Chiazaad

Chiazaad is een krachtige superfood. De eetbare zaden van de Centraal-Amerikaanse plant Salvia Hispanica werden oorspronkelijk g... Chiazaad is een krachtige superfood. De eetbare zaden van de Centraal-Amerikaanse plant Salvia Hispanica werden oorspronkelijk gegeten door de Maya's en Azteken, als belangrijkste energiebron. Deze zaden worden al meer dan 5500 jaar gegeten!

Geen producten gevonden voor deze selectie.

chiazaad

Wat is Chiazaad

Chiazaad is een krachtige superfood. De eetbare zaden van de Centraal-Amerikaanse plant Salvia Hispanica werden oorspronkelijk geconsumeerd door de Maya's en Azteken, als een belangrijke energiebron. Deze zaden worden al meer dan 5500 jaar geconsumeerd! (Bron: NCBI)

Chiazaad biedt een natuurlijke bron van vezels (30%), eiwitten (20%), essentiële vetzuren (30%) en koolhydraten. Deze vormen een geweldige aanvulling op gebak, ontbijtgranen of shakes. Vanwege de grote hoeveelheid oplosbare vezels absorberen chiazaadjes ook veel water en kunnen ze tot 10 keer hun oorspronkelijke grootte uitzetten als ze in dranken worden gebruikt. Daarom worden ze vaak gebruikt als koolhydraatarme vervanger van haver.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen chiazaad

Qua natuurlijk voedsel zijn chiazaadjes een geweldige bron van vezels, eiwitten en essentiële vetzuren. Bovendien is het een natuurlijke bron van verschillende micronutriënten:

Compleet eiwit in chiazaad

Het eiwitgehalte van chiazaad is een van de belangrijkste redenen waarom het sinds de 16e eeuw in het menselijke dieet zit. Ongeveer 18-25% van het totale chia-gewicht is eiwit (Bron: Examine.com), die is samengesteld uit een optimale balans van essentiële en niet- essentiële aminozuren (Bron: Pubmed.gov)! Dit is een bijzonder waardevolle eiwitbron voor veganisten. Eiwit is essentieel voor weefselherstel en spieronderhoud. Het kan ook helpen de eetlust te verminderen.

Essentiële vetzuren in chiazaad

Chiazaden zijn ook een plantaardige bron van ALA, een essentieel omega-3 vetzuur. Deze zijn essentieel omdat ze nodig zijn voor tal van lichamelijke processen zoals hersenfunctie en hormoonproductie.