Chlorella en spirulina: het verschil

Geschreven door Anna van Neerven

chlorella spirulina

Of je nu een smoothie-buff bent of gewoon in het algemeen in gezondheid, je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de superfoods chlorella en spirulina. Maar zoals veel mensen, kun je een beetje in de war raken over wat deze groene algen eigenlijk doen voor je gezondheid, en wat hen van elkaar onderscheidt.

Zowel chlorella en spirulina zijn zoetwater algen die rijk zijn aan chlorofyl. Ze zitten boordevol voedingsstoffen en hebben veel voordelen voor de gezondheid. Om u te helpen de verschillen tussen deze twee superfoods op te lossen, hebben we beschreven wat ze hieronder zijn, evenals hun verschillen en overeenkomsten.

spirulina

Spirulina

Spirulina is een eenvoudige eencellige, spiraalvormige microalgen die van nature groeit in warme zoetwatermeren, natuurlijke bronnen en zout water.

Spirulina is niet alleen een van 's werelds gezondste voedingsmiddelen - het is ook een van de oudste. In feite gebruikten de Azteken het in de 16e eeuw als voedselbron. Met zijn overvloed aan vitamines, mineralen en eiwitten, kunnen we volledig zien waarom!

chlorella

Chlorella

Chlorella is meer dan 2 miljard jaar geleden ontstaan en was de eerste vorm van een plant met een goed gedefinieerde kern. In tegenstelling tot Spirulina is Chlorella een sferisch gevormd eencellig micro-organisme.

Chlorella groeit in zoet water en is extreem klein, waarbij elke chlorellacel slechts twee tot acht micron breed is. Maar, net als Spirulina, pakt deze kleine superfood een voedzame stoot uit.

Nutriënten en gezondheidsvoordelen

Spirulina wordt beschouwd als een van de meest nutritioneel complete voedingsmiddelen die er zijn. Het is een van de rijkste bronnen van bèta-caroteen en heeft 10 keer zoveel bètacaroteen als wortelen per portie. Een compleet eiwit, spirulina varieert van 55-77 procent eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Spiruina biedt ook een overvloed aan vetzuren, waaronder een van de zeldzaamste vormen, gamma-linoleumzuur.

Spirulina is ook rijk aan vitamine A, B, C, E en K, evenals de mineralen kalium, calcium, chroom, koper, ijzer en magnesium. En als u op zoek bent naar een andere reden om uw dieet aan te vullen met spirulina, dan is dit superfood rijk aan fytonutriënten, waaronder chlorofyl, polysacchariden, sulfolipiden en glycolipiden.

Dankzij deze voedingsstoffen is aangetoond dat Spirulina uw lichaam helpt infecties en allergische reacties te bestrijden. Het kan ook helpen tegen kanker te beschermen en het slechte cholesterol te verlagen, dit alles terwijl het goede cholesterol wordt verhoogd en mogelijk bijdraagt ​​tot gewichtsverlies.

Chlorella is misschien niet zo oud als spirulina, maar het heeft net zoveel voedingskundige onderscheidingen. In feite bevat deze groene algen de hoogste hoeveelheid chlorofyl van elke bekende plant. Chlorella is rijk aan bètacaroteen, alfa-caroteen en luteïne van cartenoïden. Het is ook een overvloedige bron van vitamine B, C, D, E, K en de mineralen fosfor, calcium, zink, magnesium en ijzer.

Net als spirulina, chlorella is rijk aan eiwitten en bevat meer eiwitten per gram dan een portie biefstuk. Deze superfood biedt ook een rijke bron van gezonde vetten, waaronder oliezuur.

Van Chlorella is aangetoond dat het helpt bij het ondersteunen van een gezonde hormonale functie en een goede cardiovasculaire gezondheid, het bestrijden van de effecten van chemotherapie en bestraling, het helpen verlagen van de bloeddruk en slechte cholesterol, en uitblinken in het verwijderen van schadelijke gifstoffen uit je lichaam.

Verschillen

Het is duidelijk dat deze superfoods vergelijkbaar zijn, maar ze hebben duidelijke verschillen, te beginnen met hun uiterlijk. Chlorella is een groene alg, terwijl spirulina blauwgroen van kleur is. Chlorella's groene tint laat zien dat het rijker is aan chlorofyl dan spirulina.

Chlorella bevat ook een uniek complex dat chlorella-groeifactor wordt genoemd. Deze groeifactor wordt veroorzaakt door de snelle reproductiesnelheid. Met het vermogen om elke 20-24 uur in aantallen te verviervoudigen, is aangetoond dat chlorella mogelijk schade aan zenuwweefsels herstelt en de celproductie bevordert.

Spirulina is duizenden jaren ouder dan chlorella en kan tot 100 keer groter zijn. Spirulina is ook rijker aan eiwitten en gezonde vetten, waaronder gamma-linolzuur, dat essentieel is voor het behoud van een scherpe geest en een gezond hart. Spirulina biedt ook hogere concentraties fytochemicaliën die kanker helpen voorkomen. Net zoals chlorella bekend staat om zijn ontgifting, is spirulina vooral effectief in het bestrijden van symptomen van allergieën en het stimuleren van het immuunsysteem.

Met hun overvloedige gezondheidsvoordelen is het duidelijk dat elk van deze twee superfoods een geweldige aanvulling zou zijn op een gezond dieet.