Rijstproteïne is een hoogwaardige bron van eiwitten en essentiële aminozuren. De rijst wordt vermalen tot een poeder. Dit proc...Rijstproteïne is een hoogwaardige bron van eiwitten en essentiële aminozuren. De rijst wordt vermalen tot een poeder. Dit proces verwijdert verbindingen die "antinutriënten" worden genoemd en verbetert de beschikbaarheid van aminozuren!
Eiwitten leveren de bouwstenen voor alle weefsels, via zijn aminozuurbestanddelen. Na een intensieve training moet onze spieren worden gerepareerd en opnieuw opgebouwd, evenals ons bindweefsel zoals pezen en ligamenten.
Rijstproteïne is een handige, hoogwaardige bron van proteïne en essentiële aminozuren. De rijstkorrel wordt vermalen tot een poeder en scheidt enzymatisch het eiwit van koolhydraten. Dit proces verwijdert verbindingen genaamd "anti-nutriënten" die anders de spijsvertering en absorptie zouden belemmeren (Bron: NCBI). Door de verwerking is er echter een toename in de verteerbaarheid en de concentratie van essentiële aminozuren (Bron: NCBI).
Voordelen van rijstproteïne
Biologisch
Veganistisch
Smaakt heerlijk, mengt goed
Vrij van wolfraam (verontreiniging door zware metalen)
Hoge proteïne-gewichtsverhouding
Glutenvrij, sojavrij en zuivelvrij
Geen kunstmatige zoetstoffen, vulstoffen of onnodige ingrediënten
Compacte bron van hoogwaardige eiwitten
Kan de spiergroei net zo goed stimuleren als wei-proteïne (Bron: NCBI)
Belangrijkste gezondheidsvoordelen van rijstproteïne
Het volgen van een plantaardig dieet kan het moeilijker maken om aan je dagelijkse behoefte aan eiwitten te voldoen. En dit is jammer omdat er in onderzoek veel voordelen zijn aangetoond van een eiwitrijk dieet. Een proteïnesupplement van rijst kan hiervoor de oplossing zijn.
Zijn plantaardige eiwitten beter dan dierlijke eiwitten voor spieropbouw?
Plantaardige eiwitbronnen kunnen voor verwarring zorgen. Kijkend naar het onderzoek - zowel dierlijk als menselijk onderzoek - is aangetoond dat plantaardige eiwitten net zo effectief kunnen zijn als dierlijke eiwitten (wanneer leucine wordt gematcht) bij het stimuleren van de spieropbouw (Bron: NCBI & NCBI).
Heb je minder honger door het eten van veel eiwitten?
Eiwit is de meest verzadigende macronutriënt, wat betekent dat als je 100 gram vet, koolhydraten en eiwitten eet op drie verschillende momenten en je de hongerscore beoordeelt, eiwit je het meest verzadigd laat voelen. Het werkt voornamelijk doordat het legen van de maag wordt vertraagd en daarmee ook de hormonale reactie en boodschap terug naar de hersenen. Het vertragen van dit signaal zorgt ervoor dat de honger wordt onderdrukt.
Helpt bij het onderdukken van honger en geeft sneller een vol gevoel (Bron: NCBI)
Waarom moet je veel eiwitten eten om spiermassa te kweken?
We weten allemaal dat proteïne een belangrijke rol speelt in spieren, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat spier- / proteïne-omzet niet iets is dat begint en stopt, maar eerder een voortdurend fenomeen. Met andere woorden, ons lichaam breekt voortdurend beschadigde of oude eiwitten af en maakt nieuwe, sterkere structuren met de aminozuren / eiwitten die je binnen krijgt via je voeding.
We kunnen geen muur bouwen zonder stenen, hetzelfde geldt voor spieropbouw zonder hoogwaardige eiwitten. Hier kan rijstproteïne een bijdrage aan leveren.
Voordelen van het eten van extra eiwitten op spieropbouw en overgewicht
Helpt bij het behouden van spiermassa, vooral bij caloriearme inname (Bron: NCBI)