Psyllium husk

Psyllium is een zeer populair supplement. Het staat bekend om op te lossen in water en een geleiachtige substantie te vormen. De... Psyllium is een zeer populair supplement. Het staat bekend om op te lossen in water en een geleiachtige substantie te vormen. Deze gel bevindt zich in de darmen en voegt water toe aan de ontlasting, verbetert de ontlasting en biedt tal van extra voordelen.

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Tested Nutrition - Fiber X - 180 caps.
  Tested Nutrition - Fiber X - 180 caps.
  Morgen in huis
  (Al vanaf 11,01 p/s)
 2. Big Food - Psyllium Husk Poeder - 500 gram
  Big Food - Psyllium Husk Fibre - 500g
  Morgen in huis
  (Al vanaf 16,50 p/s)
 3. big food Psyllium Husk 250 gram
  Big Food - Psyllium Husk Vezels - 250 gram
  Morgen in huis
  Speciale prijs 8,95 9,95 Vanaf 8,50
  (Al vanaf 8,50 p/s)
 4. 8719689933449
  Big Food - Psyllium Husk Vezels - 750 gram
  Morgen in huis
  Speciale prijs 18,50 19,95 Vanaf 16,00
  (Al vanaf 16,00 p/s)

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

psyllium husk

Wat is psyllium husk

Psyllium is een impactvolle en zeer nuttige bron van vezels (arabinoxylaan) afgeleid van de Plantago Ovata, een inheemse plant in Azië, Afrika en mediterrane regio's van Europa (Bron: Pubmed.gov).

Ons psylliumpoeder wordt gewonnen uit de kaf van de plant en op natuurlijke wijze vermalen tot een fijn poeder dat gemakkelijk aan je havermout of smoothies kan worden toegevoegd. Yum!

Psyllium husk is een zeer populair supplement dat aanvankelijk vooral werd gebruikt als natuurlijk laxeermiddel (Bron: Pubmed.gov). Psyllium staat bekend als een oplosbare (of stroperige) vezel die wateroplosbaar is en een geleiachtige substantie vormt in combinatie met water. Deze gel bevindt zich in de darmen en voegt water toe aan de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting bevorderd, maar daarnaast biedt het tal van extra voordelen.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van psyllium husk

Oplosbare vezels

Er zijn twee primaire classificaties van vezels: oplosbaar en niet-oplosbaar. Meer recentelijk is aanbevolen om deze namen te veranderen in visceus en niet-visceus. De benamingen verwijzen eenvoudig naar het vermogen van de vezel om in water op te lossen, en beide soorten spelen een belangrijke rol in het dieet.

Oplosbare vezels kunnen water in de dikke darm trekken, wat kan helpen om de ontlasting te verzachten en werkt als een natuurlijk laxeermiddel.

Het advies is om elke dag minstens 3-4 gram oplosbare vezels consumeren, met een totale vezelinname van 25-30 gram. 1-2 theelepels van ons natuurlijke psylliumpoeder voorziet in je totale dagelijkse oplosbare behoeften!

Belangrijkste voordelen van vezels

In deze paragraaf worden de belangrijkste voordelen van vezels in het algemeen belicht, niet specifiek psyllium. Ons psylliumpoeder kan je echter helpen om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels (en oplosbare vezels) te bereiken en er zo de vruchten van te plukken. Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van meer vezels in je dieet zijn:

 • Verbetert de spijsvertering
 • Kan de eetlust verminderen
 • Kan LDL-cholesterol verlagen (de slechte soort cholesterol)
 • Kan helpen bij het afvallen (door eetlust en verminderde opname)

Belangrijkste voordelen van oplosbare vezels

Omdat ons psylliumpoeder een van nature rijke bron van oplosbare vezels is, dachten we dat het nuttig zou kunnen zijn om enkele van de belangrijke voordelen van dit specifieke type te benadrukken. Nogmaals, we beweren niet dat deze rechtstreeks verband houden met ons specifieke supplement, maar met oplosbare vezels in het algemeen.

Natuurlijk laxeermiddel

Het meest bestudeerde voordeel van oplosbare vezels is het potentieel als natuurlijk laxeermiddel. Oplosbare (of stroperige) vezels trekken water in de dikke darm, waardoor het volume kan toenemen en de ontlasting ook zachter kan worden.

Hoewel de meeste vezels in de dikke darm fermenteerbaar zijn door onze darmbacteriën, is een component van oplosbare vezels dat niet (Bron: Pubmed.gov). In een studie was dit de cruciale factor waarbij de smering, massa en vochtigheid van ontlasting verbeterde bij 15 deelnemers - die aangevuld met psylliumschil gedurende zeven dagen - in vergelijking met andere vezelsupplementen (Bron: Pubmed.gov).

Eetlust

Het is bekend dat het verhogen van de inname van oplosbare vezels helpt de eetlust te verminderen (Bron: NCBI.com). Dit type vezel trekt water in de dikke darm, waardoor rekreceptoren worden gestimuleerd. Wanneer deze worden gestimuleerd, zorgen ze ervoor dat we ons voller en verzadigd voelen.

In één onderzoek werd een gezonde dosis psyllium voor en na een maaltijd genuttigd, wat resulteerde in een een meer verzadigd gevoel in vergelijking met een placebogroep (Bron: NCBI.com).

Cholesterol

Oplosbare vezels, meestal in de vorm van psyllium, zijn een veel bestudeerd supplement geworden vanwege het mogelijke verlagende effect dat het kan hebben op LDL-cholesterol. Wanneer er constant hoge niveaus van LDL-cholesterol in het bloed zijn, neemt het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen toe.

Van oplosbare vezels is aangetoond dat ze binden aan galzuren, en met de ontlasting het lichaam verlaten (Bron: Examine.com). Om de galzuren die we op deze manier kwijtraken aan te maken, heeft ons lichaam cholesterol nodig, en dat kan op zijn beurt de cholesterolniveaus verlagen (Bron: Pubmed.gov).

In één onderzoek onder 20 mannen met hoge cholesterolwaarden, leidde 40 dagen suppletie met psyllium, tot duidelijke verlagingen van het LDL-cholesterol in vergelijking met een placebo (Bron: Jlr.org).

Hoe gebruik je psylliumvezels

Neem dagelijks 1-2 eetlepels. Meng de psylliumvezels in water of sap en roer goed. Het poeder vormt een geleiachtige substantie die direct na het mengen moet worden opgedronken.

Drink de hele dag veel vocht. Psyllium kan ook worden gebruikt bij het bakken, over salades worden gestrooid of in soep worden gemengd om het vezelgehalte van deze gerechten te verhogen.