Algenolie vs. Visolie - Wat is het verschil en welke kiezen?

Algenolie vs. Visolie - Wat is het verschil en welke kiezen?

Algenolie vs. Visolie - Wat is het verschil?

Omega-3-olie is een voedingssupplement dat al jaren enorm populair is. Door de jaren heen wordt het vanwege de gezondheidsvoordelen door steeds meer mensen gebruikt. Terwijl de behoefte aan omega-3-oliesupplementen groeit, nemen ook de mogelijke bronnen van omega-3 toe. Visolie was vroeger de enige bron van Omega-3, en voor sommige mensen is dit misschien de enige bron van Omega-3 die ze kennen. Maar, naarmate de vraag toenam en specifieke diëten omega-3 uit vis niet toelieten, stelden onderzoekers een alternatieve bron voor, namelijk algenolie.

Wat kun je verwachten in dit artikel

In dit artikel zullen we de verschillen tussen algenolie en visolie onderzoeken en vergelijken op basis van de Duurzaamheid, Smaak & Geur, en Voedingswaarde en je helpen beslissen welk Omega-3 supplement de beste voor jou is.

Populaire Omega-3 supplementen

Hoe de Omega-3-olie industrie tot stand kwam

Visolie informatie

Visolie

Omega-3-olie lijkt misschien een moderne uitvinding, maar in werkelijkheid werd het al lang voor onze tijd gebruikt. Dr. Michael Crawford suggereerde dat een van de factoren die bijdragen aan de evolutie van apen voor de mens, omega-3-vetzuren zijn. De toegenomen inname van zeevruchten door de visserij droeg bij aan de hersenontwikkeling van de vroege mens dankzij docosahexaeenzuur (DHA) (Bron: PEMSEA).

Uit onderzoek is gebleken dat in de 8e eeuw de oude Romeinen graag sauzen op basis van visolie aan hun voedsel toevoegden. Dit werd Garum-saus genoemd. Deze sauzen hadden een onaangename geur, maar waren favoriet bij de Romeinen. De complete samenleving gebruikte het in hun voedsel. De Romeinen hielden niet alleen van visolie vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen. Garum bleek bij onderzoek 's werelds eerste visoliesupplement te zijn dat zowel eicosapentaeenzuur (EPA) als docosahexaeenzuur (DHA) bevat (Bron: ResearchGate).

Met het verstrijken van de eeuwen werd niet alleen visolie als essentieel beschouwd, maar specifiek de voedingsstof die wordt aangetroffen in Omega-3-vetzuren: Eicosapentaeen zuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Studies tonen aan dat omega-3-olie kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart, de hersenfunctie, de ontwikkeling van baby's en ontstekingsremmende eigenschappen bevatten (Bron: NIH). Aangezien het menselijk lichaam niet in staat is om deze vetzuren zelf aan te maken, is er behoefte om Omega-3 uit de voeding of uit supplementen te krijgen (Bron: NCBI).

Informatie over algenolie

Algenolie (vegan omega 3)

Toen de marktvraag naar Omega-3-supplementen groter werd, zochten onderzoekers naar andere bronnen, wat uiteindelijk leidde naar Omega-3 uit algen. Algenolie is afkomstig van zeealgen die overal ter wereld in de oceanen voorkomen. Omdat algenolie plantaardig is, is het geschikt - en zeer geliefd - voor veganisten.

Toen microalgen verder werden bestudeerd, werd aangetoond dat het de primaire bron is van EPA en DHA, dat bijdraagt ​​aan de omega-3-olie in vissen en ander zeeleven. Het maakt deel uit van de voedselketen van waterdieren. Algen zijn voornamelijk het voedsel voor kleine zeedieren zoals garnalen, larven van schaaldieren, vissen en weekdieren (Bron: Springer).

Bij nadere bestudering bleek algenolie een aantal voordelen te hebben ten opzichte van visolie in termen van sensorische eigenschappen (smaak & geur), maar ook qua productie en duurzaamheid. Laten we hier wat dieper op ingaan.

Algenolie versus visolie - productie en duurzaamheid

Algenolie versus visolie - Productie & Duurzaamheid

Een van de redenen voor het gebruik van microalgen als bron van omega-3 is dat visolie heeft bijgedragen aan de afname van sommige vissoorten (Bron: TFNC). De productie van visolie heeft de optimale drempel bereikt en neemt wereldwijd af. Hierdoor is de prijs gestegen, waardoor visolie kostbaar is geworden. Uit onderzoek is gebleken dat visolie mogelijk niet beschikbaar is voor een meerderheid van de mensen in ontwikkelingslanden (Bron: ScienceDirect). Vanuit dit oogpunt is het nodig om te zoeken naar duurzame en veilige bronnen van DHA uit omega-3. De productie van algenolie is toegankelijker en milieuvriendelijker, met hogere opbrengsten dan de productie van visolie.

Algenolie versus visolie - Smaak & Geur

Een van de belangrijkste voordelen voor gebruikers van van algenolie ten opzichte van visolie is dat het geen onaangename geur heeft (Bron: ScienceDirect). Algenolie heeft geen geur, in tegenstelling tot de visgeur, die visolie veelal wél heeft (Bron: ScienceDirect). In vergelijking met visolie heeft algenolie een neutrale smaak. Om deze reden werd algenolie snel geaccepteerd in de markt. Toch hebben enkele visoliemerken Omega-3 geproduceerd met een neutrale geur en smaak.

Algenolie versus visolie - kwaliteit

Algenolie versus visolie - kwaliteit

De manier van verwerken kan de kwaliteit van Omega-3 vetzuren aantasten. Volgens onderzoek wordt visolie van verwerkte visoliën, geraffineerde triglyceriden of die met ethylesters niet goed door het lichaam opgenomen in vergelijking met conventionele visolie. Daarom moeten we om deze reden voorzichtig zijn bij het kiezen van het merk visolie:

  • Sommige merken visolie bevatten zware metalen, antibiotica en andere verontreinigingen die een ernstig veiligheidsrisico kunnen vormen.
  • Sommige visolie bevat milieuverontreinigende stoffen zoals dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), dioxines en polychloorbifenylen die in de visolie zijn aangetroffen.

Bovenstaande zijn de belangrijkste redenen die worden genoemd wanneer visolie wordt afgeraden (Bron: ScienceDirect). Algenolie wordt als veilig beschouwd, heeft dezelfde biologische beschikbaarheid als Omega-3 uit visolie en is zelfs gebruikt door producenten van zuigelingenvoeding als bron van DHA & EPA (Bron:ScienceDirect). Microalgen, de bron van algenolie, zijn bijzonder interessant als bron van zogenaamde nutraceuticals omdat algen een aantal biomoleculen met bioactieve eigenschappen kunnen produceren, zoals bètacaroteen, luteïne, astaxanthine, chlorofyl, fycobiliproteïne en meervoudig onverzadigde vetzuren, die nuttig zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van mens en dier (Bron: ScienceDirect).

Coclusie: algenolie versus visolie

Visolie is een goede bron van Omega-3-vetzuren, met name Eicosapentaeenzuur zuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Maar, met de groei van biomarijntechnologie wordt algenolie meer gewaardeerd in termen van duurzaamheid, sensorische eigenschappen en kwaliteit van omega-3-oliesupplementen.

Visolie is nog steeds een goede optie, maar voor veganisten, of zij die kiezen voor een milieuvriendelijker product, kan algenolie een betere optie zijn.

Misschien ook interessant voor jou:

Populaire Omega-3 supplementen

Delen: