Gezondheid begint in je darmen? 3 belangrijke dingen om te weten!

Het Microbioom: gezondheid, begint het in je darmen?
Gezondheid begint in je darmen? 3 belangrijke dingen om te weten!

Wanneer je hoort over micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels, denk je misschien aan de schadelijke dingen die het met je lichaam kan doen. Maar niet alle micro-organismen slecht voor je. Ons lichaam is in werkelijkheid de thuisbasis van een biljoen micro-organismen die jou helpen overleven en gezond te blijven. 

Leuk weetje is: de meeste micro-organismen leven in onze darmen, het darmmicrobioom!  

Laten we eerst uitleggen wat "microbioom" is

Stel je de drukke straten van de stad voor op een maandagochtend, vol met mensen die zich haasten om naar hun werk te gaan. Ons lichaam werkt op een een vergelijkbare manier op microscopisch niveau, maar dan met micro-organismen in plaats van mensen. 

Onder de microscoop, zie je ook een bruisende stad in ons lichaam, omdat het de thuisbasis is van biljoenen micro-organismen of "microbiota" zoals bacteriën, schimmels, parasieten en virussen die vreedzaam samenleven en in je lichaam leven om je gezond te houden (Bron: HSPH).

Hoe zijn je darmen betrokken bij het darmmicrobioom?

Zoals eerder vermeld, leven de meeste microbiota van ons lichaam in onze darmen, met name de dunne en dikke darm. Het darmmicrobioom is divers en verschilt per persoon. Er zijn meer dan 2.000 soorten microbiota die in je darmen kunnen leven.

De oorsprong van de darmgezondheid is bepaald vóór en na je geboorte

3 belangrijke dingen die je moet weten over je darmen en darmmicrobioom

  1. De oorsprong van de darmgezondheid is bepaald vóór en na je geboorte

Aan het begin van je leven is je darmmicrobioom bepaald door je DNA en vervolgens werd het beïnvloed door de eetgewoonten, levensstijl en de algehele gezondheid van je moeder tijdens de zwangerschap. Tijdens je geboorte kreeg je een grote dosis microbiota binnen en bleef je gezonde micro-organismen ontvangen via de moedermelk – als je borstvoeding hebt gekregen. Daarna word je blootgesteld aan andere soorten micro-organismen, dit is  afhankelijk van verschillende factoren (Bron: Science Direct). Welke dit zijn, zullen we in deze blog bespreken.

Er zijn twee toestanden waarin je darmmicrobioom zich kan bevinden.

Wanneer er een juiste balans van microbioten in je darm is, dan wordt dit "eubiose" genoemd. Als er een disbalans of verstoring van eubiose in de darm is, dan wordt dit "dysbiose" genoemd (Bron: Science Direct)

Het is HEEL erg belangrijk om een gezond darmmicrobioom te hebben

Je darmmicrobioom speelt een belangrijke rol bij het groeien, ontwikkeling en het behoud van de gezondheid van het menselijk lichaam (Bron: Science Direct).

voordelenvangezonddarmmicrobioom

Het is belangrijk dat het darmmicrobioom gezond is, omdat het helpt bij verschillende lichaamsprocessen en bij het gezond houden van je lichaam. Je kunt in de bovenstaande afbeelding zien dat een gezonde darm helpt bij de aanmaak van sommige vitamines – meer specifiek, vitamine B12 en K (Bron: HSPH) 

Een gezonde darm helpt niet alleen bij de spijsvertering, maar het helpt ook bescherming te bieden tegen schadelijke organismen, wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk iets eet dat is besmet (Bron: HSPH). 

2. Je eetpatroon is slechts één factor die je darmmicrobioom beïnvloedt  

Probiotica vormen een groot deel van je darmmicrobioom. Prebiotica – dit zijn vezels uit je voeding - is het voedsel voor deze probiotica.

Dit is de reden waarom het eten van een vezelrijk dieet zo belangrijk is. Het aantal bacteriën (micro-organismen) in het microbioom is belangrijk, maar dat geldt ook voor hun diversiteit. Over het algemeen geldt dat hoe meer verschillende soorten bacteriën je in en op je lichaam (en dus in je maag) hebt, hoe gezonder je zult zijn.

Helaas eten veel mensen in westerse landen niet gezond en divers waardoor zij veel voedsel met teveel vet, suiker en natrium binnenkrijgen. Dit betekent dat de microbiomen van veel mensen niet divers genoeg zijn en maar een klein aantal micro-organismen bevatten.

Factoren die van invloed zijn op je darmmicrobioom

Factoren die van invloed zijn op je darmmicrobioom:

Enkele basisfactoren zijn:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Genen
  • Immuunsysteem en gezondheid van het lichaam
  • Locatie en omgeving van een persoon
  • Beweging

Bron: Science Direct

Een andere factor die invloed heeft, is langdurige en/of frequente inname van antibiotica. Antibiotica worden gebruikt bij bepaalde ziekten om infecties te helpen bestrijden door bacteriën te doden of groeien te vertragen. Studies hebben echter ook aangetoond dat blootstelling aan antibiotica ook het gunstige darmmicrobioom kan doden en "dysbiose" kan veroorzaken (Bron: Journal of the Canadian Association of Gastroenterology).

Daarom is het belangrijk om te weten hoe een gezond darmmicrobioom kunt bereiken en behouden.

3. Hoe kun je je darmmicrobioom verbeteren?

Het goede nieuws is dat je zelf je microbioom kunt beïnvloeden en dat het microbioom (vooral het microbioom in je darmen) snel reageert! Hoe snel? Ze zijn het nog niet helemaal eens in de wetenschap, maar de schatting varieert van een paar weken tot een paar maanden.

In de volgende blog over het microbioom delen we praktische tips om je darmen in optimale gezondheid te krijgen. Kun je niet wachten en wil je al meer weten over deze jonge wetenschap? Bekijk 7 tips om je darmmicrobioom gezond te houden.

We hebben zelfs een 'Easter egg’ over PDS (prikkelbare darm syndroom) achtergelaten voor degenen die nieuwsgierig zijn naar het onderwerp.

Delen: