Beef Bone Broth: is het zo gezond als wordt beweerd?

Beef Bone Broth: is het zo gezond als wordt beweerd?

Bottenbouillon, of bone broth, wordt gebruikt door beroemdheden en influencers. Het zou je immuunsysteem boosten, botten en gewrichten sterk houden, zorgen voor betere slaap, een weldaad zijn voor mensen met prikkelbare darmen (PDS) en nog veel meer. Maar de vraag is, is de hype over runderbottenbouillon echt de moeite waard? Maakt het echt zijn populariteit en vermeende gezondheidsvoordelen waar? 

Bone broth producten

What is bone broth?

Waarom geloven zovelen in de voordelen van bottenbouillon?

Er is een populair gezegde over bone broth dat zegt: "Een goede bouillon zal de doden doen herrijzen", en al duizenden jaren wordt hierin geloofd in verschillende culturen over de hele wereld. Dit is één van de redenen dat de voordelen van bottenbouillon worden aangenomen en het door velen wordt gebruikt om de geclaimde voordelen van bottenbouillon.

Bone broth is onderdeel van veel Aziatische recepten, maar het wordt tegenwoordig vooral veel gebruikt omdat velen geloven dat het een rijke voedingswaarde heeft en veel gezondheidsvoordelen oplevert.

In deze blog gaan we verder in op de werkelijke voordelen van het gebruik van bottenbouillon, onderbouwd met resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken.

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon wordt gemaakt door vlezige botten en gewrichten gedurende lange tijd in water te laten sudderen. Bottenbouillon is iets steviger qua structuur en troebel in vergelijking met ‘normale’ bouillon. Het wordt voornamelijk gebruikt in soepen en als basis voor saus.

Recepten van duizenden jaren geleden beschrijven het koken van bottenbouillons tot 24 uur en soms zelfs nog langer om de beste voedingswaarde en smaak uit de botten te verkrijgen!

Wat is het verschil tussen bottenbouillon, bone broth, bouillon en consommé?

Bottenbouillon, bone broth, bouillon, consommé en zelfs soep worden vaak door elkaar gebruikt omdat ze veel op elkaar lijken.

Voor allemaal wordt gewoonlijk vlees als basis gebruikt waaraan groenten, kruiden en specerijen worden toegevoegd en vervolgens gekookt in water. Op deze manier ontstaat bouillon. In Italië wordt het "brodo" genoemd, en in Frankrijk "bouillon".

What’s the difference between bone broth, stock, bouillon and consommé?

Soep en consommé verschilt van bottenbouillon, bone broth, of eenvoudigweg bouillon door de toevoeging van smaak en textuur doormiddel van ingrediënten als groenten, stukjes vlees, bonen, vermicelli of andere toevoegingen.

Waarom zou bottenbouillon beter zijn dan gewone bouillon?

Bottenbouillon in het bijzonder is wat door velen de voorkeur heeft vanwege de gezondheidsvoordelen. In tegenstelling tot andere bouillons en soepen, wordt bottenbouillon op natuurlijke wijze en voor langere tijd gekookt waardoor het extra rijk is aan waardevolle voedingsstoffen.

Bevat runderbottenbouillon meer voedingsstoffen?

In een beoordeling van voedingsstoffen uitgevoerd op runderbottenbouillon en paardenbottenbouillon, werd aangetoond dat runderbottenbouillon meer voedingsstoffen bevat dan paardenbottenbouillon. Het heeft met name een hoger calcium-, magnesium- en ijzergehalte in vergelijking met paardenbouillon.

Opvallend is dat paardenbouillon een hoger eiwitgehalte bevatte, maar runderbottenbouillon een hoger gehalte aan essentiële aminozuren. In het bijzonder heeft het hogere waarden van fenylalanine en methionine per portie van 100 g (Bron: Mongolia Journals Online).

What are the benefits of beef bone broth?

Wetenschappelijke onderzoeken naar de voordelen van bottenbouillon

In alle eerlijkheid, er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bottenbouillon die de vermeende gezondheidsvoordelen ondersteunt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de geclaimde voordelen van bone broth niet waar zijn.

Er zijn een paar wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van bone broth ondersteunen:

Bottenbouillon bevat aminozuren en ontstekingsremmende eigenschappen

Bottenbouillon bevat het aminozuur Glutamine, een van de meest veelzijdige en overvloedige aminozuren in het lichaam (Bron: NCBI), en glycine. Beide aminozuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en meerdere beschermende effecten op verschillende organen (Bron: Pubmed).

Helpt bottenbouillon tegen rimpels, slappe huid en huidveroudering?

Bone broth is zeer rijk aan collageen. De resultaten uit verschillende onderzoeken naar collageen op het gebied van huidverbetering - zoals vermindering van rimpels en cellulitis en huidversteviging - zijn indrukwekkend te noemen (Lees hier meer over wetenschappelijke onderzoeken naar collageen). Dit, in combinatie met de ontstekingsremmende eigenschappen van bone broth zijn een goed recept voor huidverbetering.

Verbetert bottenbouillon de gezondheid van gewrichten en botten?

Verschillende studies suggereren dat het aanvullen van collageen in je dieet kan helpen de gezondheid van gewrichten en botten te verbeteren, vooral voor ouderen (Bron: Research Gate, DRS). De collageenproductie neemt elk jaar af nadat we onze vroege volwassenheid hebben bereikt. Bottenbouillon kan je helpen het collageen aan te vullen in je lichaam.

Heeft bottenbouillon voordelen voor de darmen, zoals prikkelbare darmen?

Uit dierstudies is gebleken dat gelatine - een gedenatureerde vorm van collageen die wordt geproduceerd bij het maken van bottenbouillon - de darmen kan helpen beschermen tegen slijmvliesschade (Bron: Pubmed). Bovendien is in klinische studies het aminozuur glutamine gebruikt om patiënten met darmproblemen (bijvoorbeeld prikkelbare darmen, PDS of IBS) te helpen, omdat het de darmbarrièrefunctie helpt te verhogen (Bron: NCBI, Pubmed).

Verbetert bottenbouillon de slaapkwaliteit?

Bottenbouillon bevat glycine. Dit aminozuur werd bestudeerd om de kwaliteit van de slaap te helpen verbeteren. Volgens een studie werd gesteld dat glycine het gevoel van vermoeidheid hielp verlichten en effecten had bij het helpen van patiënten om zich energieker te voelen en een subjectieve emotie van "zich goed voelen" na het wakker worden (Bron: Wiley, II).

Does bone broth improve sleep quality?

Waarom kiezen onze klanten voor Big Food Bone Broth in plaats van andere merken?

Big Food Bone Broth bevat een uitstekende mix van eiwitten, collageen en andere vitale mineralen. Het is een 100% natuurlijk runderbottenbouillonpoeder en vrij van hormonen, veel voorkomende allergenen, steroïden, additieven en conserveermiddelen.

Bovendien bevat Big Food Bone Broth alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam. Aminozuren worden geproduceerd wanneer eiwitten worden verteerd of afgebroken; aminozuren blijven over. Aminozuren spelen een cruciale rol in het lichaam, waaronder het opbouwen van weefsels, spieren en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Voordelen Big Food Bone Broth:

  • 100% natuurlijk
  • Vrij van hormonen
  • Vrij van veelvoorkomende allergenen
  • Vrij van steroïden
  • Bevat geen onnodige toevoegingen
  • Zonder conserveermiddelen
  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Een uitstekende mix van collageen en andere eiwitten
  • Bevat vitale mineralen

Conclusie: maakt bone broth de hype waar?

Bone broth maakt deel uit van verschillende culturen en keukens over de hele wereld. De praktijk van het bereiden ervan wordt al duizenden jaren gedaan en wordt nog populairder vanwege de gezondheidsvoordelen.

Als antwoord op de vraag of bone broth de hype waard is, zouden we zeggen dat dit zo zou kunnen zijn omdat er toch wel uit onderzoeken naar voren is gekomen dat het een bijdrage kan leveren aan de gezondheid van gewrichten en botten, slaapkwaliteit en darmgezondheid. Maar, we moeten nog steeds in gedachten houden dat er weinig onderzoek is gedaan naar deze gezondheidsvoordelen.

Bovendien zijn wij voorstander van een gezond en gevarieerd dieet dat alle voedingstoffen biedt die je nodig hebt. Daarnaast is het waardevol om op te merken dat het te allen tijde verstandig is om een arts te raadplegen bij gezondheidsproblemen.

Bone broth producten

Delen: