5 voordelen van cacao

5 voordelen van cacao
5 voordelen van cacao
Wist je dat cacao je gezondheid een ware boost kan geven? En niet op één, maar op meerdere vlakken. In dit blog delen we alle redenen waarom het extra genieten is van die heerlijke, rijke chocoladesmaak.

1. Wist je dat cacaopoeder ook een bron van magnesium is?

Cacao, en dan vooral rauwe cacao poeder en extra pure chocolade, is rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium is niet alleen belangrijk voor spierherstel en spierontspanning, maar draagt ook bij aan botgezondheid en je gemoedstoestand. Zeker wanneer je veel stress ervaart, is het belangrijk om genoeg magnesium binnen te krijgen, want bij blootstelling aan veel stress verbruikt je lichaam meer magnesium. Twee eetlepels rauwe cacaopoeder (10 gram) zorgt al voor 19% van je dagelijkse magnesiumbehoefte. Daarnaast is rauwe cacaopoeder niet zo rijk aan calorieën als chocola of cacao nibs, 2 eetlepels bevatten slechts 38 calorieën en geven een gerecht wel die heerllijke rijke chocoladesmaak!

2. Wist je dat cacaopoeder rijk is aan vezels?

Vooral rauwe cacaopoeder en pure chocolade zijn rijk aan vezels! Twee eetlepels (10 gram) leveren al 3,4 gram vezels op. Niet slecht als je bedenkt dat we idealiter 30 - 40 gram vezels per dag moeten binnenkrijgen. Veel mensen halen dit niet. Rauwe cacaopoeder kan dit dus nét een beetje makkelijk maken. Pure chocolade is ook een goede bron van vezels, 5 - 6 blokjes pure choclade leveren ook zo'n 3 gram vezels op, maar zo'n portie pure chocolade bevat dan wel weer een stuk meer calorieën dan 2 eetlepels cacaopoeder.

3. Boost cacaopoeder je vetverbranding?

Wist je dat cacao ook cafeïne bevat? Naast cafeïne bevat cacao ook theobromine, beide stoffen hebben een opwekkend effect. De hoeveelheid cafeïne in pure chocolade en rauwe cacao is wel minder hoog dan de hoeveelheid cafeïne in een kop koffie. Van cafeïne is bekend dat het ook voor een iets hoger metabolisme kan zorgen, je kan tot ongeveer 300 calorieën extra verbranden bij het nuttigen van cafeïne. Let wel op; Teveel cafeïne kan de slaap verslechteren (ook als je niet wakker ligt na het drinken van koffie!) en dit kan die verhoging in metabolisme weer tenietdoen. Probeer daarom na 12 uur 's middags niet teveel cafeïne meer te nuttigen, want de halfwaardetijd van cafeïne ligt rond de 6 uur. 

4. Wist je dat cacaopoeder een bron van mineralen is?

We zijn nog niet uitgepraat over cacao, want wist je dat cacao ook relatief veel zink en ijzer bevat? Die 2 eetlepels rauwe cacaopoeder voorzien in wel 7% van je dagelijkse ijzerbehoefte en 10% van je dagelijkse zinkbehoefte. Ook pure chocolade is een goede bron van deze mineralen. Ijzer is met name belangrijk voor voldoende hemoglobine in het bloed en zink is onder andere belangrijk voor de gemoedstoestand, huid en haren en de botgezondheid.

5 voordelen van cacao5. Wat is beter; cacaopoeder, pure chocolade of cacao nibs?

Dit hele blog gaat over rauwe cacaopoeder en pure chocolade, maar waar blijven de cacao nibs in dit hele verhaal? Cacao nibs zijn stukjes cacaoboon en de bron van cacaopoeder en cacaoboter. Cacao nibs zijn in verhouding tot rauwe cacaopoeder dan ook een stuk hoger in calorieen, want ze bevatten meer vet dan rauwe cacaopoeder, wat eigenlijk is wat er overblijft als cacaoboter uit de cacao nibs is onttrokken. Om die reden zijn cacao nibs (per 100 gram) een stuk minder rjik aan alle bovengenoemde stoffen, tot de helft of zelfs minder dan de helft van de bovengenoemde stoffen! Als het je echt enkel om de voedingswaarde gaat, dan is rauwe cacaopoeder wel de betere keuze. Echter geven cacao nibs een heerlijke bite als topping op je havermoutje of smoothie en zijn cacao nibs ook zeker niet ongezond! Echter wat vitamines en mineralen betreft komt ook extra pure chocolade beter uit de test dan cacao nibs.

Conclusie - voordelen van cacao

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je lekker in balans eet. Zowel rauwe cacaopoeder als cacao nibs bevatten veel gezonde micronutriënten, al komt rauwe cacaopoeder wel als grote winnaar uit de test. Beiden zijn erg lekker om te verwerken in baksels, smoothies, havermout en nog veel meer! Waar gebruik jij cacaopoeder en cacao nibs het liefste voor? Laat het ons weten in de comments!

Big Food - Cacao poeder RAW - 500 g - Bio
Waardering:
86%
(Al vanaf 16,10 p/s)
Vandaag verzonden

Delen: