Kokos

cocos

Kokos is het product van de kokosnoot, de vrucht van de kokospalm een plant die wel 30 meter hoog kan worden. De buitenkant van de kokosnoot lijkt een beetje op het gezicht van een aap, coco in het Portugees, vandaar de naam. De bladeren van de boom vallen af, maar het bladvoet blijft zitten wat de stam maakt.

Ervaringen en Gebruik

Wij mogen helaas door de huidige regelgeving niet ingaan op de mooie en bijzondere eigenschappen van Kokos. Als je wilt weten wat Kokos  voor jou kan betekenen raden wij je aan om via Google op zoek te gaan naar de talloze positieve ervaringen van gebruikers van dit product.  

Kosnectar en Kokosbloesemsuiker productie

Kokosnectar is het sap dat van de kokospalm (Cocos nucifera)wordt afgetapt, onder meer voor de bereiding van kokos(bloesem)suiker. Anders als bijvoorbeeld het sap van de es (maple) is het sap van palmen zoet van zichzelf, en vraagt wat dat betreft geen bewerking. De sap, dat je eigenlijk nectar moet noemen, heeft een Brix-waarde van 17.

Het aftappen van de kokosbloesem gaat als volgt. de bloem moet allereerst geschikt zijn. Deze moet uit minstens vijf stukken bestaan en mag nog niet gebloeid hebben, om te voorkomen dat er vervuiling optreedt, zoals door aanwezige insecten. Deze bloem noemt men in Indonesië de mayang. De mayang moet worden ingesneden om de sapstroom op gang te krijgen. Hij wordt eerst opgebonden, zodat de incisie gemakkelijker kan worden aangebracht. Ook de volgende dag wordt weer gesneden, telkens weer met alle voorzorgen om vervuiling van de nectar te voorkomen. kokossap

Een tap geeft de eerste twee weken het meeste sap, daarna neemt de nectarstroom gestaag af. In de regel verschijnt er twee weken later alweer een nieuwe bloem, en kan het proces herhaald worden. Het tappen gebeurt tweemaal per dag, met de snelheid waarmee anders de kokosnoot tijdens hun groei en ontwikkeling gevoed worden. De kokospalm is dus gewend aan deze nectarstroom. Normaal gesproken zal de palm gaan bloeien en zullen uit die bloesem kokosnoten ontstaan, die na verloop van tijd (van enige maanden tot een jaar) af vallen.

De keuze voor het aftappen van het sap impliceert dat de boom vanaf dat moment geen vruchten (kokosnoten) zal dragen, alhoewel. Op de Philippijnenzou men een techniek hebben ontwikkeld om een zelfde boom te tappen en noten te laten dragen. 

Ogenschijnlijk is het winnen van kokossap voor suikerproductie een recente ontwikkeling. Maar het sap wordt traditioneel gewonnen, bijvoorbeeld op de Filppijnen voor het maken van lambanog, een sterke drank, vergelijkbaar met een wodka. Hier gaat de vergelijking op met agavesiroop, traditioneel gebruikt voor de fabricage van tequila.

1 artikel(en)

per pagina

 • Big Food Bio Kokosolie - 500ml

  BIGFOOD

  Kokosolie , zeer geschikt voor uiteenlopende doeleinden

  plent Je kunt het als smeersel (op brood) gebruiken. Zeer geschikt voor mensen die geen boter willen/mogen gebruiken.
  plent Om in te bakken gebruik je enkele theelepels. Gebruik het voor vlees, vegetarische burgers, vis, gebakken ei, aardappels, pannenkoeken etc..
  plent Het zelfde geldt voor het wokken van bijvoorbeeld een overheerlijke groenten schotel.
  plent Frituren kan uiteraard ook. Zo zorg je voor gezonde frietjes, iets waar veel kinderen dol op zijn ! 
  plent Als basis voor massageolie.
  plent Verrukkelijk als badolie (gewoon een eetlepel aan het warme water toevoegen).
  plent Als huid of haar product 

  Inhoud: 500 ml

  Normale prijs: €  12,95 -23%

  Aanbieding: €  9,95

1 artikel(en)

per pagina