Vitamine K is de naam van een groep vetoplosbare verbindingen (vitamines) die essentieel zijn. Hiervan is phylloquinone de belan... Vitamine K is de naam van een groep vetoplosbare verbindingen (vitamines) die essentieel zijn. Hiervan is phylloquinone de belangrijkste soort in onze voeding en is belangrijk voor botopbouw, bloedstolling en als co-enzym voor vele andere reacties.
Vitamine K is de naam van een groep in vet oplosbare verbindingen (vitamines) die essentieel zijn voor verschillende functies in het lichaam. Hiervan is phylloquinone de belangrijkste soort in onze voeding en is belangrijk voor botopbouw, bloedstolling en als co-enzym voor vele andere reacties. Zeer interessant is dat de K is afgeleid van het Duitse woord 'Koagulation', dat staat voor het stollen van bloed, de eerste ontdekte rol van vitamine K ( Examine.com ).
Vitamine K, vooral phylloquinone (vitamine K1), werkt als een co-enzym voor een reeks chemische reacties in het lichaam (Bron: NIH ). De belangrijkste reactie is de productie van stollende eiwitten die essentieel zijn voor het minimaliseren van bloedverlies wanneer onze bloedvaten beschadigd raken.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en moet daarom altijd samen met een bron van vetten worden ingenomen. De meeste vitamine K-supplementen hebben de vorm van multivitaminen of zijn verpakt in andere in vet oplosbare verbindingen. Om een efficiënte en snelle opname te garanderen, wordt het echter aanbevolen om deze bij uw maaltijden te consumeren.
In termen van vitamine K, omdat er veel verschillende soorten zijn, is het belangrijk om de chemische vorm te controleren. Voor de meeste supplementen zal het de vorm hebben van vitamine K1 (phylloquinone) of de synthetische vorm van K1 (Bron: NIH ).
We bevelen graag supplementen aan met minimale ingrediënten, natuurlijke bronnen en delicate productiemethoden voor vitamine K. Als vuistregel moet je er altijd voor zorgen dat het merk dat je overweegt een goede reputatie heeft en een lange staat van dienst heeft. van hoogwaardige kwaliteit en tevreden klanten.
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die vitamine K1 (phylloquinone) bevatten, waaronder groene bladgroenten, plantaardige oliën en fruit (Bron: NIH ). In termen van menaquinonen zitten er aanzienlijke hoeveelheden in vlees, zuivelproducten en eieren (Bron: NCBI ). Interessant is dat het Japanse gerecht Natto, een delicatesse van gefermenteerde sojabonen, grote hoeveelheden menaquinonen bevat (bron: Examine.com ). Helaas is het vrij moeilijk om dagelijks voldoende vitamine K te consumeren, tenzij iemand de bovengenoemde bronnen vaak eet, b.v. Natto.
Omdat vitamine K een essentiële voedingsstof is, moeten we deze via de voeding binnenkrijgen. Zijn rollen in het lichaam zijn talrijk. De twee belangrijkste rollen zijn als co-enzym voor de productie of wijziging van stollingseiwitten en ter ondersteuning van de gezondheid van de botten. Dit zijn beide goedgekeurde gezondheidsclaims (Bron: EU-artikel 13 ).
Vitamine K is een essentieel co-enzym voor een reeks eiwitten. Simpel gezegd, een co-enzym is een begeleidende verbinding die chemische reacties mogelijk maakt die belangrijke eiwitten in het lichaam activeren of volledig vormen. Vitamine K is een co-enzym voor een reeks eiwitten die een belangrijke rol spelen bij normale bloedstolling (Bron: Examine.com ).
Zoals gezegd is vitamine K een co-enzym voor de vorming of wijziging van veel verschillende eiwitten. Een van deze eiwitten is osteocalcine, dat een belangrijke rol speelt bij het hermodelleren van botten (botopbouw). Ter ondersteuning hiervan hebben sommige onderzoeken verbanden aangetoond tussen onvoldoende inname van vitamine K en lagere botmineraaldichtheid (Bron: NCBI ).
Er is niet een breed scala aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine K en daarom kan het moeilijk zijn om in uw dagelijkse behoeften te voorzien. Het toevoegen van een vitamine K-rijk gerecht zoals Natto aan uw dieet, of het overwegen van een supplement, kan een haalbare optie zijn voor degenen die niet veel fruit en groenten consumeren.