Groene poeders – Is de hype terecht?

Groene poeders – Is de hype terecht?

Iedereen weet wel dat je voldoende groenten zou moeten eten om gezond te blijven. Voedingsdeskundigen, artsen en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zijn het erover eens zijn dat dit belangrijk is omdat groenten rijk zijn aan vitamines, mineralen, antioxidanten en extra gezondheidsvoordelen bieden. (Bron: Hindawi) 

En ineens waren daar de Greens Powders. Dit zou dé oplossing zijn als je te weinig groenten eet. Maar klopt dit wel?  

Greens poeders hebben de aandacht getrokken van veel mensen die waarde hechten aan een gezonde leefstijl, misschien ook van jou. Er zijn veel vragen rondom greens poeders, zoals: "Wat zijn Greens?", "Is het de moeite waard?", "Hoe gezond zijn deze greens nu eigenlijk werkelijk?" 

In deze blog gaan we kijken naar wat Greens poeder is en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.  

Laten we meteen beginnen met de eerste vraag: "Wat zijn Greens poeders?"

Greens poeders zijn een combinatie van grassen, donkergroene bladgroenten en/of algen die bedoeld zijn ter ondersteuning voor mensen die niet genoeg groenten eten. Greens-poeders kunnen je hier inderdaad bij ondersteunen, maar het is goed om te onthouden dat ze geen 100% vervanging voor je dagelijkse portie groenten moeten zijn.

Greens poeder: is de hype terecht?

Waar zijn Greens poeders van gemaakt?

Zoals eerder vermeld, zijn groene poeders meestal een combinatie van grassen, algen en/of donkergroene bladgroenten. 

Voordelen van greens ingrediënten

1. Grassen in greens 

Als je ooit een sapwinkel of -kraam op een markt hebt bezocht, heb je wel gehoord van tarwegras en gerstegras. Ze worden meestal gebruikt als een geconcentreerde shot of toegevoegd aan sap of smoothie. 

De jonge planten van gerstegras en tarwegras worden geoogst en gevriesdroogd (in werkelijkheid gesproeidroogd, ze vriesdrogen het niet) tot een poeder dat wordt toegevoegd aan greens. Meestal is dit een goede bron van vezels, vitamine C en chlorofyl, die een antioxiderende rol in het lichaam kunnen hebben. 

2. Algen in greens 

Chlorella en Spirulina zijn twee algen superfoods die het bekendst zijn en worden toegevoegd in greens poeders. Halverwege de vorige eeuw bleek al dat beide een breed scala aan voedingsstoffen bevat die mogelijk kunnen ondersteunen in het geval van een wereldwijd voedseltekort. 

Chlorella en spirulina bevatten diverse vitaminen en mineralen en verschillende antioxidanten. Een daarvan is chlorofyl. Dit is het pigment dat alle planten gebruiken om voedsel te produceren door middel van fotosynthese. Het kan antioxiderende effecten in het lichaam hebben, helpen om weefselschade te verminderen en ontstekingen te reguleren.

3. Donkere bladgroenten in greens 

Groene groenten bevatten een verscheidenheid aan stoffen zoals flavonoïden, tannines en andere fenolverbindingen waarvan wordt gezegd dat ze een essentiële rol spelen voor de gezondheid, met name bij de preventie van chronische menselijke ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en degeneratieve aandoeningen (Bron: Science Direct).

Greens poeder: is de hype terecht?

Bladgroenten die veel worden gebruikt in Greens-poeders: 

1. Boerenkool  

β-caroteen, vitamine C, calcium en voedingsvezels zijn overvloedig aanwezig in boerenkool (Brassica oleracea). Het wordt meestal gebruikt als een drankje waarin het poeder is toegevoegd om je dagelijkse dosis voedingsstoffen te krijgen. 

Uit onderzoek is gebleken dat boerenkool het cholesterolgehalte in het bloed, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk positief beïnvloedt. Dit komt vooral omdat het polyfenolen, oplosbare vezels, kalium en calcium bevat die een cruciale rol kunnen spelen bij die effecten (Bron:  JNDC). 

2. Spinazie 

Spinazie (Spinacia oleracea) is een eenjarige groene bladgroente die wereldwijd groeit. Het is een goede bron van eiwitten en vezels. Het is rijk aan essentiële micronutriënten zoals ijzer, mangaan, zink en magnesium, evenals vitamine E, A, C, K, folaat, thiamine (B1), pyridoxine (B6) en riboflavine (B2).  (Bron:  Science Direct) 

3. Snijbiet 

Snijbiet (Beta vulgaris ondersoort cycla) is een gemakkelijk te kweken plant die wereldwijd wordt gekweekt en behoort tot de Chenopodiaceae familie.  

Snijbietbladeren zijn een goede bron van magnesium, calcium, ijzer, kalium, fenolen, flavonoïden en vitamine C (Bron: Hindawi). 

4. Pepermunt  

Pepermunt (Mentha piperita) wordt al lang gebruikt in voedsel en medicinale planten. Onderzoekers geven aan dat pepermuntextracten kunnen worden gebruikt als een natuurlijke antioxidant om oxidatieve stress bij mensen te verlichten. (Bron:  Link Springer 

5. Brandnetel 

Brandnetel (Urtica dioica L. ) of brandnetelbladeren zijn goede bronnen van luteïne, ß-caroteen, vitamines (A, C), mineralen (Ca, K, Fe) en fenolen (Bron: MDPI). Het wordt veel gebruikt vanwege zijn medicinale voordelen, zoals ontstekingsremmende, anti-hyperglykemische, antioxiderende, diuretische, natriuretische, hypotensieve, antimicrobiële, antiulcer en pijnstillende eigenschappen (Bron: Degruyter).

Greens poeder: is de hype terecht?

Waarom zou je greens poeders gebruiken? 

Als je moeite hebt om dagelijks voldoende groenten te eten, kan een greens poeder je ondersteunen om voedingsstoffen binnen te krijgen die je mist.  

Bovendien kan het gebruik voordelig zijn omdat van sommige ingrediënten wordt gedacht dat ze antioxiderende effecten hebben. 

Maar, wanneer je voldoende groenten eet en weinig bewerkt voedsel eet, dan is het overbodig om te gebruiken en laat je het liever achterwege. 

Waar moet ik op letten als ik greens poeder wil kopen? 

Niet alle greens zijn hetzelfde! Hier zijn een aantal punten waar je op moet letten als je groene poeders wilt kopen: 

1. Voedingswaarde 

Greens poeders worden om verschillende redenen gebruikt. Voordat je greens poeder koopt, moet je kijken naar de gezondheidsvoordelen die het oplevert. Kijk naar de vele greens die worden aangeboden als je op zoek bent. Een hoger percentage gebruikte groenten houdt in dat er meer heilzame voedingsstoffen in het product te vinden zijn. 

2. Additieven (toevoegingen) 

Sommige greens poeders bevatten andere ingrediënten dan planten in hun mix, zoals eiwitten of probiotica. Houd er ook rekening mee dat sommige poeders veel suiker bevatten. Tenzij er stevia is gebruikt als zoetmaker, kun je beter kiezen voor poeders met weinig tot geen toegevoegde suikers. Vermijd sowieso poeders met kunstmatige zoetstoffen. 

3. Smaken 

Over smaak valt niet te twisten, maar wanneer je greens koopt die je in je smoothie of eten wilt doen, is het goed om rekening te houden met de smaak van het greens-poeder. 

Het is een goed idee om reviews te bekijken om te zien wat andere mensen van de smaak vinden. 

4. Oorsprong van ingrediënten en labtesten 

Het is een goed idee om voor een gerenommeerd te gaan. Het merk moet transparant zijn over zijn productie- en testmethoden en de oorsprong van de ingrediënten. Dit is slechts deels mogelijk omdat bedrijven niet alle informatie prijs willen geven vanwege concurrentie. De beste merken zullen wel enig inzicht geven. Vooral als het gaat om verwerkingsmethoden die worden gebruikt voor algen en greens, kunnen giftige verbindingen ontstaan die bekend staan als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Zeer weinig merken testen hierop, dus kies voor een merk die dat wel doet.

Greens poeder: is de hype terecht?

Eindconclusie: is de hype rondom Greens poeders terecht? 

Zoals je hebt gelezen, zijn greens-poeders echt geweldig en een must-have voor diegenen die op een eenvoudige manier meer gezonde voedingsstoffen binnen willen krijgen. In sommige opzichten is het dus zeker de moeite waard.  

Maar, je moet je tegelijkertijd afvragen of je dit wilt. Greens poeders zijn namelijk geen excuus om geen verse groenten meer te eten. Houd er in plaats daarvan rekening mee dat ze je kunnen ondersteunen om je dagelijks benodigde portie groenten - en hiermee de belangrijke voedingsstoffen - binnen te krijgen. Maar het is geen vervanging van een gezond en gevarieerd dieet. 

Delen: