BCAA

Branch chain aminozuren (BCAA's) staat voor de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Aminozuren zijn de bouwste... Branch chain aminozuren (BCAA's) staat voor de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Aminozuren zijn de bouwstenen van al onze weefsels - vooral spieren - en spelen een aantal extra vitale rollen in het lichaam.

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Plantforce BCAA - 300 gram
    Plantforce BCAA Poeder - 300 gram
    Morgen in huis
    (Al vanaf 17,96 p/s)

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

BCAA sportsupplement

BCAA: aminozuren met vertakte keten

Branch chain aminozuren (BCAA's) staat voor de essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Ze worden ‘branch chain’ genoemd vanwege de vertakkingsketen in hun structuur. Ze vertegenwoordigen samen de hoogste set van essentiële aminozuren in het bloed (bron: NCBI) (~ 35%) en in de spier (~ 16%, bron: JN.com). Aminozuren zijn sterk betrokken bij de regulatie van spiermassa en de hoogste concentraties zijn te vinden in dierlijke eiwitbronnen.

  • Spiereiwitsynthese (leucine, isoleucine en valine)

Aminozuren zijn vooral handig als aanvulling bij plantaardige diëten (Bron: JISSN). Aminozuren zijn ideaal als aanvulling op vitamine- of mineralensupplementen om een tekort te voorkomen of op te lossen. Bij plantaardige diëten worden BCAA's aangevuld om te vervangen wat er ontbreekt.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van aminozuren met vertakte ketens

BCAA's - met name leucine - zijn signaalmoleculen en bouwstenen voor eiwitsynthese (Bron: NCBI). Hoewel de BCAA's alleen signalen kunnen stimuleren in spier, zal deze verhoogde signalering niet geen verhoogde synthese als resultaat hebben als andere aminozuren in het bloed niet beschikbaar zijn. Bij plantaardige diëten kunnen BCAA's echter de beperkende factor zijn voor optimaal herstel en hermodellering van de spier na de training (Bron: JISSN).

Hoe helpen BCAA's bij spierherstel?

Onze spieren zijn voortdurend in beweging, wat een combinatie is van afbraak en aanmaak. De BCAA's zijn de belangrijkste factoren voor een versnelde aanmaak of eiwitsyntheserespons. Voor mensen met een lage eiwitinname kan BCAA-suppletie de spiergroei en het herstel na verloop van tijd bevorderen (Bron: JISSN).

Hoe helpen BCAA's bij inspanningsvermoeidheid?

Supplementen met BCAA's kunnen een daling van de aminozuren in het bloed voorkomen, die optreedt tijdens inspanning (Bron: NCBI). Deze daling zou normaliter tryptofaan (een ander essentieel aminozuur) door laten stromen naar de hersenen, gevolgd door serotonineproductie. Hiervan wordt verondersteld dat het bijdraagt aan vermoeidheid tijdens inspanning (Bron: NCBI).

Bij aërobe oefeningen, zoals fietsen of teamsporten (voetbal), lijkt suppletie van BCAA's de cognitie in de latere stadia van de training te behouden en mentale vermoeidheid te verminderen. (Bron: NCBI)