Haal de valkuil uit jouw perfectionisme

Haal de valkuil uit jouw perfectionisme

Haal de valkuil uit jouw perfectionisme

Wat wil jij veranderen aan jezelf? Iedereen weet wel een antwoord op deze vraag. Perfectionisme zit diep in ons geworteld.

Er is altijd wel iets dat beter kan, moet, hoort. Helemaal tevreden ben je eigenlijk nooit. Je ziet constant om je heen dat anderen verder zijn dan jij. Dit zorg voor een dagelijkse confrontatie met je tekortkomingen.

Een tijdje geleden vroeg iemand mij om een ‘algemeen leefstijladvies’.

Mijn antwoord hierop was dat, wat je ook wilt bereiken, het bereiken van je doel geen onmogelijke opgave moet lijken. Als het je erg veel stress geeft is het waarschijnlijk geen goed doel.

“Maar het is toch wel de bedoeling dat je ergens moeite voor doet?”

Jazeker. Je moet jezelf ook wel uitdagen om uit je comfort zone te komen. Maar dat is iets anders dan onrealistische eisen aan jezelf stellen. Streven naar perfectie kan een mooie eigenschap zijn maar ook een blok aan je been. 

Ben ik perfectionistisch? 

Perfectionisme heeft vele gezichten. ‘Het streven naar perfectie’ kan zitten in veel aandacht besteden aan inhoud (bijvoorbeeld op werk) maar ook aan inrichting (thuis of in je privéleven) of innerlijk (eisen die je aan jezelf stelt). Ook kan je perfectionisme op andere reflecteren waardoor je hoge eisen stelt aan je omgeving; wat je van jezelf verwacht, verwacht je ook van anderen. Iedereen heeft in meer of mindere mate wel perfectionistische eigenschappen. Je hebt vast wel een project waar niemand anders aan mag komen omdat alleen jij precies weet hoe het aangepakt moet worden.

Perfectionisme kan mooie dingen brengen maar het kan ook erg vermoeiend zijn. Geen hulp accepteren of vragen, niet kunnen toegeven dat iets niet lukt, nooit tevreden zijn en hoge verwachtingen van je omgeving hebben kunnen voor veel spanning zorgen. Deze volharding kan er tevens voor zorgen dat je jouw perfectionisme pas herkent wanneer je ver over je grens bent gegaan.

Wijzelf en onze omgeving stellen steeds hogere verwachtingen en hierdoor beleeft perfectionisme hoogtijdagen. Met een zeer hoog aantal stress- en burn-out klachten tot gevolg.

Eisenpakket

Hoe vaak vind jij dat je niet streng genoeg bent voor jezelf? Hoe vaak zeg je tegen jezelf;

Ik MOET:

 • Vaker sporten
 • Eerder opstaan
 • Vaker opruimen
 • Vaker met familie afspreken
 • Promotie maken
 • Productiever zijn
 • Gezonder leven
 • Afvallen
 • De perfecte relatie hebben
 • Een 'straight A' student zijn
 • De perfecte ouder zijn
 • én dit alles moeiteloos tegelijk kunnen

 

Herkenbaar? Als je dan toch zo lekker kritisch bezig bent. Vraag jezelf dan ook dit eens af;

 • Hoe realistisch zijn deze eisen?
 • Zijn deze gedachten effectief?
 • Hoe specifiek en haalbaar zijn mijn doelen?

BEN IK NIET STRENG GENOEG OF BEN IK TESTRENG VOOR MIJZELF?

Klopt jouw zelfbeeld wel?

Het is veel makkelijker om streng te zijn en steeds maar meer van jezelf te verwachten, dan toe te geven dat je niet perfect bent. Of om je eigen kracht te herkennen.

Je moetvan alles vanuit je perfectionisme. Je vraagt zoveel van jezelf dat je niet weet waar je moet beginnen. Hierdoor lukt het je niet om überhaupt een begin te maken.

Wat je niet ziet, is dat ook jij kwaliteiten hebt die waardevol zijn. Omdat die dingen jou nou eenmaal weinig energie kosten. Ze zijn onderdeel van wie je bent en dus besteed je er geen aandacht aan. Die ene bekende waar jij zo tegen opkijkt kan waarschijnlijk moeiteloos een aantal zaken noemen die hij/zij in jou bewondert. Bijvoorbeeld dat jij enorm veel doorzettingsvermogen en oog voor detail hebt. Dit zijn kwaliteiten die je in kan zetten om te bereiken wat je wilt.

Iedereen bewandelt zijn eigen pad en heeft zijn of haar eigen uitdagingen. Focussen op de verschillen is appels met peren vergelijken. Iedereen is uniek en niemand is perfect. Dat cliché is maar al te waar.

Wil jij jouw doelen bereiken? Dat betekent dat je moet toegeven dat je niet alles tegelijk kan en dat je er soms even een potje van maakt. En dat dat helemaal ok is. Want daarna ga je gewoon weer verder. Met haalbare doelen. Het mooie van perfectionisme is dat je met veel aandacht en doorzettingsvermogen aan jouw doelen kan werken. Zolang je maar de juiste focus hebt.

Dan kan je realistisch zijn en ben je tevreden met kleine stappen in de juiste richting.

 

Dan zal jouw perfectionisme vóór je werken in plaats van tegen je.

Geschreven door:

Carolien Linnemann 

coach als geen ander.

www.waagcoach.nl

 

Delen: