De zomervakantie is bijna aangebroken. Vakantie betekent voor velen genieten. Maar jij wil toch ook in shape en fit blijven? Of je nu in eigen land op vakantie gaat, naar het buitenland gaat of toch gewoon thuis vakantie viert. Een vakantie is bedoeld om te ontspannen en niet om de hele tijd te stressen of je druk te maken over wat je eet. Gebruik deze tips en maak een aantal bewuste(re) keuzes. Dan zal je resultaten blijven halen en kun je gewoon van je vakantie gaan genieten.

 

1. Houd structuur

Niet meer te hoeven werken tijdens de vakantie zorgt voor een hele andere structuur van de dag voor de meeste van ons. Probeer tijdens de vakantie evengoed vaste tijden aan te houden om te eten: 2-3 maaltijden per dag en niet teveel tussendoortjes. Zorg dat je hoofdmaaltijden volwaardig zijn opgebouwd; groenten of fruit met een portie eiwitten. Afhankelijk hoe actief je bent kun je meer koolhydraten en/of vetten eten. Houd niet alleen structuur met het tijdstip waarop je eet, maar ook met je dag- en nachtritme en sporten.

 

2. Planning

Plan een week van te voren in je agenda je sportactiviteiten. De kans is groter dat je ook daadwerkelijk gaat in de vakantie. Zeker nu de sportscholen weer open zijn kun je een groepsles doen of ga samen met je familie of vrienden trainen. Dit is motiverend en het is een stok achter de deur.

 

3. Uiteten

Tijdens de vakantie gaan we vaker uiteten. Als je van te voren weet waar je gaat uiteten, check dan de menukaart en bepaal van te voren wat je gaat eten. Zo kun je de rest van de dag rekening houden met het minderen van kcal. Weet je niet waar je gaat uiteten? Eet dan overdag lichte maaltijden met wat fruit, veel groenten en/of een salade. Zo spaar je calorieën en kun je later op de dag gerust iets extra’s nemen of beperk je tot een voorgerecht of nagerecht met het hoofdmenu. Dan zit je meestal wel safe. Verder is de volgorde waarin je eet belangrijk. Begin je maaltijd met groenten/fruit of neem soep vooraf en kies producten met meer volume. Hierdoor ben je sneller verzadigd en zal je minder snel overeten.

 

4. Neem iets mee voor onderweg

Als je buiten de deur gaat, neem dan bv. een flesje met water of fruitwater mee. Wees zuinig met calorierijke drankjes. De calorieën lopen dan al snel op gedurende de dag. Zonde van je calorieën! Ga voor een stuk fruit, noten (niet teveel), snackgroenten, suikervrije repen of rijstwafels als je behoefte hebt aan een lekker en gezond tussendoortje.