NU 10% KORTING OP PLENT BEAUTY CARE (UITGEZONDERD VOORDEELPAKKETTEN) MET CODE: PBC10

Colostrum: wondermelk voor darmen en immuunsysteem?

Colostrum: wondermelk voor darmen en immuunsysteem?

Een natuurlijk wonder van het vrouwenlichaam is de eerste melk die het produceert na de bevalling. Deze melk is geel of soms helder van kleur en speelt een cruciale rol in de eerste dagen van de baby. Deze eerste melk wordt colostrum genoemd en zou vele voordelen hebben voor de gezondheid. In deze blog gaan we hier verder op in.

Colostrum producten

Het belang van de eerste moedermelk

Tijdens de eerste drie dagen van de lactatie bevat de eerste melk van een moeder - colostrum genaamd - geconcentreerde en grote hoeveelheden gezonde vetten, eiwitten, voedingsstoffen en mineralen om de ontwikkeling het groei van de baby te bevorderen.

Maar het belangrijkste is dat het grote hoeveelheden immunoglobulinen bevat. Immunoglobulinen zijn wat we 'antilichamen' noemen. De moeder geeft haar antilichamen aan de baby via het colostrum en versterkt hiermee de immuniteit van de baby, dit wordt 'passieve immuniteit' genoemd (Bron: NCBI).

Colostrum: wondermelk voor darmen en immuunsysteem?

De eerste immuunverdediger van een baby

Het proces van  passieve immuniteit is essentieel voor baby's omdat de antistoffen van het lichaam nog niet weten tegen wie ze het opnemen, waardoor ze geen idee hebben hoe ziekten te bestrijden. Zonder de antistoffen uit de colostrum zal het lichaam van de baby moeite hebben om ziektes te bestrijden en een hoog risico op infectie hebben.

Colostrum is als een natuurlijke vaccinatie tegen bacteriën en virussen

Beschouw het proces dat hierboven werd beschreven als een natuurlijke vaccinatie van het lichaam van de baby, maar zonder naalden of injecties. De antilichamen uit de colostrum helpen het lichaam verschillende soorten bacteriën en virussen te herkennen en een immuunrespons of een reeks antistoffen te creëren om deze te bestrijden (Bron: NCBI).

Leuk weetje over colostrum:

Interessant is dat, voordat penicilline en andere kunstmatige antibiotica werden ontwikkeld, colostrum werd gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden en door artsen werd voorgeschreven voor veel gezondheidsproblemen (Bron: Nutrition & FoodScience).

Niet alle colostrum is hetzelfde

Niet alle colostrum is hetzelfde

Met de toename van colostrumsupplementen op de markt, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het kopen van deze supplementen.

Het natuurlijke vetgehalte in colostrum is belangrijk voor de kwaliteit

De meeste colostrumproducten worden tegenwoordig verwerkt om het natuurlijke vetgehalte te verwijderen. Wanneer het vet wordt verwijderd, kan het product niet ranzig worden. Het verwijderen van het vet verwijdert echter ook een deel van de natuurlijke bioactieve stoffen en voedingsstoffen die zijn gebonden in de vetmatrix, ook wel MFGM (melkvetbolletjesmembraan) genoemd. Hierdoor verandert de natuurlijke samenstelling van colostrum. Met andere woorden, de beste colostrum bevat de hele 'melkmatrix' en bevat dus nog de natuurlijk aanwezige vetten.

Goed om te weten: een voedingssamenstelling van colostrum met minder dan 20% vet geeft aan dat het vet is verwijderd.

Colostrum van Scandinavische grasgevoerde koeien

Hier bij Plent bieden we unieke colostrum aan, afkomstig van Scandinavische grasgevoerde koeien. Het is zorgvuldig gemaakt om het natuurlijke vetgehalte en de natuurlijke bioactieve verbindingen en voedingsstoffen van het colostrum te behouden. Bekijk onze ​​100% natuurlijke Colostrum.

Hoe kan colostrum volwassenen helpen?

Wordt colostrum alleen door koeien aangemaakt?

Colostrum wordt niet alleen door koeien geproduceerd. In feite kan elk zoogdier tijdens de eerste paar dagen van de lactatie het produceren. Deze zoogdieren kunnen mensen, katten, honden, olifanten, walvissen en nog veel meer zijn!

Kan colostrum van koeien aan baby's worden gegeven?

Sommige instellingen onderzoeken het gebruik van colostrum van koeien als vervanger voor menselijke colostrum voor baby's. Maar dit betekent niet dat we zonder nadenken kunnen vertrouwen op koecolostrum voor onze baby's! Menselijk colostrum heeft nog steeds de voorkeur boven colostrumvervangers.

Colostrum wordt onderzocht als mogelijk medicijn

Aan de andere kant wordt het gebruik van colostrum onderzocht als mogelijk medicijn en als supplement voor volwassenen vanwege de voordelen (Bron: Voeding & FoodScience).

Samenvatting

Colostrum heeft als functie om antilichamen, bioactieve stoffen en voedingsstoffen te geven aan pasgeboren zoogdieren. Colostrum van mensen helpt om de baby te versterken en hun lichaam te laten ontwikkelen en gezond te laten worden. Maar dankzij de wetenschap kunnen we profiteren van Colostrum, zelfs als we volwassen zijn.

Het is echter belangrijk om toch een uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl te hebben naast het nemen van supplementen. Colostrumsupplementen kunnen helpen om de immuniteit van ons lichaam, de darmgezondheid en het vermogen om spieropbouw en lichamelijke activiteit te verbeteren.

Krijg nu 10% korting op Big Food Premium Colostrum!

Gebruik kortingscode: COL10

korting geldt op Big Food Premium Colostrum, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.

Colostrum producten

Delen: