Wat zijn psylliumvezels en waarom zou je ze gebruiken?

Wat zijn psylliumvezels en waarom zou je ze gebruiken

Per dag wordt geadviseerd om 30 – 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Voor veel mensen is dit een grote uitdaging! Toch kan je hier makkelijk aan komen als je veel onbewerkte, plantaardige en volkoren voedingsmiddelen eet. Maar wat nog eenvoudiger is, voeg psylliumvezels toe aan je dieet! In dit artikel lees je waarom en welke voordelen psylliumvezels hebben.

Populaire psyllium producten

Wat zijn psylliumvezels en waarom zou je ze gebruiken

Wat zijn psylliumvezels?

Psylliumvezels - ook wel psyllium husk genoemd - zijn de buitenste vliesjes van iets wat ook wel vlozaad genoemd wordt. Vlozaad is afkomstig van de plantago ovata plant, dit is familie van de weegbree.

Vezels hebben verschillende functies, afhankelijk van het soort vezels. Vezels worden niet verteerd door het maag-darmkanaal en komen onverteerd in de dikke darm terecht. Afhankelijk van het soort vezels, worden ze in de dikke darm alsnog verteerd door de darmbacteriën of ze worden verder door de darmen getransporteerd om vervolgens tot ontlasting gevormd te worden. Beide soorten vezels zijn zeer belangrijk voor een goede (darm)gezondheid. In deze blog krijg je antwoord op je vraag tot welke groep psyllium husk vezels horen, hoe je ze kunt gebruiken en waar ze goed voor zijn.

Welke verschillende soorten vezels zijn er?

Voedingsvezels zijn in te delen in twee groepen:

Fermenteerbare vezels

Dit zijn de vezels die door de darmbacteriën worden afgebroken, dit proces heet fermentatie. Deze vezels zijn de prebiotica: voeding voor de darmbacteriën (probiotica). Bij het proces van fermentatie worden deze vezels omgezet in bepaalde verzuren, deze energie kan ons lichaam weer gebruiken. De hoeveelheid energie die vrijkomt in dit proces van fermentatie is ongeveer 2 kcal. per gram vezel. De darmcellen kunnen deze energie goed gebruiken. Ongeveer 70% van de voedingsvezels die wij eten, worden gefermenteerd. Deze vezels komen voornamelijk voor in granen en fruit. De vezels kunnen het LDL-cholesterol verlagen.

Niet-fermenteerbare vezels

Deze vezels worden niet afgebroken door de darmbacteriën en verlaten het lichaam ongewijzigd. Dit betekent echter niet dat deze vezels geen functie hebben! Deze vezels vergroten het volume van de darminhoud en dit verbetert de stoelgang.

Zowel fermenteerbare als niet-fermenteerbare brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee, dit is waarom een vezelrijke voeding zo vaak onder de aandacht wordt gebracht door onder andere het Voedingscentrum. Het eten van voldoende voedingsvezels is in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type-2 en darmkanker. Daarnaast zorgen voedingsvezels voor een goede stoelgang en dit helpt andere ongemakkelijk darm- en stoelgangkwaaltjes voorkomen. Daarnaast zijn er wat aanwijzingen dat vezels mogelijk bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht, maar het bewijs hiervoor is nog onvoldoende.

Wil je de exacte cijfers en percentages weten van de invloed van voedingsvezels op de gezondheid? Kijk dan op deze pagina van het voedingscentrum (Bron: Voedingscentrum.nl)

Hoe kom je aan voldoende voedingsvezels?

Vezels zitten vooral in volkoren granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten en zaden. Het is dus belangrijk om dagelijks voeding uit deze voedingsgroepen binnen te krijgen. Daarnaast is het heel belangrijk om voldoende water te drinken, want als je te weinig water drinkt kunnen vezels juist voor obstipatie zorgen. Vezels hebben vocht nodig om uit te zetten en een goede ontlasting te vormen.

Hoeveel gram vezels heb je per dag nodig?

Per dag wordt geadviseerd om 30 – 40 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Voor veel mensen is dit een grote uitdaging! Toch kan je hier makkelijk aan komen als je veel onbewerkte, plantaardige en volkoren voedingsmiddelen eet.

Hoe kan je psylliumvezels gebruiken?

Psyllium husk vezels behoren tot de groep niet-fermenteerbare vezels en hebben dus vooral als functie om de stoelgang te bevorderen. Psylliumvezels kunnen wel tot 10 - 40x het eigen gewicht aan water opnemen, daarom is het zeer belangrijk om ook goed water te drinken als je besluit om psylliumvezels in te zetten voor het verbeteren van de stoelgang. Een lage dosis psyllium husk vezels heeft een licht laxerend effect en kan ingezet worden bij obstipatie, terwijl een hoge dosis psylliumvezels juist diaree tegengaat en dus eigenlijk een licht obstiperend effect heeft. Voor beide soorten stoelgangproblemen kunnen psylliumvezels dus worden ingezet.

    Wat zijn psylliumvezels

    Bij welke klachten helpen psyllium husk vezels?

    Psylliumvezels kunnen ondersteunend werken bij verschillende klachten, waaronder:

    • chronische constipatie
    • diarree, fecale incontinentie
    • verhoogde doorlaatbaarheid darmwand (leaky gut)
    • coeliakie (verhoging vezelinname, glutenvervanger)
    • PDS (prikkelbare darm syndroom)
    • chronische darmontsteking (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
    • (preventie) diverticulose
    • aambeien
    • anale fissuren
    • preventie colorectaalkanker
    • hyperlipidemie
    • metabool syndroom
    • diabetes mellitus
    • (preventie) hart- en vaatziekten
    • preventie gewichtstoename, overgewicht
    • preventie galstenen (bij afvallen)
    • dyslipidemie tijdens zwangerschap (en mogelijke preventie pre-eclampsie)
    • voor het verbeteren dagelijkse vezelinname

      (Bron: Orthokennis.nl)

    Wat zijn psylliumvezels en waarom zou je ze gebruikenDosering psylliumvezels

    Psylliumvezels kunnen gebruikt worden in doseringen variëren van 7 – 30 gram per dag. Het is belangrijk om per gram vezels minimaal(!) 30 ml vloeistof (liefst water) te drinken.

    Psyllium husk vezels kunnen de opname van medicijnen verlagen, neem medicatie daarom minimaal 1 tot 2 uur voordat je de vezels inneemt of 2 uur daarna en licht je huisarts en apotheek altijd in als je psylliumvezels gaat gebruiken.

    Contra-indicaties Psylliumvezels

    Contra-indicaties voor het gebruik van psylliumvezels zijn: overgevoeligheid voor psyllium, abnormale vernauwingen van het maagdarmkanaal, ulcus pepticum en slokdarmaandoeningen, lage bloeddruk, slikproblemen, colorectale denomen en een leeftijd onder de 6 jaar.

    (Bron: Orthokennis.nl)

    Wist je dat je ook kan bakken met psylliumvezels?

    Psylliumvezels zijn ook een zeer populair ingrediënt in het glutenvrij bakken! Gluten zorgen normaal gesproken voor elasticiteit en structuur in baksels zoals brood, wraps en cake. In glutenvrije melen ontbreekt dit vaak. Mensen die niet tegen gluten kunnen lossen dit probleem op door psyllium husk vezels toe te voegen aan hun deeg of beslag. Over het algemeen wordt de verhouding 5 – 10 gram per 500 gram meel aangehouden voor een goed bakresultaat.

    Recept koolhydraatarme psyllium husk broodjes

    Deze heerlijke, en makkelijk te maken psyllium husk broodjes zijn perfect voor in een koolhydraatarm dieet. Zo heb je toch het 'brood-gevoel' zonder de koolhydraten. Linda, onze social media koningin, heeft een receptvideo gemaakt, zodat jij ze ook kunt maken.

    (Oven op 160 graden)

    Ingrediënten psyllium husk broodjes:

    • 130gr Griekse yoghurt
    • 4 eieren (M)
    • 40gr amandelmeel
    • 30gr psyllium husk
    • 10gr kokosmeel
    • 2tl bakpoeder
    • snufje zout

    psyllium husk broodjes

    Tijdelijk 2ᵉ zak 50% KORTING!

    kortingscode: HUSK50

    Gebruik de kortingscode tijdens het afrekenen en de korting wordt automatisch berekend. Korting wordt berekend als -25% van het totaalbedrag aan psyllium husk-producten. Geldig op alle Big Food psyllium husk-producten, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.

    Populaire psyllium producten

    Delen: