Camu Camu; welke voordelen en effecten heeft deze superfood

Camu Camu; welke voordelen en effecten heeft deze superfood

Er zijn tientallen of misschien wel honderden superfoods en gezondheidstrends die hot zijn. Camu Camu is in die zin geen uitzondering. Maar het wordt natuurlijk echt interessant als de geclaimde voordelen en effecten echt waar zijn. Daarom gaan we in deze blog bekijken wat Camu Camu echt is, klopt het wat er over deze superbes wordt gezegd? Let's find out

camu camu voordelen: is camu camu gezond?

Wat is Camu Camu? 

Camu-Camu (Myrciaria dubia) is een struik afkomstig uit het Amazone regenwoud van Brazilië, Peru en Venezuela. Het heeft licht roodachtige tot paarsachtige bessen. De Camu-Camu bessen staan bekend als een van de rijkste en meest natuurlijke bronnen van vitamine C in vergelijking met andere vitamine C-rijke bronnen zoals tomaten citroen en sinaasappels. 

Waar wordt Camu Camu voor gebruikt? 

Net als andere tropische vruchten wordt Camu Camu wereldwijd gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde. Deze Amazone-vrucht wordt veel gebruikt in de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie (Bron: Science Direct). 

Het is zo populair als functioneel voedsel dat landen zoals Japan het gingen verwerken als supplement of natuurlijk sap (Bron: Research Gate). Inmiddels wordt het ook geëxporteerd naar Europese en Aziatische landen vanwege zijn veelzijdigheid en unieke smaak die ook een aanvulling kan zijn bij het koken (Bron: Science Direct). 

Wat zijn de voordelen van Camu Camu? 

Veel vitamine C-supplementen op de markt zijn synthetisch en onnatuurlijk. Daarom zou Camu Camu poeder een ideaal alternatief kunnen zijn. Het zit boordevol natuurlijke vitamine C en andere vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die kunnen helpen om je lichaam gezond te houden. 

Is het terecht dat Camu Camu een superfood wordt genoemd? 

De Camu Camu-vrucht is werkelijk een van de meest voedzame superfoods van de natuur. Het zit namelijk boordevol antioxidanten in de vruchtpulp, de schil en zelfs in de zaden. Deze superfruit bevat ook een breed scala aan extra bioactieve stoffen zoals vitamine C, polyfenolen, flavanolen en carotenoïden (Bron: Research Gate). 

effecten van camu camu

Welke voedingsstoffen vind je in Camu Camu? 

Naast de eerdergenoemde antioxidanten en bioactieve stoffen is Camu Camu is ook een goede bron van kalium, ijzer, calcium en fosfor. En niet alleen dat, maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat het een goede bron is van aminozuren zoals valine, leucine en serine (Bron: Research Gate). 

Vitamine C in Camu Camu 

Camu Camu is een van de rijkste bronnen van vitamine C in de natuur en een theelepel Camu Camu poeder biedt meer dan twee keer van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C! Vitamine C uit Camu Camu is zeer goed opneembaar en stabiel. Dit betekent dat de vitamine efficiënt in het lichaam kan worden opgenomen en na verloop van tijd niet zal worden afgebroken. 

Vitamine C in Camu Camu kan helpen bij het ondersteunen van: 

  • Gezonde immuunfunctie 
  • Vermindering van vermoeidheid en energietekort 
  • Gezonde immuunfunctie tijdens en na intensieve fysieke activiteit 
  • Gezonde collageenvorming voor botten, kraakbeen, tandvlees, huid en bloedvaten 
  • Verbetering van de ijzerabsorptie 

(Bron: Eur-Lex )

Magnesium in Camu Camu 

De Camu Camu bes is van nature rijk aan mineraal magnesium. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 cellulaire reacties in het lichaam. Magnesium kan helpen bij vermoeidheid en energietekort, elektrolytenbalans, normale spierfunctie en eiwitproductie, en de gezondheid van botten en tanden helpen behouden (Bron: Eur-Lex). 

Kalium in Camu Camu 

Camu Camu biedt een bron van kalium, een essentieel mineraal en elektrolyt, samen met natrium en magnesium, die we nodig hebben voor de vochtbalans in het lichaam. En niet alleen dat, het is ook een mineraal dat een gezonde hersenfunctie, spierfunctie en bloeddruk kan ondersteunen. 

Antioxidanten in Camu Camu 

Naast vitamine C bevat Camu Camu ook een breed scala aan antioxidant fytonutriënten, zoals anthocyanen en ellaginezuur (Bron: NCBI ), polyfenolen (Bron: Pubmed) waarvan is gebleken dat ze helpen ontstekingen te verminderen en chronische pijn te verlichten. Dit doen ze door de schadelijke stoffen die zich in de loop van de tijd in ons lichaam ophopen op te ruimen of te doven. 

Hoe gebruik je Camu Camu? 

Een van de unieke kenmerken van Camu Camu is de zeer zure smaak. Daarom vinden veel mensen het geen fijn product om zo te eten. Inmiddels zijn er verschillende manieren om Camu Camu te kunnen gebruiken zonder last te hebben van de zure smaak die sommigen niet lekker vinden. 

 

De bes wordt als poeder aangeboden in supplementen om op een makkelijke en lekkerdere manier veel vitamine C aan je dieet toe te voegen. Als poeder kan het makkelijk worden toegevoegd aan gerechten, maar ook aan water, sap of smoothie!

voordelen van camu camu

Ken jij Big Food Camu Camu poeder?

Big Food Camu Camu is een biologisch poeder dat alleen bestaat uit natuurlijke Camu Camu bessen. De bessen worden op zeer lage temperatuur tot poeder te verwerkt om ervoor te zorgen dat de voedingswaarde van de bessen intact blijft. 

waar is camu camu goed voor

Veel vitamine C-supplementen op de markt zijn synthetisch en onnatuurlijk. Daarom hebben we een rijke bron van vitamine C ontwikkeld die afkomstig is van 100% natuurlijke Camu Camu. Big Food Camu Camu zit boordevol natuurlijke vitamine C en andere vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die kunnen helpen je lichaam gezond te houden. Wees dus lief voor jezelf en gun je lijf deze natuurlijke vitaminebom! 

Delen: