Hoe werkt het immuunsysteem?

Hoe werkt het immuunsysteem?

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is de afgelopen maanden snel een van de meest besproken onderwerpen geworden. Net als bij elk ander populair onderwerp, zijn er veel waarheden maar ook mythen gepubliceerd in deze golf van informatie.

Sommige individuen, merken en bedrijven merken deze trends op en zien snel een kans! Meer verkopen, sitebezoeken en volgers liggen allemaal op tafel! Er zijn maar een paar posts / blogs, video's van het immuunsysteem nodig om deze verkoopstijgingen te krijgen, en velen zullen ze gebruiken! Hoewel vele feitelijk en wetenschappelijk onderbouwd zijn, zijn andere niet alleen onnauwkeurig, maar kunnen ze ook gevaarlijk zijn.

Waarom je de informatie in deze blog wel kan vertrouwen

Je denkt misschien: "Maar jullie zijn een supplementenbedrijf dat schrijft over het immuunsysteem, waarom zou ik je vertrouwen?".

Geweldige vraag! We hebben momenteel twee voedingsdeskundigen in ons team hier bij Plent, die allebei een masterdiploma in voeding hebben. Ze hebben ook meerdere jaren ervaring in deze branche. Daarom vertrouwen we erop dat ze geïnformeerde, op bewijzen gebaseerde inhoud aan al onze lezers verstrekken!

Hoe werkt het immuunsysteem?

Waarom hebben we een immuunsysteem nodig?

Ons immuunsysteem is onze bescherming tegen een reeks schadelijke pathogenen die het lichaam binnendringen en ons schade kunnen toebrengen. Het kan ook gevaarlijke cellen en celbeschadiging in het lichaam identificeren, en doet zijn best om dit voortduren te stoppen.

Wanneer ons immuunsysteem niet in staat is een ziekteverwekker te neutraliseren, worden we zien, bijv. verkoudheid/griep. Aan de andere kant, wanneer ons immuunsysteem wordt geactiveerd zonder de aanwezigheid van een ziekteverwekker, zullen er andere gevolgen zijn. Deze omvatten allergieën en auto-immuunziekten (bijvoorbeeld coeliakie, reumatoïde artritis) (Bron: NCBI).

Dus wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem kan precies zo worden beschreven, een systeem dat bestaat uit verschillende cellen, weefsels en systemen in het lichaam. Het systeem werkt in twee verschillende fasen, de zogenaamde aangeboren en adaptieve reacties.

De belangrijke onderdelen van het immuunsysteem zijn onder meer het beenmerg, het lymfesysteem, de lymfeklieren, de immuuncellen (T-lymfocyten, B-lymfocyten, antilichamen) en meer.

tips voor een sterk immuunsysteem

Fase 1 - Het aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren systeem is de eerste verdedigingslinie. Het bestaat uit fysieke barrières zoals onze huid, maar bevat ook verschillende cellen die fagocyten worden genoemd. Als een indringer deze aanvankelijke barrières passeert, worden fagocyten met spoed naar het gebied gebracht om ze te te doden (Bron: NCBI).

Hoe werkt het aangeboren immuunsysteem?

Het kan zeer snel worden geactiveerd en kan zo indringers en schadelijke pathogenen die het lichaam binnendringen, confronteren. Vanwege zijn snelheid offert het echter specificiteit op en daarom noemen we het een algemene aanval. Wanneer dit geactiveerd wordt, zal de ontsteking toenemen en zal het lichaam killercellen (NK-killercellen) en T-cellen naar het gebied sturen. Deze cellen worden geproduceerd in het beenmerg en reizen door het lymfesysteem.

Fase 2 - Het adaptieve immuunsysteem

Dit is het langzamere, maar specifiekere systeem en treedt in werking na een paar dagen nadat een infectie heeft plaatsgevonden. Als de aangeboren niet in staat was het lichaam volledig van de ziekteverwekker te ontdoen, is de adaptieve reactie erg belangrijk.

Hoe werkt het adaptieve immuunsysteem?

Alle pathogenen hebben een specifieke codering op hun oppervlak. Speciale cellen herkennen deze en beginnen antilichamen in het lichaam te vormen om deze te neutraliseren. Deze antilichamen hechten zich dan aan het oppervlak en zorgen ervoor dat de schadelijke cellen uit elkaar vallen en afsterven. Deze antilichamen zijn zeer specifiek voor deze ziekteverwekker en zullen dus maanden tot jaren in het lichaam blijven - dit is het concept van immuniteit. (Bron: NCBI).

Kan ik het immuunsysteem versterken?

Dit artikel is een zeer korte samenvatting van het immuunsysteem. Er zijn veel complexere processen die plaatsvinden in jouw typische immuunrespons.

"Dus, wat?", denk je misschien.

Nou, vanwege de verschillende systemen die erbij betrokken zijn, is het moeilijk voor te stellen dat een enkel voedingssupplement het kan "aanzetten" of "stimuleren", toch?

Dat is hetzelfde als zeggen dat een bepaalde olie alle verschillende aspecten van een motor kan repareren en ervoor kan zorgen dat deze sneller gaat.

Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en ja, soms kunnen sommige voedingssupplementen uw immuunsysteem ondersteunen. Maar er is weinig tot geen onderzoeks waaruit blijkt dat het snel kan worden gestimuleerd met een enkel supplement!

Vorige week schreef ik deze blog: 'Kunnen je het immuunsysteem boosten

het adaptieve en innate immuunsysteem

Belangrijkste punten uit dit artikel

Om dit artikel samen te vatten en af te sluiten

  • Het immuunsysteem is onze bescherming tegen de grote, slechte wereld en houdt ons gezond tegen infectie.
  • De immuunrespons kan worden ingedeeld in twee hoofdaspecten, het aangeboren en adaptieve systeem.
  • Immuniteit wordt bereikt wanneer we de specifieke antilichamen van een virus bevatten die eerder werden gevormd bij eerdere infectie.
  • De beste manier om een veerkrachtig immuunsysteem te ondersteunen, is door voldoende te slapen, voldoende groenten en volkorenproducten te eten, voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen via de voeding (en indien nodig supplementen), lichamelijk actief te zijn en stress te verminderen.

We hopen dat dit artikel informatief was en je heeft geholpen een zeer complex onderwerp te begrijpen. Als je nog vragen heeft, aarzel dan niet om hieronder te reageren!

Fijne week!


Plantforce - Chlorella - 3x1000 tabs - Voordeelpakket
€  115,97
€  128,85
(Al vanaf 115,97 p/s)
Vandaag verzonden
Big Food - Whole Colostrum - 3x500g - Voordeelpakket
€  256,37
€  284,85
(Al vanaf 256,37 p/s)
Vandaag verzonden
Now foods - Tumeric Curcumine - 120 vega Capsules
(Al vanaf 37,95 p/s)
Vandaag verzonden
Plantforce - Vegan Vitamine D3 - 3x120 softgels - Voordeelpakket
€  61,97
€  68,85
(Al vanaf 61,97 p/s)
Vandaag verzonden

Producten 1 tot 5 van 10 in totaal

Pagina

Delen: