Colostrum voor volwassenen - Voordelen en voedingswaarde

Colostrum voor volwassenen - Voordelen en voedingswaarde

Wat is Colostrum? En waarom zou je het gebruiken als volwassene? 

Colostrum is de melk die door de moeder (koe) wordt geproduceerd tijdens de eerste paar dagen na de bevalling (Bron: NCBI). Deze melk bevat hoge niveaus van antilichamen, eiwitten, gezonde vetten, mineralen en vitamines. Vanwege het rijke gehalte aan voedingsstoffen helpt colostrum de groei en ontwikkeling van pasgeboren baby's te ondersteunen, en hetzelfde geldt voor dieren. Volgens studies helpt het ook de darmgezondheid te bevorderen, vanwege de aanwezige goede bacteriën (Bron: MDPI).

What is Colostrum? And why would you use it as an adult?

Wat zijn runder colostrum supplementen?  

Rundercolostrum is de eerste melk dat wordt geproduceerd door koeien nadat ze zijn bevallen. Oorspronkelijk is rundercolostrum van vitaal belang voor de ontwikkeling van een pasgeboren kalf, maar afgezien daarvan wordt het nu veel verkocht als supplementen voor mensen om de gezondheid en immuunfunctie te bevorderen en te ondersteunen (Bron: MDPI). 

Gezondheidsvoordelen van runder colostrum supplementen voor volwassenen 

Colostrum is niet alleen belangrijk voor baby's, maar ook voor volwassenen! In de loop der jaren is colostrum, met name rundercolostrum, gebruikt als supplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Hieronder staan enkele van de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van rundercolostrum supplementen:  

Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van colostrum voor volwassenen 

Volgens onderzoek bevat rundercolostrum hoge niveaus van zowel vetoplosbare als in water oplosbare vitamines. Het bevat hoge concentraties vitamine C, vitamine A (in de vorm van retinol, retinal, retinoïnezuur en retinylesters), vitamine E, vitamine K en vitamine D. Die allemaal van vitaal belang zijn voor het behoud van een gezond immuunsysteem (Bron: Frontiersin, MDPI).  

Het is ook een rijke bron van calcium en fosfor waarvan bekend is dat het de gezondheid van botten en spieren helpt ondersteunen. Samen met deze twee bevat rundercolostrum ook magnesium, zink en selenium (Bron: Frontiersin, MDPI).

Scientifically proven vitamins and minerals in colostrum for adults

Bioactieve eiwitten in colostrum 

Een van de belangrijkste redenen waarom colostrum populair is, is vanwege de bioactieve stoffen, en dan met name de verschillende soorten eiwitten die fungeren als antilichamen en enzymen. Hieronder worden enkele van deze bioactieve stoffen genoemd:  

Immunoglobulinen (Igs) 

Immunoglobulinen of ook bekend als antilichamen, zijn een belangrijk component van colostrum in het algemeen. Immunoglobulinen spelen een vitale rol bij het versterken van de immuunfunctie door te helpen bij microbiële infecties (Bron: MDPI).  

Lactoferrine 

Lactoferrine is een ijzerbindend glycoproteïne dat kan helpen de ijzerabsorptie in het lichaam te verbeteren en vreemde en schadelijke microben te bestrijden. Volgens onderzoek helpt het ook de spiergroei bij kalveren te verhogen en luchtweginfecties bij kinderen te verminderen (Bron: MDPI). 

Lactoperoxidase 

Lactoperoxidase is een enzym en een effectief antimicrobieel middel. Lactoperoxidase is hoger in gehalte in rundercolostrum in vergelijking met volwassen koemelk. Deze eiwitten helpen bij het bestrijden van bacteriën zoals Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Streptococcus mutans en Staphylococcus aureus (Bron: Frontiersin, MDPI). 

Koolhydraten en vetten in colostrum 

Koolhydraten 

Rundercolostrum bevat lactose en oligosachariden. Lactose is lager in de colostrum in vergelijking met volwassen melk. Wat meer significant is in percentage zijn oligosacchariden (Bron: MDPI). 

Oligosachariden 

Rundercolostrum bevat bioactieve oligosacchariden die helpen vreemde microben aan te vallen en ook fungeren als een "prebioticum", dat helpt bij de groei van goede bacteriën in de darm (Bron: MDPI). 

Vetten 

Rundercolostrum bevat vet, met name melkvetbolletjes. Rundercolostrum bevat een gezonde hoeveelheid omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren en verzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet. 

Een van de vetcomponenten van rundercolostrum is oliezuur dat ook kan fungeren als een "immunomodulator" of een stof die de immuunfunctie kan helpen ondersteunen door de manier waarop ons immuunsysteem reageert op een schadelijke microbe te wijzigen of te veranderen (Bron: MDPI). 

Where can I get high quality colostrum for adults?

Hoe herken je de beste colostrum? 

Vanwege het toenemende aantal colostrumsupplementen op de markt, is het van cruciaal belang dat je de kwaliteit begrijpt die je moeten overwegen voordat je een aankoop doet. 

Wat zegt de ‘melkmatrix’ over de kwaliteit van colostrum? 

Tegenwoordig wordt het natuurlijke vetgehalte van de meeste colostrumproducten na verwerking verwijderd. Het product bederft minder snel nadat het vet is geëlimineerd. Het verwijderen van het vet verwijdert echter ook enkele van de voedingsstoffen en natuurlijke bioactieve chemicaliën die gebonden zijn aan de zogenaamde vetmatrix, ook wel MFGM (melkvetbolletjesmembraan) genoemd. De natuurlijke voedingswaarde van colostrum verandert hierdoor. De beste colostrum bevat de volledige "melkmatrix". 

Het vetgehalte in colostrum vertelt iets over de kwaliteit 

Het is goed om op te merken dat colostrum waarvan wordt aangegeven dat het minder dan 20% vet bevat, is bewerkt en niet de volledige melkmatrix bevat die zo rijk is aan waardevolle voedingsstoffen. 

Waar kan ik colostrum van hoge kwaliteit voor volwassenen krijgen? 

Hier bij Plent bieden we unieke rundercolostrum afkomstig van Scandinavische grasgevoerde koeien. Het is zorgvuldig gemaakt om het natuurlijke vetgehalte en de natuurlijke bioactieve stoffen en voedingsstoffen van de Colostrum te behouden. Bekijk hier ons 100% natuurlijke Colostrumpoeder. 

Conclusie – colostrum voor volwassenen 

De belangrijkste reden dat volwassenen colostrum gebruiken, zijn de gezondheidsvoordelen die je krijgt van het gebruik van colostrumsupplementen. Als je geen allergische reacties op zuivel hebt, is colostrum een goed supplement om te overwegen als je een natuurlijke manier zoekt om je immuunsysteem, celgroei en darmgezondheid te ondersteunen. 

Delen: