Enzymen: klein maar vitaal

Onder de microscoop zien ze er onopvallend klein uit, maar ze hebben nog steeds grote effecten in ons lichaam: enzymen zijn essentiële chemische verbindingen. Ze behoren tot de groep eiwitten. Veel enzymen maken we zelf, en wetenschappelijk worden enzymen ook wel biokatalysatoren genoemd omdat ze chemische processen versnellen of sturen.


Waarom hebben we enzymen nodig?

Zonder enzymen werkt bijna niets in ons lichaam. Ze worden in al onze cellen en weefsels aangetroffen, waar ze bijna elke biochemische reactie controleren en reguleren.

enzymen werking

Alleen enzymen garanderen een regelmatige spijsvertering, een optimale doorbloeding en een intact afweersysteem dat ons voldoende beschermt tegen vijandige virussen, bacteriën, schimmels en allergenen.

Eeuwenoude kennis

Enzymen zijn ook betrokken bij de replicatie van ons genoom en zijn betrokken bij de overdracht van signalen via hormonen. Bovendien zorgen ze ervoor dat ontstekingen in de gewrichten en organen sneller worden overwonnen - of helemaal niet ontstaan.


Mensen hebben deze kennis altijd intuïtief gebruikt: ze zetten enzymrijke vruchten zoals ananas, papaja of vijgen op open wonden om hun genezing te bevorderen. Tegenwoordig is dit wetenschappelijk onderbouwd.

Welke functie hebben enzymen in ons lichaam?

Afhankelijk van hun structuur vervullen enzymen verschillende functies. Als biokatalysatoren versnellen ze metabolische processen: zonder hen zouden alle chemische reacties in ons lichaam alleen maar op een laag pitje lopen.

Onder metabolisme - ook wel metabolisme genoemd - worden alle biochemische en fysische processen verstaan waarin chemische stoffen in het lichaam op enigerlei wijze worden omgezet. De beste voorbeelden zijn de verwerking van voedsel en zuurstof.

Functie van de stofwisseling

De stofwisseling zorgt ervoor dat onze lichaamscellen behouden blijven, dat we voldoende energie hebben en dat alle lichaamsfuncties behouden blijven. Dus elke cel in het lichaam is op de een of andere manier betrokken bij het metabolisme. Kortom: de stofwisseling houdt ons in leven.


enzymenpreparaat

Wat zijn substraten en wat heeft dit met enzymen te maken?

Er zijn momenteel meer dan 2.000 enzymen bekend, die elk verschillende functies vervullen binnen ons metabolisme. Doorslaggevend hierbij is de vorm: omdat enzymen combineren met substraten.

Substraten zijn allemaal moleculen die zich combineren met een enzym en een zogenaamd enzym-substraatcomplex kunnen vormen. Dergelijke processen werken volgens het “key and lock” -principe: de gewenste reactie kan alleen plaatsvinden als het enzym en het substraat als een sleutel in het slot passen.


enzymen supplement reuma

Wat gebeurt er bij een tekort aan enzymen

Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de enzymproductie echter af en verlopen de metabolische processen in het lichaam langzamer. Als er symptomen zoals chronische ontstekingen of een zwak immuunsysteem optreden, kan het helpen om het lichaam van specifieke enzymen te voorzien.

Gevolg van een enzymtekort

En aangezien enzymen zo belangrijk zijn voor het metabolisme, is het niet verwonderlijk dat de meeste stofwisselingsstoornissen het gevolg zijn van een defect of tekort aan een enzym. Dit betekent dat substraten niet worden omgezet.

Het resultaat is dat óf de ‘ongebruikte’ substraten zich ophopen in de lichaamscellen of dat er een tekort kan zijn aan bepaalde stofwisselingsproducten. In beide gevallen is dit schadelijk voor de lichaamscellen en zo worden de feitelijke symptomen van de ziekte geactiveerd.

Stofwisselingsziekten als gevolg van enzymtekorten

Stofwisselingsziekten kunnen zowel erfelijk zijn als in de loop van het leven worden opgelopen. Momenteel zijn er zo'n 3.000 verschillende storingen bekend, met gevolgen van verschillende ernst. Sommige ziekten zijn slechts tijdelijke aandoeningen. Anderen kunnen daarentegen ernstig zijn, het hele organisme permanent beschadigen of zelfs dodelijk zijn.

Stofwisselingsziekten kunnen de vetstofwisseling, de koolhydraatstofwisseling, de eiwitstofwisseling of de mineralenstofwisseling beïnvloeden.

Voorbeelden van stofwisselingsziekten:

  • Suikerziekte
  • Jicht
  • Osteoprose
  • Schildklieraandoeningen
  • Zeldzame ziekten zoals de ziekte van Fabry, de ziekte van Gaucher, cystische fibrose of fenylketonurie

Wobenzym Plus - Enzympreparaat

wobenzym kopen

Wobenzym Plus is een enzympreparaat. De enzymencombinatie in Wobenzym ondersteunt genezingsprocessen en kan helpen pijn te verminderen (bijv. bij gewrichtspijn zoals artrose en reuma).


Dit bekende enzympreparaat is ontworpen om:

  • gezonde gewrichten en spieren te bevorderen;
  • een gezonde bloedsomloop te bevorderen;
  • het immuunsysteem te versterken;
  • te ondersteunen bij het ouder worden op een gezonde manier.