Vitamine B1

Vitamine B1 of thiamine is een van de negen in water oplosbare essentiële B-vitamines, die van nature in sommige voedingsmiddel... Vitamine B1 of thiamine is een van de negen in water oplosbare essentiële B-vitamines, die van nature in sommige voedingsmiddelen voorkomen en aan andere worden toegevoegd. Thiamine is nodig om de normale functie van het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel te behouden.

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Vitals - PeaPlex® - 90 capsules (400 mg)
  Vitals - PeaPlex® - 90 capsules (400 mg)
  Morgen in huis
  (Al vanaf 56,66 p/s)
 2. Vitals - Hartformule Pro - 60 capsules
  Vitals - Hartformule Pro - 60 capsules
  Morgen in huis
  (Al vanaf 33,26 p/s)
 3. SALVESTROL® PLATINUM
  Vitals SALVESTROL® PLATINUM 60 CAPSULES
  Morgen in huis
  Speciale prijs 74,95 79,95 Vanaf 72,95
  (Al vanaf 72,95 p/s)
 4. Vitals ELKE DAG PLATINUM 60 TABLETTEN
  Vitals ELKE DAG PLATINUM 60 TABLETTEN
  Morgen in huis
  Speciale prijs 42,95 44,95 Vanaf 40,95
  (Al vanaf 40,95 p/s)
 5. Vitals Elke Dag Mama - 60 capsules
  Vitals Elke Dag Mama - 60 capsules
  Morgen in huis
  Speciale prijs 24,95 26,95 Vanaf 23,95
  (Al vanaf 23,95 p/s)
 6. Vitamine B Complex Actief
  Vitals Vitamine B Complex Actief - 100 capsules
  Morgen in huis
  Speciale prijs 27,95 34,95 Vanaf 25,95
  (Al vanaf 25,95 p/s)
 7. Vitals Elke Dag mama - 60 tabletten
  Vitals Elke Dag Mama - 60 tabletten
  Morgen in huis
  Speciale prijs 31,95 39,95 Vanaf 29,95
  (Al vanaf 29,95 p/s)
 8. Garden of Life - Multi One a Day
  Garden of Life - Multi One a Day
  Morgen in huis
  Speciale prijs 17,95 19,95 Vanaf 16,95
  (Al vanaf 16,95 p/s)
 9. Garden of Life - Vitamine B complex
  Garden of Life - Vitamine B Complex
  Morgen in huis
  Speciale prijs 18,95 20,95 Vanaf 17,95
  (Al vanaf 17,95 p/s)

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Vitamine B1 (Thiamine)

Wat is vitamine B1?

Vitamine B1 of thiamine is een van de negen in water oplosbare essentiële B-vitamines, die van nature in sommige voedingsmiddelen voorkomen en aan andere worden toegevoegd. Thiamine is nodig om de normale functie van het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel te behouden. Thiamine heeft een zeer kleine voorraad in de lever (~ 25-30 mg) en daarom moeten we proactief zijn met onze inname via de voeding en / of suppletie.

Waar is vitamine B1 goed voor?

Interessant is dat obesitas verband lijkt te houden met thiaminedeficiëntie, hoewel dit kan worden toegeschreven aan het gedrag dat obesitas veroorzaakte in plaats van obesitas zelf (Bron: NCBI). Vis, vlees, volkoren granen en de meeste soorten brood zijn goede bronnen van thiamine. De consumptie van sterk geraffineerde producten die een grote hoeveelheid witte bloem bevatten, laat een zeer vatbaar voor onvoldoende thiamine-inname.

Degenen die kleine hoeveelheden van deze voedingsmiddelen consumeren, zouden daarom misschien moeten overwegen om B1 (thiamine) aan te vullen.

Wanneer moet je vitamine B1 innemen?

Vitamine B1 is een in water oplosbare vitamine en moet daarom indien mogelijk altijd op een lege maag worden ingenomen. Het wordt aanbevolen om 's ochtends voor het eten vitamine B1 in te nemen.

Welk vitamine B1-supplement is het beste?

Als u weet dat u een specifiek vitamine B1-tekort heeft, is misschien alleen een vitamine B1-supplement de beste manier van handelen; Als u echter het risico loopt op meerdere B-vitaminetekorten, raadpleeg dan uw arts over het nemen van een B-vitaminecomplex, dat wij aanbieden.


Belangrijkste gezondheidsaspecten van vitamine B1

Belangrijkste aspecten van vitamine B1

Omdat vitamine B1 een essentiële voedingsstof is, moeten we deze via de voeding binnenkrijgen. Zijn rollen in het lichaam zijn gerelateerd aan een normaal energiemetabolisme en zenuwfunctie.

Energiemetabolisme

Thiamine is nodig bij de afbraak en het gebruik van koolhydraten, met name de hersenen en het zenuwstelsel. Bovendien is het nodig bij de samentrekking van spieren en de overdracht van zenuwsignalen.

Een gevolg van thiaminedeficiëntie is Beriberi, waarbij gevoelloosheid in de handen en problemen met het bewegen van de benen zich manifesteren. Deze ziekte wordt echter niet gezien in de ontwikkelde wereld, hoewel het wel de cruciale rol van thiamine in een goede werking van het zenuwstelsel benadrukt. (Bron: Wikipedia)

Moet ik vitamine B1 nemen?

Verschillende groepen, waaronder, maar niet beperkt tot de volgende, zouden betere suppletie met vitamine B1 moeten hebben:

 • Alcoholisten: van alcoholisme is bekend dat het de opname van thiamine vermindert en daardoor de uitscheiding. Ook is de opname van voedingsstoffen en de diversiteit in deze groep hoogstwaarschijnlijk beperkt.
 • Diabetici: kunnen baat hebben bij suppletie omdat ze drastisch lagere bloedspiegels hebben in vergelijking met hun gezonde tegenhanger. Dit kan worden veroorzaakt door de hoge filtratiesnelheid van de nieren en daardoor verhoogde uitscheiding (Bron: NCBI ).
 • Oudere volwassenen: voor de meeste vitamines zullen oudere volwassenen een verminderde inname en absorptie hebben. Thiaminedeficiëntie wordt gemeld bij oudere volwassenen en het hogere medicatiegebruik in deze groep heeft er mogelijk iets mee te maken.
 • Menstruerende vrouwen: twee onderzoeken hebben aangetoond dat het baat heeft bij het aanvullen met 100 mg thiamine per dag en dat de ernst van premenstruele symptomen afneemt (Bron: NCBI , NCBI )

Zoals altijd wordt deze informatie alleen voor educatieve doeleinden verstrekt. Raadpleeg altijd uw arts voordat u met een supplementregime begint.