plent Pure Marine Collagen

Plent Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) 3 + 1 GRATIS
107,85
143,80
(Al vanaf 107,85 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Naturel (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
94%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent Viscollageen Alle Smaken (ASC-gecertificeerd) 3 x 300 gram
97,07
107,85
(Al vanaf 97,07 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Berry (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
92%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
90%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis

Producten 1 tot 5 van 7 in totaal

Pagina

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van collageensupplementen

Wat beïnvloedt de collageenproductie in het lichaam?

Verschillende factoren kunnen de collageenproductie in het lichaam beïnvloeden. Over het algemeen is afname van de collageenproductie de hoofdoorzaak van de zichtbare tekenen van veroudering, zoals rimpelvorming, bruine vlekken, fijne lijntjes en een slappe huid. Daarnaast kan het ook de gezondheid van botten en gewrichten beïnvloeden naarmate we ouder worden. De factoren die de productie van collageen kunnen beïnvloeden zijn de volgende:

  1. Veroudering: Studies hebben aangetoond dat onze collageenproductie met 1-1,5% begint af te nemen naarmate we ouder worden, vooral na onze vroege volwassenheid (vanaf het 25e levensjaar). Onderzoekers bevelen gewoonlijk aan dat vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar oud collageensupplementen nemen, aangezien het collageengehalte tijdens de menopauze aanzienlijk kan afnemen tot 2,1% en een verminderde huiddikte van 1,13% per postmenopauzaal jaar gedurende 15-18 jaar. (Bron: Parjournal)
  2. Dieet & Levensstijl: Collageen kan van nature in voedsel worden gevonden. Het kan worden gevonden in verschillende dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen die stoffen bevatten voor de productie van collageen in ons eigen lichaam. Een onevenwichtig dieet kan echter naast veroudering de uitputting van collageen versnellen. Bovendien kunnen ongezonde gewoonten zoals roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan slaap en lichaamsbeweging ook de collageenproductie van het lichaam verminderen (Bron: HSPH)
  3. Ultraviolette straling: Studies suggereren dat frequente blootstelling aan ultraviolette straling van de zon de huid negatief kan beïnvloeden en het aantal rimpels, fijne lijntjes en bruine vlekken kan verhogen. Dit komt omdat ultraviolette straling de afbraak van collageen in de huidlaag activeert en mogelijk nieuwe collageensynthese stopt (Bron: NCBI)
  4. Gebrek aan vitamine C in het lichaam: Gebrek aan vitamine C kan de collageenproductie verstoren. Onder normale omstandigheden bevat de huid vitamine C, dat de collageensynthese stimuleert en tegelijkertijd antioxidanten helpt de huid te beschermen tegen door UV veroorzaakte fotoschade. Dit is de reden waarom vitamine C-tekort ook wordt geassocieerd met slechte wondgenezing, omdat het de productie en vorming van collageen in de diepe huidlagen beïnvloedt (Bron: NCBI)

Onze keuze: Plent Pure Marine Collagen

Plent Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) 3 + 1 GRATIS
107,85
143,80
(Al vanaf 107,85 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Naturel (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
94%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent Viscollageen Alle Smaken (ASC-gecertificeerd) 3 x 300 gram
97,07
107,85
(Al vanaf 97,07 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Berry (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
92%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
90%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis

Producten 1 tot 5 van 7 in totaal

Pagina

studies over collageen voor de huid

Wat is effectiever: plaatselijke toepassing (huidcrèmes) of orale inname van collageen?

De eerdere factoren maakten de weg vrij voor het gebruik van "endogene" collageenbronnen om het lichaam te voorzien van collageen om huidveroudering, broze nagels en beschadigd haar te voorkomen. Collageen werd gezien als de sleutel tot de "eeuwige jeugd" en begon eerst met plaatselijke of huidtoepassing en uiteindelijk oraal 'collageen', beide werden veel gebruikt en beweerden de afgelopen jaren anti-verouderingseigenschappen te hebben. Laten we eens kijken welke van de twee werkelijk effectiever is.

Topische toepassing van collageen (huidcrèmes)

Tijdens de eerste jaren van het bestuderen van collageen, verscheen het op de markt als ingrediënt in huidcrèmes en serums. Maar naarmate er verder onderzoek werd gedaan, was de toepassing ervan minder effectief omdat collageen zich op de diepere laag van de huid bevindt en niet op het oppervlak. Bovendien gebruikten fabrikanten in deze tijd collageen in zijn oorspronkelijke vorm omdat nog niet uit onderzoek was gebleken dat alleen collageenpeptiden - de afgebroken vorm van collageen - effectief te zijn. Er werd echter gezien dat collageen in zijn ruwe vorm collageenvezels had die te groot waren om door de buitenste lagen van de huid te dringen.

Orale collageensupplementen (poeder)

Nadat ze zich realiseerden dat lokale toepassing van collageen minder effectief was, onderzochten onderzoekers de mogelijkheid om collageenpeptiden te gebruiken.

Collageenpeptiden worden geproduceerd wanneer collageen een proces ondergaat dat hydrolyse wordt genoemd, waarbij collageen in kleinere stukjes wordt afgebroken door watermoleculen toe te voegen om gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden te worden. Gehydrolyseerd collageen of collageenpeptiden is een licht verteerbare en opneembare vorm van collageen.

Collageenpeptiden of gehydrolyseerde collageenpeptiden werden op de markt gebracht in pillen en poeders, die uiteindelijk wereldwijd beroemd werden vanwege hun gezondheidspotentieel en het vertragen van tekenen van veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes en het verbeteren van de gezondheid van gewrichten en botten.

Collageensupplementen voorzien je lichaam van een dosis collageenpeptiden. Deze collageenpeptiden worden snel afgebroken tot aminozuren en vervolgens door het lichaam opnieuw gebruikt om collageen te maken.


Onze keuze: Plent Pure Marine Collagen

Plent Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) 3 + 1 GRATIS
107,85
143,80
(Al vanaf 107,85 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Naturel (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
94%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent Viscollageen Alle Smaken (ASC-gecertificeerd) 3 x 300 gram
97,07
107,85
(Al vanaf 97,07 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Berry (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
92%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis
Plent - Viscollageen Chocolade (ASC-gecertificeerd) - 300 g
Waardering:
90%
(Al vanaf 26,96 p/s)
Morgen in huis

Producten 1 tot 5 van 7 in totaal

Pagina