Over chlorella: voordelen, gebruik, risico's en bijwerkingen

Over chlorella: voordelen, gebruik, risico's en bijwerkingen

Chlorella is een van de meest besproken voedingssupplementen in Europa en naar schatting gebruiken ongeveer 10 miljoen mensen wereldwijd Chlorella (Bron: Liebertpub). Maar toch blijft het voor veel mensen een raadsel wat Chlorella is en wat het met het lichaam doet. In dit artikel vind je alle belangrijke informatie die er is omtrent het gebruik en de voordelen van chlorella.

Populaire chlorella producten

Over chlorella: voordelen, gebruik en risico's en bijwerkingen

Wat is Chlorella?

Chlorella is een groene zoetwateralg met een enkele cel die behoort tot de familie Chlorellaceae. Chlorella is een van de oudste levensvormen op aarde en is gewend zich aan te passen om te overleven in barre omstandigheden. Deze groene zoetwateralg dateert van 2,5 miljard jaar geleden en wordt beschouwd als een "overlevingskampioen" (Bron: Pura Chlorella).

Chlorella als de 'overlevingskampioen'

Chlorella is een zogenaamd 'mixotroof' organisme dat verschillende energiebronnen kan gebruiken. Chlorella kan onafhankelijk overleven, maar ook afhankelijk van andere organismen zoals bepaalde soorten schimmels, dieren en organismen. Dankzij deze unieke vaardigheden kan de Chlorella overleven in verschillende omgevingen, zelfs bij weinig licht of onder zware omstandigheden (Bron: Algae Research Supply).

het verschil tussen chlorella vulgaris en pyrenoidosa

Het verschil tussen Chlorella Vulgaris en Chlorella Pyrenoidosa

Er zijn meer dan 20 verschillende chlorella-soorten onder de familie Chlorellaceae. Elke soort heeft overeenkomsten en verschillen. Chlorella Vulgaris en Chlorella pyrenoidosa zijn de meest gebruikte en onderzochte soorten Chlorella (Bron: Algae Research Supply).

Chlorella Vulgaris

In de jaren zeventig werd Chlorella Vulgaris populair toen onderzoekers het gebruikten als een bron van alternatieve energie. Naar schatting heeft het een lipidengehalte (vetten) van 42% dat als hoog wordt beschouwd in vergelijking met andere bronnen van biobrandstof, zoals suikerriet en sojabonen. Het gebruik van Chlorella Vulgaris als bron van biobrandstof hielp de olieprijs te verlagen. Het werd ook als efficiënt en duurzaam beschouwd, omdat het gemakkelijk en snel te kweken was (Bron: Algae Research Supply).

Chlorella Vulgaris had niet alleen een hoog vetgehalte, maar ook een hoog eiwitgehalte. Daarom onderzochten onderzoekers in de Verenigde Staten tijdens de Wereldoorlog Chlorella als mogelijkheid om de voedselvoorraden te vergroten. Er werd geschat dat een boerderij van 1.000 hectare met 20 arbeiders 10.000 ton eiwit per jaar zou kunnen produceren uit chlorella. Chlorella werd in deze tijd gezien als een additief voor voedingsproducten en was een mogelijke manier om de rundvleesproductie te verminderen (Bron: Algae Research Supply).

Chlorella pyrenoidosa

Maar Chlorella Vulgaris was niet de enige die in die jaren in de schijnwerpers stond; Chlorella pyrenoidosa kwam ook in beeld. Studies laten zien dat het verschil met Chlorella Vulgaris is dat Chlorella pyrenoidosa pyrenoïde bevat (Bron: Algae Research Supply). Volgens onderzoek gaven sommigen de voorkeur aan Chlorella pyrenoidosa als het gaat om supplementen. Het leek efficiënter en bevat een hogere concentratie vitamine B12, choline en aminozuur, wat ook een hoger eiwitgehalte betekent. Studies laten ook een hogere concentratie van Chlorella Growth Factor zien (GCF) (Bron: Pura Chlorella ). Chlorella-supplementen, met name die met Chlorella pyrenoidosa, worden bestudeerd als een vitamine B12-bron voor veganisten.

voordelen van het gebruik van chlorella als supplement

De voordelen van het gebruik van chlorella als supplement

Chlorella is een superfood

Chlorella wordt als bijna perfect beschouwd vanwege de hoge nutriëntendichtheid. Chlorella bevat verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine C, bètacaroteen (provitamine A), B1, B2, B6, B12, niacine, pantotheenzuur, foliumzuur, biotine, choline, inositol, PABA, vitamine E. Ook mineralen, zoals fosfor, kalium, magnesium, zwavel, ijzer, calcium, mangaan, koper, zink, jodium en kobalt. Het bevat ook liponzuur, een cruciaal microbieel groeimiddel (Bron: Pura Chlorella.

De rijke voedingswaarde van Chlorella is de reden waarom het door velen een "superfood" wordt genoemd.

Chlorella-gezondheidsvoordelen in een notendop

Chlorella staat ook bekend staat als een "super microalg", vanwege de vele toepassingen en voordelen voor het lichaam. Het is voornamelijk bekend en wordt veel gebruikt als voedingssupplement (Bron: Pharma Journal).

Het gebruik van Chlorella als supplement begon in Azië, met name Japan, waar het bekend stond als een populair voedingssupplement. De productie van chlorella begon in de jaren vijftig. Chlorella pyrenoidosa en Chlorella Vulgaris zijn de soorten Chlorella die veel worden gebruikt voor de productie van supplementen (Bron: Liebertpub).

Chlorella en haar speciale eigenschappen

Volgens onderzoeken heeft chlorella ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Ook is gebleken dat het de wondgenezing verbetert, de bloedsuikerspiegel helpt verlagen en de bloeddruk en het risico op het ontwikkelen van hartproblemen helpt verlagen. En dat is niet het enige, een van de antioxidanten die Chlorella produceert, is luteïne. Het is bekend dat luteïne helpt om het risico op het ontwikkelen van oogproblemen zoals maculaire degeneratie en staar te verminderen (Bron: Pharma Journal).

Bovendien is Chlorella populair vanwege zijn groeistimulator, ook bekend als Chlorella Growth Factor (CGF). CGF is een van de meest gebruikte voedingscomponenten van Chlorella als het gaat om dagelijkse voedingssupplementen voor kinderen (Bron: Pura Chlorella).

chlorella voordelen voor het immuunsysteem en de spijsvertering

Chlorella staat erom bekend de spijsvertering te helpen verbeteren

Dit is mogelijk omdat Chlorella de peristaltiek helpt bevorderen - de spiersamentrekking - die helpt om het voedsel door de darmen uit ons lichaam te verwijderen. Het is ook interessant dat Chlorella de groei van nuttige bacteriën in het lichaam helpt stimuleren, wat constipatie helpt voorkomen en een gezond darmmicrobioom bevordert (Bron: Pura Chlorella).

Chlorella ondersteunt het immuunsysteem

Chlorella kan ook de immuunfunctie van ons lichaam verbeteren door het aantal antioxidanten, vitamines en mineralen. In dierproeven en klinische proeven is waargenomen dat Chlorella het immuunsysteem stimuleert, wat helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en vreemde indringers (Bron: Pura Chlorella).

Chlorella en zijn chlorofylgehalte

Zodra je Chlorella ziet, weet je dat het groen van kleur is, en de reden voor haar kleur - vergelijkbaar met andere groene planten - is het chlorofylgehalte. Chlorella bevat een zeer hoog gehalte aan chlorofyl en vier keer meer dan spirulina. Het chlorofylgehalte in Chlorella is een belangrijke factor waarom het zulke positieve effecten op het lichaam heeft (Bron: Pura Chlorella).

Volgens studies kan chlorofyl:

  • Mogelijk helpen bij het reguleren van de menstruatie
  • Mogelijk helpen bij het genezen van beschadigde weefsels, zweren, zweren en aambeien
  • Mogelijk helpen bij het verhogen van de productie van rode bloedcellen, aangezien de structuur van chlorofyl lijkt op hemin, dat kan worden gecombineerd met eiwitten en kan helpen bij dit lichaamsproces
  • (Bron: PharmaJournal)

Chlorella is ook gunstig voor veganisten!

Chlorella is een goede bron van vitamine B12. Voor veganisten is een supplement met B12 extra belangrijk omdat dit met name te vinden is in dierlijke producten en in kleinere hoeveelheden in kaas en melk.

Chlorella als eiwitbron

Chlorella bevat eiwitten met alle essentiële aminozuren die mensen nodig hebben voor spiergroei, behoud van spiermassa en normale botten. (Bron: Artikel 13) Daarom wordt Chlorella vaak toegevoegd aan vegetarische en veganistische diëten.

Chlorella bevat ook aminozuren die helpen bij het opbouwen van eiwitten. Chlorella is onderzocht als een mogelijke alternatieve eiwitbron. (Bron: Bioresources). Dit superfood wordt beschouwd als een compleet eiwit omdat het alle 11 noodzakelijke aminozuren bevat, waaronder leucine (Bron: NCBI), die we niet zelf kunnen produceren (Bron: NCBI).

chlorella en afvallen

Alternatieve toepassingen voor Chlorella

Chlorella als een manier om de voedingswaarde te verbeteren

De gezondheidsvoordelen zijn de reden waarom de voedingsindustrie het als additief probeert te gebruiken, en een voorbeeld hiervan is met chlorella vulgaris verrijkte spaghetti. Dit werd gedaan om de voedingswaarde van pasta te verbeteren in vergelijking met gewone pasta op basis van griesmeel. De kooktijd en textuur van de pasta zijn niet veranderd door dit proces, daarom geven sommigen de voorkeur aan deze innovatieve en gezondere pastakeuze (Bron: Pharma Journal).

Chlorella in de huidverzorgingsindustrie

Interessant is dat Chlorella ook in cosmetica wordt gebruikt. Eén huidmerk gebruikt Chlorella Vulgaris om de collageensynthese in de huid te verhogen en rimpels te helpen verminderen. Chlorella heeft carotenoïde pigmenten zoals astaxanthine, waardoor het de voorkeur heeft van schoonheidsspecialisten, omdat dit zal helpen de normale gezondheid van de huid te behouden (Bron: Pharma Journal).

Chlorella in diervoeding

Niet alleen mensen hebben baat bij Chlorella, maar ook dieren! In diervoeding wordt geschat dat 30% van de algen die wereldwijd worden gegenereerd, wordt gebruikt in diervoeders. Volgens Grigova (2006) kan de toevoeging van 2% -10% chlorella aan het dieet van kippen (legkippen) het totale cholesterolgehalte in eidooiers helpen verhogen (Bron: Pharma Journal).

Bovendien wordt Chlorella ook toegevoegd aan visvoer vanwege het linol- en palmitinezuurgehalte. Er is onderzocht dat het toevoegen van Chlorella aan het voer van Gibel-karpers (Carassius auratus gibelio) de groeiprestaties en fysiologische ontwikkeling van de vis kan verhogen, waaronder een lager cholesterolgehalte in het bloed en verhoogde spijsverteringsenzymen, immuunfunctie en metabolisme (Bron: Pharma Journal).

Waar kan ik Chlorella-supplementen kopen?

Plantforce chlorella en Big Food Chlorella zijn twee van onze producten van eigen bodem en gebruiken Chlorella pyrenoidosa als grondstof en wordt geteeld in Nederland. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat onze Nederlandse Chlorella vrij is van verontreinigingen, chemicaliën en stof omdat deze wordt geproduceerd in een schone en gecontroleerde omgeving.

We verminderen ook de milieu-impact omdat er geen landbouwgrond wordt gebruikt wanneer onze Chlorella wordt verbouwd.


Misschien vind je dit ook interessant


Bestel Nederlandse chlorella (Big Food en Plantforce) met 10% korting!

Gebruik kortingscode: CHLORELLA10

Geldig op alle Plent en Big Food Nederlandse chlorella, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.


Populaire chlorella producten

Delen: