Ook al wordt het al honderden jaren op andere plekken op de wereld gebruikt, hier in Nederland is chaga een beetje een new kid on the block. Chaga (inonotus obliquus is een paddenstoel die vooral op het noordelijk halfrond groeit. In het Nederlands heet de chaga paddenstoel ook wel berkenweerschijnzwam. Dat is een hele mond vol!

In Rusland wordt er van chaga thee gezet. De gedroogde chaga wordt vier uur lang gekookt, dit proces zorgt ervoor dat de werkzame stoffen beschikbaar worden gemaakt. Vervolgens wordt de thee getrokken. Als de thee getrokken is, drinkt men 1-2 kopjes per dag hiervan.

Maar wat doet het precies?

In de Westerse wetenschap is chaga echt nog behoorlijk nieuw, dit heeft als nadeel dat als je op PubMed (de wetenschappelijke database) gaat zoeken naar goed opgezette wetenschappelijke onderzoeken naar chaga, je niet ver komt. Er zijn kleine onderzoeken gedaan met veelbelovende resultaten, maar deze onderzoeken zijn niet altijd goed opgezet en/of uitgevoerd op ratten.Toch wordt chaga inmiddels al eeuwenlang gebruikt in andere culturen.

Wat zeggen andere bronnen over dit bijzondere superfood?

Chaga zit vol micronutriënten, al deze micronutriënten samen hebben een stimulerend effect op het immuunsysteem. Ook heeft chaga antibacteriële eigenschappen en wordt het ook wel gezien als een natuurlijk antibioticum, eentje waar bacteriën niet tegen bestand worden, zoals bij farmaceutische antibiotica wel het geval is. Let wel op: als je antibiotica voorgeschreven hebt gekregen door een arts, houd je dan aan die voorschriften en overleg altijd met een arts over het al dan niet innemen van chaga in combinatie met medicijnen.

In Japan, China en Zuid-Korea worden supplementen op basis van chaga officieel toegelaten als anti-kankersupplement/anti-tumorsupplement, de werkzame stof in chaga is betuline. Hierover is ook in de Westerse wetenschap wat wetenschappelijk bewijs te vinden waarbij betuline wondgenezing lijkt te bevorderen.

Chaga is veilig in gebruik

Er zijn weinig complicaties bekend van chaga, maar als je medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met je arts over gebruik hiervan en of dit mogelijk is in combinatie met je medicijnen. Afgezien van mogelijke complicaties in combinatie met medicatie, zijn er vooralsnog geen bijwerkingen of nadelen bekend van chaga. Een overdosis van chaga op zichzelf is haas onmogelijk, omdat chaga geen toxische eigenschappen heeft in hoge doseringen. Echter raden wij aan om chaga te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Chaga latte, een makkelijk en lekker recept!

Met de chaga van Plent / The Big Food Company kan je ook een chaga latte maken. Doe 1 theelepel chaga poeder in een mok en voeg hier een beetje kokend water aan toe. Meng dit goed door elkaar tot een papje met een theelepel. Warm wat plantaardige melk op (oatly werkt het beste), schuim dit op en giet de opgeschuimde melk bij het chaga mengsel in de mok. Genieten maar!