Kombucha: Is de hype terecht?

Kombucha: Is de hype terecht?
Kombucha: Is the hype terecht?

Veel mensen zijn op zoek naar gezonde producten die ook nog eens lekker zijn om te eten of te drinken. Een van dit soort producten die veel aandacht krijgt, is Kombucha. Deze populariteit is vooral te danken aan de hoge voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen. Maar met de hype rondom dit drankje, is het een uitdaging om te ontcijferen welke gezondheidsvoordelen werkelijk kloppen en welke niet.

In dit artikel zullen we meer te weten komen over Kombucha en kijken of de hype terecht is.

Wat maakt Kombucha speciaal?

Interessant is dat Kombucha al ver voor onze tijd een "hype" was. De drank is lang geleden ontstaan, ​​in 220 voor Christus en werd toen "Mo-Gu" genoemd.  Het drankje was tijdens de Tsin-dynastie bekend om zijn 'ontgiftende en stimulerende eigenschappen'. Later, in 414 voor Christus, bracht een arts, genaamd Kombu, de theedrank naar Japan om de spijsverteringsproblemen van keizer Inkyo te helpen genezen. Hierna trok het nieuws over de drank de aandacht van anderen en breidde het zich uit in handelsroutes met de naam "Kombucha".

Het duurde tot de Tweede Wereldoorlog voordat het drinken van kombucha populair werd in Europa, maar vanwege de vraag ontstond er een tekort aan thee en bladeren. Later in de jaren zestig werd het populairder in andere westerse landen omdat de gezondheidsvoordelen van kombucha werden vergeleken met het eten van yoghurt. (Bron: Journal of Food Science)

Het verschil met andere probiotische dranken

Het verschil tussen Kombucha en andere probiotische dranken

Op dit moment wordt Kombucha, dankzij moderne technologie en voedingswetenschap, op veel plekken verkocht via supermarkten, gezondheidswinkels en online winkels. Net als andere probiotische dranken is Kombucha darmvriendelijk en staat erom bekend dat het de spijsvertering helpt en stimuleert. Met deze belangrijke eigenschap werd het ook een snelgroeiende drank op de markt.

Dus hoe onderscheidt Kombucha zich van andere probiotische dranken?

1) Kombucha gebruikt thee als basis

Traditionele probiotische yoghurtdranken gebruiken meestal zuivel als hoofdingrediënt. Kombucha is een gefermenteerde drank die thee, bacteriën, gist en suiker combineert. Het voordeel van het gebruik van thee voor deze drank is dat theebladeren polyfenolen bevatten, die als antioxidanten in het lichaam werken. Antioxidanten bestrijden "vrije radicalen" en oxidatieve stress in het lichaam (Bron: University of Notre DameJournal of Food Science). In vergelijking met yoghurt en yoghurtdranken is Kombucha lager in calorieën en suikergehalte. Sommige Kombucha's - waaronder die van Mana Kombucha en Aard'g - zijn zelfs suikervrij.

2) De unieke smaak

 Vergeleken met andere probiotische dranken, geeft Kombucha een andere smaak aan uw smaakpapillen. Het is licht zuur met een combinatie van zowel zoetheid als bitterheid. Daarnaast is het ook een koolzuurhoudende drank. Het lijkt op de smaak van sprankelende appelciderazijn met bruisend water. De "bruis" in de drank is te danken aan de koolstof die wordt geproduceerd door sucrose die wordt gefermenteerd door de azijnbacteriën (Bron: Journal of Food Science). Dus als je op zoek bent naar een koolzuurhoudend drankje om van te genieten op feestjes of gewoon van een koolzuurhoudend drankje wilt genieten, maar kiest voor iets gezonder, dan kan Kombucha iets voor jou zijn.
 

Is Kombucha overschat?

Kombucha werd controversieel en werd beschouwd als een 'superdrank'. Het staat vooral bekend om het bevorderen van goede darmbacteriën en het helpen bij de spijsvertering (bron: Universiteit van de Notre Dame). Toch wordt het door sommigen als een "superdrankje" beschouwd vanwege de gezondheidsvoordelen.

voordelen van Kombucha

Bekende voordelen van Kombucha

Hier zijn enkele van de bekende voordelen van Kombucha:

1) Kombucha kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

In een onderzoek dat in 2013 werd uitgevoerd, bleek dat vierentwintig proefpersonen in de leeftijd van 45-55 jaar en niet-diabetici na dagelijks gebruik van 60 ml Kombucha genormaliseerde suikerniveaus hadden. De studie kon echter geen externe factoren beheersen die ook van invloed kunnen zijn op de bloedsuikerspiegels van de proefpersonen in het kader van het onderzoek. (Bron: Science Direct)

2) Kombucha kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen

In een onderzoek uitgevoerd bij ratten met een hoog cholesterolgehalte, werd gezien dat de consumptie van Kombucha hielp bij het verlagen van het cholesterolgehalte van de ratten. Er zijn echter geen studies gevonden dat werd gedaan bij mensen. (Bron: Hal-archieven)

3) Kombucha kan een beschermend effect hebben op organen

In een onderzoek dat in 2015 op ratten werd uitgevoerd, werd Kombucha beschouwd als een therapeutische drank tegen lever- en niertoxiciteit. Terwijl in 2013 Kombucha ook een beschermend effect of een ontstekingsremmend en antimicrobieel effect bleek te hebben op de pancreas, lever, nier en het hart van diabetische ratten. Geen van beide methoden is echter getest op mensen (Bron: Hal-archieven).

Als mensen een gezond drankje gebruiken, wordt het misschien gezien als een 'antwoord op alle gezondheidsproblemen', terwijl er in werkelijkheid geen "genezende" drank of voedsel is, hoe organisch, chemicaliënvrij of voedingsrijk het ook is. Voor Kombucha zijn nog steeds geen uitgebreide studies gedaan waaruit onomstotelijk is vast komen te staan dat het geneeskrachtige eigenschappen bezit. Waar we wél zeker van zijn, is dat het een goede darmbacteriële groeien bevordert. Hopelijk zullen in de toekomst meer studies worden gefinancierd om de gezondheidsclaims van Kombucha te ondersteunen.

Niet alle kombucha is hetzelfde gemaakt

Niet alle kombucha is hetzelfde gemaakt

Je denkt misschien dat elke Kombucha hetzelfde is. Dit is niet het geval en daarom geef ik hier een paar tips om te onthouden bij het kopen van kombucha.

1) Zorg ervoor dat de top 4 aanwezig is

Water, thee, suiker en cultuur. Deze vier dingen moeten op het etiket van je kombucha-drankje staan. Als het niet aanwezig is, dan is het waarschijnlijk een vruchtensap of iets anders dan Kombucha. Als er meer dan 10 g suiker op het etiket met voedingsfeiten staat (per 100 ml), dan is er na de fermentatie suiker toegevoegd, wat niet nodig is.

2) Echte kombucha is rauw

Echte kombucha is zuur en hoeft niet gepasteuriseerd te worden. Indien op de juiste manier gefermenteerd, is het veilig om te drinken. Pasteuriseren van Kombucha zal de natuurlijk voorkomende probiotica doden en niets meer toevoegen als gewone frisdrank.

3) Kombucha mag niet "geforceerd koolzuurhoudend" zijn.

Zorg ervoor dat je kombucha 'van nature gefermenteerd' is. Je wilt het liefst een Kombucha dat minimaal verwerkt en biologisch is.

Hier bij Plent hebben we een Kombucha-selectie met verschillende smaken en zijn 100% natuurlijk, rauw, met weinig of geen suikergehalte en natuurlijk gefermenteerd. Je kunt het bekijken via deze link

kombucha kopen

Conclusie

Kombucha wordt al eeuwenlang geprezen om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Toch heeft het momenteel niet genoeg wetenschappelijke studies of klinische proeven op mensen ondergaan om die beweringen te staven. Het is van vitaal belang dat, voordat we de gezondheidsclaims van Kombucha kunnen overwegen, verdere studies moeten bepalen: de dosering, frequentie en duur en welke gezondheidstoestanden deze voordelen kunnen krijgen. Niettemin kan worden opgemerkt Kombucha een aantal voordelen heeft:

  • Kombucha is een goede bron van probiotica en antioxidanten
  • Kombucha is een uitstekende vervanging voor gezoete koolzuurhoudende dranken en alcohol

Houd tevens rekening met de volgende richtlijnen bij het drinken van kombucha:
  • Kombucha bevat veel zuren. Stel dat u hyperaciditeit heeft of een medicijn of gezondheidstoestand die kan worden beïnvloed door een verhoogde zuurgraad is het wellicht beter om eerst een arts of diëtist te raadplegen.
  • Het wordt niet aanbevolen om Kombucha te gebruiken door zwangere vrouwen en mensen met een ernstige nier-, long- of leverziekte.
  • 115 gram Kombucha kan worden geconsumeerd door een gezond persoon

(Bron: Science Direct)


Delen: