Chlorella: de populairste superfood

chlorella-de-populairste-superfood

Chlorella is een algen "superfood" dat ongeveer 50-60% eiwitten en essentiële vitaminen en mineralen, chlorofyl en carotenoïden (bijv. Luteïne) bevat. Deze algen worden veel gebruikt in tablet- of poedervorm en is verkrijgbaar in de meeste supplementwinkels (Bron: Pura Chlorella). 

Maar heb je je ooit afgevraagd hoe en waarom Chlorella als een 'superfood' wordt beschouwd? Je hebt je misschien zelfs afgevraagd of het echt een superfood is. Laten we het uitzoeken via deze blog.  

Dus, wat is "Superfood"? 

Merriam-Webster Dictionary definieert superfoods als "een voedsel dat rijk is aan verbindingen zoals antioxidanten, vezels of vetzuren, die de gezondheid van een persoon ten goede kunnen komen", goede voorbeelden zijn zalm, broccoli en bosbessen.  

De term "superfoods" is ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog als onderdeel van een voedselmarketingstrategie voor bananen. Gedurende deze tijd adverteerde een fruitbedrijf het belang van bananen in het dieet van een persoon, omdat het betaalbaar en voedzaam was, overal kon worden gekocht en lekker is (Bron: HSPH).  

En waarom werd Chlorella gezien als superfood?  

Chlorella is een alg dat werd beschouwd als een goed alternatief voor ander voedsel om aan de eisen van de groeiende bevolking te voldoen. Vanwege de hoge voedingswaarde kreeg het de titel de superfood. 

De opkomst van Chlorella in de markt 

Chlorella werd al snel een van de meest populaire supplementen en was bekender dan spirulina vanwege het rijke en brede voedingsprofiel. Het is echter belangrijk om te onthouden dat spirulina op verschillende manieren wordt geproduceerd, die elk een grote invloed hebben op de voedingswaarde van het eindproduct. 

Wat doet Chlorella voor je lichaam? 

De voedingsstoffen in Chlorella kunnen het lichaam mogelijk helpen een goede gezondheid te behouden. Hier zijn enkele van de voedingsstoffen die Chlorella jou kan bieden:  

Chlorofyl 

Chlorella is een rijke bron van een pigment genaamd chlorofyl. Chlorofyl is een van de vele antioxidanten in algen (Bron: Pura Chlorella). 

Dit pigment komt voor in alle planten en is essentieel voor de fotosynthese om voeding te produceren. Hoewel het niet voor dezelfde doeleinden bij mensen kan worden gebruikt, kan chlorofyl helpen bij toxische ontgiftende verbindingen, huidherstel, bloedsuikerspiegelregulatie en zuurstoftoevoer (Bron: PharmaJournal). 

Essentiële vitamines 

Chlorella bevat verschillende vitamines zoals vitamine A, vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, E en vitamine K (Bron: MDPI). 

Een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12... 

Slechts een paar plantaardige voedingsmiddelen bevatten een opneembare vorm van vitamine B12, en Chlorella is hier een van (Bron: NCBI). Deze vitamine, ook bekend als cobalamine, wordt voornamelijk verkregen uit dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel. Het is noodzakelijk voor de zenuwfunctie, energieproductie en de productie van bloedcellen en DNA. 

Essentiële mineralen 

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die we in kleine hoeveelheden nodig hebben, maar ons lichaam zou niet werken zonder. Chlorella is een goede bron van magnesium, calcium, zink, ijzer, kalium, fosfor en mangaan, naast andere mineralen (Bron: Pura Chlorella). 

Compleet eiwit 

Chlorella heeft een eiwitgehalte van 50-60% en een portie van 25 g levert je bijna 15 gram op! Omdat Chlorella alle 11 essentiële aminozuren bevat, inclusief leucine, wordt het beschouwd als een compleet eiwit (Bron: NCBI), die we niet zelf kunnen aanmaken (Bron: NCBI).  

Onthoud: Chlorella zou niet je enige bron van eiwitten moeten zijn ... 

Chlorella wordt vaak gebruikt om vegetarische en veganistische diëten aan te vullen vanwege het volledige eiwitgehalte. 

Maar het werkt niet hetzelfde als een natuurlijke eiwitshake omdat je het in relatief kleine hoeveelheden gebruikt. Maar, het kan zeker helpen om eiwitten aan te vullen.  

Helpt Chlorella het immuunsysteem? 

Chlorella is ook bestudeerd om te helpen bij de productie van T-cellen en NK-vechtcellen. In voorlopige onderzoeken heeft Chlorella aangetoond dat het in staat is om de productie van antilichamen te stimuleren. (Bron: NCBI). Chlorella supplementen kunnen atleten ook helpen het risico en de ernst van infectie te verlagen (Bron:  Springer). 

Reinigend vermogen van Chlorella 

Chlorella heeft een breed spectrum van fytonutriënten, dit zijn krachtige voedingsstoffen uit planten. Deze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen en het vermogen om toxische verbindingen die zich in het lichaam kunnen ophopen te reinigen en te neutraliseren. (Bron: NCBI). 

Uit een recente studie is gebleken dat het aanvullen met Chlorella bij rokers de antioxidantniveaus in hun bloed aanzienlijk verhoogde. (Bron: NCBI). Carotenoïden zijn het meest voorkomende type antioxidatieve voedingsstoffen.  

Chlorella superfood bevat luteïne, bètacaroteen en zeaxanthine, dit zijn alle belangrijke carotenoïden. 

Dus kan Chlorella worden beschouwd als een "superfood"?  

Met het rijke en diverse voedingsprofiel kan Chlorella als een superfood worden beschouwd. Maar houd er rekening mee dat het nemen van Chlorella-supplementen in jouw dieet geen garantie biedt voor een gezond lichaam. Focussen op maar één "superfood" verzekert je niets. 

Bekijk in plaats daarvan of je het nodig hebt in je dieet en zo ja, vergeet dan niet om nog steeds een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te handhaven.  

Wie zou een chlorella-supplement moeten gebruiken 

Eerlijk gezegd zijn we niet bezig met het voorschrijven of aanbevelen van producten aan individuele mensen, ook al zijn we een supplementenbedrijf. Veel bedrijven doen dit wel, maar vanuit commerciële overwegingen. 

Maar wat je wel kunt overwegen is dat... 

  • Chlorella is uniek omdat het volledig natuurlijk is en geen toegevoegde stoffen bevat.  
  • Het werkt goed als toevoeging aan je smoothies, groentesoepen en shakes na de training.  
  • Het is rijk aan elektrolyten en antioxidanten, die helpen bij de vochtbalans en het herstel. 

Delen: