Jodium is een essentieel sporenmineraal, bekend om zijn normale schildklier- en cardiovasculaire functie. Hormonen geproduceerd ...Jodium is een essentieel sporenmineraal, bekend om zijn normale schildklier- en cardiovasculaire functie. Hormonen geproduceerd door de schildklier helpen bij het reguleren van het metabolisme van het lichaam. Een goede ontwikkeling van botten en hersenen tijdens de zwangerschap is ook afh...
Jodium is een essentieel sporenmineraal dat bekend staat om zijn normale schildklier- en cardiovasculaire functie. Hormonen geproduceerd door de schildklier helpen bij het reguleren van het metabolisme van het lichaam. Een goede ontwikkeling van botten en hersenen tijdens de zwangerschap is ook afhankelijk van deze hormonen.
Jodium komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vis, zeevruchten, zuivelproducten, verrijkte granen en gejodeerd zout. Het is geen gebruikelijk supplement vanwege universeel verrijkt tafelzout. Ondanks dat de meeste landen van de eerste wereld voldoende jodium bevatten, kan suppletie voordelig zijn voor degenen die geen zeevruchten of zuivelproducten consumeren of een minimale inname via de voeding hebben.
Interessant is dat zeewier een aanzienlijk betere bron is dan vis (Bron: NCBI ). Hoewel sommige zeewierproducten zo hoog zijn dat ze als buitensporig worden beschouwd en een boven de toelaatbare bovengrens (600 μg) van jodium kunnen plaatsen. De aanbevolen inname voor volwassenen is 150 μg/dag. Zie hieronder voor groepen die suppletie zouden moeten overwegen.
Belangrijkste aspecten van jodium
Als u een strikt veganistisch / plantaardig dieet volgt en geen vis eet, kunt u overwegen om een jodiumsupplement te nemen. Sommige soorten plantaardige melk zijn ook verrijkt met jodium, dus houd hier rekening mee. Als u overweegt een supplement in te nemen, vraag dan advies aan een arts voordat u het supplement toedient.
Wie heeft er baat bij jodiumsuppletie?
De meeste mensen krijgen genoeg jodium uit voedsel en dranken. Bepaalde groepen mensen hebben echter meer kans dan andere om moeite te hebben om voldoende jodium uit de voeding te krijgen en kunnen baat hebben bij suppletie:
Mensen die geen gejodeerd zout gebruiken. Het toevoegen van jodium aan zout is de meest gebruikte strategie om jodium -deficiëntie (Bron: OD).
Zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben ongeveer 50% meer jodium nodig dan andere vrouwen om voldoende jodium voor hun baby te geven (Bron: NCBI ).
Mensen die in gebieden met een jodiumarme bodem wonen en voornamelijk lokaal voedsel eten. Deze bodems produceren gewassen met een laag jodiumgehalte (Bron: NCBI ).
Mensen die marginale hoeveelheden jodium binnenkrijgen en die ook grote hoeveelheden voedsel eten dat goitrogenen bevat. Goitrogenen kunnen worden gezien als verschillende stoffen die de manier waarop het lichaam jodium gebruikt, verstoren. Ze zijn aanwezig in sommige plantaardige voedingsmiddelen, waaronder soja, en kruisbloemige groenten zoals kool, broccoli, bloemkool en spruitjes. Het eten van redelijke hoeveelheden voedsel dat goitrogenen bevat, is geen probleem (Bron: OD & OD).
Hoe weet ik of ik een tekort heb?
Jodiumtekort is ongebruikelijk in de meeste ontwikkelde landen. Personen met onvoldoende jodium kunnen onvoldoende hoeveelheden schildklierhormoon aanmaken. Hierdoor kan dit voor veel problemen zorgen.
Bij zwangere vrouwen kan een ernstig jodiumtekort de foetus permanent schaden door groeiachterstand, verstandelijke beperking en vertraagde seksuele ontwikkeling te veroorzaken.
Minder ernstig jodiumtekort kan een lager dan gemiddeld IQ bij zuigelingen en kinderen veroorzaken en het vermogen van volwassenen om helder te werken en helder te denken verminderen.
Struma, een vergrote schildklier, is vaak het eerste zichtbare teken van jodiumtekort (Bron: NCBI).