Wat is psyllium husk?

Geschreven door Gre Haak

wat is psyllium husk

Wat is psyllium husk? Psylliumvezels zijn de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. Het zou helpen bij afvallen, de spijsvertering verbeteren en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. In deze blog gaan we dieper op deze onderwerpen in.

Psyllium husk of ispaghula, is de algemene naam die wordt gebruikt voor verschillende leden van het plantengeslacht Plantago waarvan de zaden commercieel worden gebruikt voor de productie van slijmstoffen. De plant waaruit de zaden worden gewonnen, verdraagt droge en koele klimaten en wordt voornamelijk geteeld in Noord-India.

Waar worden psylliumvezels voor gebruikt?

Psylliumvezels worden voornamelijk gebruikt ter verlichting van darmproblemen als constipatie, diarree, leaky gut, chronische darmontsteking (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) en PDS (prikkelbare darmsyndroom) en is volgens sommigen tevens behulpzaam bij het afvallen. Daarnaast worden psylliumvezels tevens ingezet bij hyperlipidemie, metabool syndroom, diabetes mellitus, (preventie) hart- en vaatziekten, preventie gewichtstoename, overgewicht, preventie galstenen (bij afvallen) en dyslipidemie tijdens zwangerschap (Bron: Stichting Orthokennis).

Effect van psylliumvezels op het cholesterolgehalte en diabetes type 2

Een onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat psylliumvezels het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen bij mensen met een verhoogd cholesterol (Bron: Oxford Academic) en de bloedglucosespiegels verlaagt bij mensen met type 2 diabetes (Bron: Oxford Academic).

waarom psyllium husk nemen

Waar komt psyllium husk oorspronkelijk vandaan?

Psyllium is een robuust kruid dat over de hele wereld groeit, maar het meest voorkomt in India, dat tegenwoordig de grootste producent van psylliumschillen blijft. Het wordt ook wel aangeduid als Isabghol (Ispaghol in Pakistan), afgeleid van de Sanskrietwoorden "asp" en "ghol", tezamen "paardenbloem". Het hele zaad is al honderden jaren in de traditionele Iraanse geneeskunde gebruikt.

Welke delen van psylliumzaad wordt gebruikt?

Het binnenste zaad bevat veel zetmelen en vetzuren, waardoor het een uitstekende natuurlijke toevoeging is voor diervoeders. De buitenste laag (de schil) wordt vermalen tot slijmstof, een term die heldere, kleurloze, gelatineuze voedingsvezels beschrijft die de meeste voordelen voor de gezondheid bij mens en dier oplevert (Bron: PDF IJsr.net).

Waarom psyllium husk nemen?

Zoals eerder aangegeven, worden psylliumvezels allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht. Hier lichten wij er een aantal toe.

Psylliumvezels voor de spijsvertering

Eén van de voornaamste voordelen van psyllium is het vermogen om voor een regelmatige stoelgang te zorgen en bij te dragen aan de spijsvertering. Diëten die hoog in proteïne zijn, of laag in koolhydraten, bevatten vaak te weinig vezels. Dit kan een negatieve invloed hebben op de stoelgang en de spijsvertering. Psylliumvezels kunnen helpen om de balans te herstellen (Bron: Stichting Orthokennis).

Tevens zijn er aanwijzingen dat psyllium kan helpen bij de interventie van het Prikkelbare Darmsyndroom (Bron: NCBI).

psylliumvezels en afvallen

Psylliumvezels en afvallen

Psylliumvezels geven een vol gevoel. In combinatie met water, zetten psylliumvezels uit in de maag en dit voorkomt een hongergevoel waardoor het ondersteunend kan werken bij het afvallen (Bron: Pubmed).

Psyllium is populair bij bodybuilders en fysieke sporters, aangezien het gevoel van honger hiermee wordt gereguleert. Dit is vooral ideaal wanneer je een strak ingedeeld voedingsplan hebt.

Positief effect van psylliumvezels op de bloedsuikerspiegel

Aangenomen wordt dat psylliumvezels - en in het algemeen een toename van oplosbare vezels in een dieet - kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel (Bron: Oxford Academic).

Om bovenstaande reden zijn psylliumvezels geliefd bij personen met diabetes die willen afvallen – omdat zij extra voorzichtig moeten zijn met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

psylliumvezels bijwerkingen

Psyllium bijwerkingen

Psyllium wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het wordt gebruikt zoals aanbevolen, maar het kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken zoals gas, opgeblazen gevoel, maagpijn, diarree en misselijkheid (Bron: Pubmed).

Hoewel zeldzaam, kan een allergische reactie niet uitgesloten worden. Bel direct je arts als je symptomen ervaart als:

  • Moeilijkheden met ademhalen of slikken
  • Jeuk
  • Buikpijn

Hoeveel psylliumvezels heb je nodig?

Het is het beste om te beginnen met een lage dosis psyllium en langzaam de hoeveelheid te verhogen. Neem steeds één tot twee weken dezelfde hoeveelheid tot je de aanbevolen dosering bereikt. De aanbevolen dagdosering psyllium is 1-2 eetlepels. Je arts kan echter een andere dosering voorschrijven. Meng psylliumvezels goed met de aanbevolen hoeveelheid water (meestal wordt een eetlepel gemengd in een groot glas water). Het is aan te raden om na het roeren direct op te drinken omdat zich snel een gelei vormt als de psylliumvezels worden gemengd met water.

psylliumvezels kopen

Voldoende water drinken bij het gebruik van psylliumvezels

Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende water te drinken. Psyllium nemen met onvoldoende vloeistof of in grote doses kan leiden tot darmobstructie. Als je constipatie verergert terwijl je psylliumvezels gebruikt, stop dan met het gebruik en neem contact op met je arts.

Contra-indicaties psylliumvezels

Psyllium mag niet worden ingenomen door mensen met acute maagproblemen (zoals blindedarmontsteking), darmobstructies of spasmen, slikproblemen, colorectaal adenoom of een vernauwing of obstructie ergens in het spijsverteringskanaal. Mensen met een nieraandoening en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen mogelijk geen supplementen met psyllium innemen.

(Bron: Stichting Orthokennis)


psyllium husk broodjesRecept koolhydraatarme psyllium husk broodjes

Deze heerlijke, en makkelijk te maken psyllium husk broodjes zijn perfect voor in een koolhydraatarm dieet. Zo heb je toch het 'brood-gevoel' zonder de koolhydraten. Linda, onze social media koningin, heeft een receptvideo gemaakt, zodat jij ze ook kunt maken.

Ingrediënten psyllium husk broodjes:

  • 130gr Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 40gr amandelmeel
  • 30gr psyllium husk poeder
  • 10gr kokosmeel
  • 2tl bakpoeder
  • snufje zout
(Oven op 160 graden)

Psylliumvezels kopen


Big Food - Psyllium Husk Vezels - 800 g (3+1 Gratis)
71,85
95,80
(Al vanaf 71,85 p/s)
Morgen in huis
Big Food - Psyllium Husk poeder - 500g (3+1 Gratis)
53,85
71,80
(Al vanaf 53,85 p/s)
Morgen in huis
Big Food - Psyllium Husk poeder - 500g
(Al vanaf 16,16 p/s)
Morgen in huis
Big Food - Psyllium Husk Vezels - 400 g
(Al vanaf 12,56 p/s)
Morgen in huis
Big Food - Psyllium Husk Vezels - 800 g
Waardering:
100%
(Al vanaf 21,56 p/s)
Morgen in huis