Hennep

Hennepzaad is afgeleid van de Cannabis Sativa-plant en is uitzonderlijk voedzaam, omdat het een rijke bron van gezonde vetten, v... Hennepzaad is afgeleid van de Cannabis Sativa-plant en is uitzonderlijk voedzaam, omdat het een rijke bron van gezonde vetten, verschillende mineralen en vitamines is en een bron van alle essentiële aminozuren.

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. gepeld hennepzaad Big Food
  Big Food Hennepzaad gepeld - 500Gram
  Morgen in huis
  Speciale prijs 7,45 9,95
 2. Big Food Gepeld hennepzaad 1kg
  Big Food Hennepzaad gepeld - 1KG - SALE
  Waardering:
  95%
  Niet op voorraad
  Speciale prijs 9,95 12,95 Vanaf 8,00
  (Al vanaf 8,00 p/s)
 3. Big Food - Hennep proteine poeder - naturel - 500 gram - SALE
  Big Food - Hennep proteine poeder - naturel - 500 gram - SALE
  Morgen in huis
  Speciale prijs 9,95 15,95 Vanaf 7,00
  (Al vanaf 7,00 p/s)

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

hennepzaad

Wat is hennepzaad

Hennepzaad is afgeleid van de cannabis sativa plant en is buitengewoon voedzaam (Bron: Pubmed.gov), een rijke bron van gezonde vetten, verschillende mineralen en vitamines, en een bron van alle essentiële aminozuren.

Belangrijke voedingsstoffen in hennepzaad:

 • Eiwit
 • Vezels
 • Omega-3-vetzuren
 • Magnesium
 • Vitamine E
 • Kalium

De zaden kunnen rauw, gekookt, geroosterd of op andere wijze worden gegeten. Voeg de zaden toe aan salades, desserts, smoothiebowls, of voeg ze toe aan een smoothie om een ​​hoogwaardige eiwitbron, essentiële vetzuren en een vezelboost te geven.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van hennepzaad

Hennepzaden zijn zeer uniek, aangezien meer dan 25% van hun energie afkomstig is van hoge kwaliteit proteïne (Bron: Link.springer.com). Vergeleken met andere soortgelijke zaden zoals vlaszaden of chiazaad, waarbij ongeveer 15-18% van hun calorieën uit eiwitten komt, bevat hennepzaad erg veel eiwitten.

Hennepzaden bevatten ook een verscheidenheid aan fytonutriënten en bioactieve componenten. Dit zijn plantaardige stoffen die een extra gezondheidsvoordeel bieden buiten de voedingsstoffen die in het hennepzaad zitten.

Eiwitten in hennepzaad

Plantaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten, zijn schaars in het plantenrijk, aangezien de meeste lysine en/of methionine missen. Hennep bevat aanzienlijke hoeveelheden van de aminozuren methionine en cysteïne, die doorgaans beperkt in plantaardig voedsel voorkomen (Bron: NCBI).

Bovendien bevatten hennepzaden een hoog gehalte aan arginine, een voorloper van stikstofmonoxide. Dit is een molecuul dat bloedvaten het signaal geeft om te verwijden en te ontspannen, wat de bloeddrukregulatie bevordert en mogelijk het risico op hartaandoeningen vermindert.

Vezels in hennepzaad

Het vezelgehalte van hennepzaad is 25-30 g per 100 g. In feite bevat een portie van 20 g 4,2 g vezels! Dit is een aanzienlijke bijdrage aan je dagelijkse aanbevolen vezeldoel van ongeveer 20-35 gram.

Vezels zijn een essentiële voedingsstof die te weinig wordt gegeten vanwege de verschuiving van onbewerkte voedingsmiddelen naar meer bewerkte alternatieven. Vezels dragen bij aan een gezond spijsverteringssysteem, diverse darmbacteriën en kunnen helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte in het bloed. Het is een essentieel onderdeel van elk dieet.

Omega-3-vetzuren

Een portie van 20 g hennepzaad levert 1,7 g omega-3 vetzuren. Het is een bron van alfa-linolzuur (ALA) - dat een voorloper is van de omega-3-vetten met langere keten eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur - dat wordt geprezen vanwege de overvloedige en diverse effecten op de menselijke fysiologie.

Omega-3-vetzuren zijn essentieel voor bescherming tegen degeneratie van ogen en de hersenen (Bron: Pubmed.gov), optimale hartfunctie (Bron: NCBI) en geestelijke gezondheid (Bron: Pubmed.gov), om er maar een paar te noemen (Bron: NCBI).

Essentiële mineralen

Hennep is een natuurlijke bron van magnesium, kalium, calcium en ijzer (Bron: Springer.com). Dit zijn essentiële voedingsstoffen die we uit voedsel moeten opnemen, aangezien het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ze zijn nodig voor een normale en optimale lichamelijke functie.

Magnesium is een belangrijke cofactor voor de aërobe en anaërobe energieproductie, ijzer voor het transport van zuurstof door het lichaam en calcium als bouwsteen van botten en tanden.