Is vegan eiwitpoeder gezond? Waar moet je op letten?

Is vegan eiwitpoeder gezond? Waar moet je op letten?

Niet alle veganistische eiwitpoeders zijn op dezelfde manier gemaakt. Nu de markt van plantaardige eiwitten verzadigd is, komen veel merken met beloften die te mooi zijn om waar te zijn. Zij komen met concurrerende prijzen en kiezen voor goedkopere ingrediënten die van lage kwaliteit zijn en mogelijk zelfs onveilig voor consumptie. Daarom hebben we dit artikel opgesteld om je te helpen een vegan eiwitpoeder te kiezen van goede kwaliteit.

Populaire vegan proteïnepoeders

Are vegan protein powders healthy?

Het eten van voldoende eiwitten is essentieel voor het behoud van een gezond lichaam. Eiwit is nodig voor lichaamsprocessen zoals spieropbouw , weefselherstel en ondersteuning van de immuunfunctie . Slecht geplande veganistische diëten voldoen echter niet aan de eiwitbehoeften die het lichaam nodig heeft. Dit is de reden waarom de hype over vegan proteïnepoeders opkwam met de populariteit van plantaardige diëten op de westerse markt.

Er zijn plantaardige eiwitten die worden gewonnen uit erwten, hennep, soja, bruine rijst en nog veel meer. Maar, wat wij willen weten is: "Zijn veganistische eiwitpoeders gezond?". Laten we dieper op dit onderwerp ingaan! We gaan in dit artikel de meest gestelde vragen over veganistische eiwitpoeders beantwoorden en kijken of deze poeders echt gezond zijn.

Heb ik veganistisch eiwitpoeder nodig in mijn dieet?

De eiwitbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Daarom is het van cruciaal belang om te bepalen of je echt wel plantaardige eiwitpoeders nodig hebt. Eiwitbronnen voor veganisten kunnen worden verkregen uit plantaardige bronnen zoals bonen, peulvruchten, linzen, noten & zaden (Bron: BetterHealth).

Maar, in sommige gevallen is het voor veganisten moeilijk om aan hun eiwitbehoeften te voldoen:

1. Wanneer je als veganist niet in je eiwitbehoefte kunt voorzien via volwaardige voeding

Dit gebeurt vaak wanneer veganisten geen tijd hebben om maaltijden te bereiden of allergieën of intoleranties hebben van plantaardige eiwitbronnen.

2. Als je als veganist op zoek bent naar een alternatief ingrediënt

Er zijn momenten waarop we geen zin hebben om bonen of noten te eten als ontbijt. En dat is normaal. Veganistische eiwitpoeders geven je het gemak om het eenvoudig toe te kunnen voegen aan je smoothie, pannenkoek of havermout en zo toch voldoende eiwit uit je maaltijd te halen.

Over vegan maaltijden gesproken, misschien wil je hier een paar van onze eiwitrijke, heerlijke vegan recepten bekijken:

How much Vegan Protein Powder do I need in a day?

Hoeveel veganistisch eiwitpoeder heb ik per dag nodig?

jouw gebruik van veganistische eiwitpoeders hangt af van hoeveel eiwit je per dag in je dieet moet aanvullen.

Voor die veganisten die gezond zijn en lichte tot matige lichamelijke activiteit hebben, kan de berekening van de eiwitbehoefte uitkomen op 0,8 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, wordt je eiwitbehoefte geschat op ongeveer 60 gram per dag. (Bron: VRG) Als je nu van plan bent om 40 gram eiwit uit je maaltijden te halen en 20 gram uit veganistische eiwitpoeders, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een diëtist om jouw eiwitinname op een dag te berekenen die je uit je maaltijden haalt.

Aan de andere kant is bewezen dat met name veganistische atleten minder eiwitten gebruiken in vergelijking met degenen die dierlijke eiwitten eten. Onvoldoende inname van eiwitten kan de spiergroei en -prestaties beïnvloeden. Dit is de reden waarom plantaardige eiwitsupplementen, zoals veganistische eiwitpoeders, veelal in hun dieet worden toegevoegd (Bron: NCBI).

Hoe helpen veganistische eiwitpoeders mijn lichaam ondersteunen?

Vegan proteïnepoeder is een eiwitbron die vergelijkbaar is met de manier waarop je eiwitten binnenkrijgt uit noten of varkensvlees of rundvlees. Eiwitten uit onze voeding kunnen je helpen de spiermassa te behouden, het lichaam te ondersteunen door celregeneratie en weefselherstel te vergemakkelijken en de immuunfunctie te ondersteunen. Bovendien bestaan ​​de spijsverteringsenzymen die de darmvertering helpen vergemakkelijken en chemische reacties en hormonen van de lichaamsfunctie helpen coördineren, uit eiwitten (Bron: Eufic).

Vegan eiwitpoeders zijn uit onderzoek even effectief gebleken als wei-proteïne bij het aanvullen van eiwitten in de voeding van atleten. Vegan proteïne kan mogelijk helpen bij:

  • Beter herstel na training (Bron: NCBI)
  • Spiergroei tijdens weerstandstraining (Bron: NCBI)
Zijn veganistische eiwitpoeders slecht voor mijn nieren?

Zijn veganistische eiwitpoeders slecht voor mijn nieren?

Eiwitpoeders, zowel op dierlijke als op plantaardige basis, zijn vaak in verband gebracht met nierziekte. In werkelijkheid leveren ze eiwitten die ook door onbewerkte voedingsmiddelen worden gegeven. Wat mogelijk bijwerkingen kan veroorzaken, is een overmatige inname van eiwitten.

Als we op een dag te veel eiwitbronnen eten, plassen we het meestal uit ons lichaam. Maar wanneer we overmatige hoeveelheden eiwitten gebruiken - wat de meeste atleten en bodybuilders doen - kan dit zich ophopen en calciumsteenvorming in de nieren veroorzaken, wat de nierfunctie aantast. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat overmatige eiwitinname van dierlijke en plantaardige eiwitpoeders de IGF-1-spiegels kan verhogen, wat mogelijk kanker kan veroorzaken (Bron: NCBI).

Hoewel de specifieke "overmatige hoeveelheid" eiwitpoeders die deze ziekten kunnen veroorzaken nog moet worden bepaald, wordt het aanbevolen om eiwitbronnen uit onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken en niet volledig afhankelijk te zijn van eiwitpoeders (Bron: Current Sports Medicine Reports).

How to select a Vegan Protein Powder

Hoe kies je een goed vegan eiwitpoeder

Niet alle veganistische eiwitpoeders zijn op dezelfde manier gemaakt. Nu de markt van plantaardige eiwitten verzadigd is, komen veel merken met beloften die te mooi zijn om waar te zijn. Zij komen met concurrerende prijzen en kiezen voor goedkopere ingrediënten die van lage kwaliteit zijn en mogelijk zelfs onveilig voor consumptie. Daarom hebben we deze tips opgesteld om je te helpen een vegan eiwitpoeder te kiezen van goede kwaliteit:

1. Kies een plantaardige eiwitbron

Onderzoek is essentieel bij het kiezen van een plantaardig eiwitpoeder. Een eiwit moet specifiek compleet zijn om zijn functie in het lichaam te kunnen uitoefenen. Als we willen dat het eiwit "compleet" is, moet het alle 9 essentiële aminozuren (bouwstenen van eiwitten) bevatten. De 9 essentiële aminozuren (EAA) zijn fenylalanine, valine, tryptofaan, threonine, isoleucine, methionine, histidine, leucine en lysine (Bron: NCBI).

Plantaardige eiwitbronnen zoals erwten, rijst, hennep en soja missen vaak essentiële aminozuren, waardoor ze onvolledige eiwitten zijn. Daarom doe je er goed aan het etiket van het eiwitpoeder lezen en te kijken of het alle 9 essentiële aminozuren bevat. In sommige gevallen kan een combinatie van eiwitpoeder van peulvruchten en noten samen met volkorengranen en pseudogranen zoals amarant en quinoa worden gegeten om te zorgen voor voldoende inname van voedingsstoffen (Bron: Victoria).

Je kunt onze blog  Beste vegan proteïnepoeder - Top 9 lezen voor meer informatie.

2. Kies een veganistisch eiwitpoeder zonder, of met weinig suiker

Over het algemeen bevatten eiwitpoeders toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren. Sommige eiwitpoeders bevatten maar liefst 23 gram suiker per maatschepje, wat echt heel veel is! Hierdoor kun je het risico lopen op ongewenste gewichtstoename en bloedsuikerpieken (Bron: Harvard). Wees dus voorzichtig en lees het etiket zorgvuldig. Een ideale suikervanger die ook nog eens 100% natuurlijk is, is stevia.

3. Kies veganistische eiwitpoeders die vrij zijn van zware metalen

Als planten in slechte grond worden geplant, is er een grote kans op besmetting met zware metalen bij consumptie. Volgens studies bevatten de meeste plantaardige eiwitpoeders lood, kwik, cadmium, arseen of allemaal (Bron: CLJ). Daarom is het van vitaal belang om plantaardige eiwitpoeders te kiezen die door derden zijn getest op zware metalen om er zeker van te zijn dat je deze gifstoffen niet binnenkrijgt.

Een betrouwbaar veganistisch eiwitpoeder is Plantforce Vegan Protein. Het is een compleet (compleet aminozuurprofiel) eiwit van erwten, biologische bruine rijst en hennepeiwit dat door derden is getest op zware metalen en caloriearm en suikervrij is!

Lees ook deze blog: Beste vegan proteïnepoeder top 9

Verdict

Conclusie

Vegan eiwitpoeders voldoen aan onze voedingsbehoeften en zijn over het algemeen veilig en kunnen als gezond worden beschouwd als ze op de juiste wijze worden gebruikt, met mate worden gebruikt en bij een vertrouwde verkoper worden gekocht.

Onthoud dat:

  • Veganistische eiwitpoeders zijn niet gemaakt om te fungeren als de primaire bron van eiwitten in veganistische en niet-veganistische diëten.
  • Vegan eiwitpoeders zijn geen maaltijdvervangers. Gebruik ze alleen om te helpen je eiwitbehoefte te bereiken. Gebruik ze niet als excuus om maaltijden over te slaan.
  • Proteïne moet zoveel mogelijk worden verkregen uit onbewerkte voedingsmiddelen. Plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, peulvruchten, zaden, noten, tofu en tempeh zitten bovendien boordevol andere vitamines en mineralen om het lichaam te helpen functioneren.

Mogelijk interessant voor jou

Populaire vegan proteïnepoeders

Delen: