Een paar weken geleden had ik een zeer enthousiaste collega tegenover mij zitten die vol passie vertelde over Silverback Protein. Deze vegan proteïne - die wij sinds kort aan het assortiment hebben toegevoegd - zou volgens hem het ideale aminozuurprofiel bevatten voor het ondersteunen van de sportprestaties. Ik was benieuwd naar het verhaal achter dit product en vroeg Jurgen Verweijen - het brein achter Silverback Protein - of ik hem mocht interviewen.

Fanatieke sporter

Jurgen doet al 20 jaar behoorlijk fanatiek aan krachttraining en daarnaast ook aan mountainbiken. “Ik vind er een uitdaging in om als vegan, en zonder gebruik van verboden middelen, zo ver mogelijk te komen.”

Het geven van lezingen leidde tot een veganistisch dieet

Jurgen is veganist en ik vroeg me af hoe lang en vooral wat voor hem de belangrijkste reden is om een veganistisch dieet te volgen. “Ik ben om en nabij 7 jaar veganist. Voor die tijd was ik eigenlijk mijn hele leven al vegetariër, op - helaas - een paar jaar in mijn studententijd na. Omdat de combinatie van krachttraining en een vegetarisch dieet destijds nogal wat vragen opriep, werd ik weleens gevraagd om lezingen te geven. Door het geven van die lezingen kwam ik tot het besef dat ik helemaal geen dierlijke producten meer wil gebruiken. Het paste niet meer bij mij en mijn principes.”

Spieropbouw met een veganistisch dieet

Er wordt weleens beweerd dat het lastig is om écht flink spieren op te bouwen met een veganistisch dieet. Nu weten wij bij Plent dat het met de juiste supplementen absoluut mogelijk is. Maar hoe denkt Jurgen hierover? “Vegan zijn heeft vooral veel voordelen, ook voor sporters. Maar er zijn ook nadelen, daar moet ik ook eerlijk in zijn. Bijvoorbeeld dat er sprake is substantieel lagere creatine-levels, maar er is ook minder carnitine of carnosine beschikbaar. Hoewel je lichaam dit zelf voldoende kan synthetiseren, krijgen vleeseters dit daarnaast ook via hun voeding binnen. En dat leidt tot hogere spiegels en dat heeft voordelen voor de prestaties en herstel. Maar met supplementen is dit prima te compenseren.”

Gunstig aminozuurprofiel voor spieropbouw

Jurgen legt uit dat het voor spieropbouw belangrijk is om voldoende eiwitten met een gunstig aminozuurprofiel binnen te krijgen. “Plantaardige eiwitten lijken minder op onze eigen eiwitten en daardoor kan maar een deel van de aminozuren gebruikt worden. Plantaardige eiwitten bieden van sommige aminozuren verhoudingsgewijs te veel en van andere juist te weinig. Je lichaam kan deze eiwitten dus eigenlijk minder efficiënt omzetten.”

Op zoek naar het ideale recept voor vegan proteïne

Uit bovenstaande blijkt dat Jurgen met een aantal uitdagingen te maken had als veganist. Hij wilde niet achterraken bij zijn sportmaten en startte een complete ‘studie’ naar de stoffen die hij als vegan niet uit zijn voeding binnenkreeg, maar die wel belangrijk zijn voor prestatie en herstel. “Een onderdeel daarvan was dat ik zelf ging berekenen welke combinatie van plantaardige eiwitten nodig is om tot de ideale verhoudingen te komen. Dit was overigens in een andere tijd dan nu, toen eiwitblends nog niet zo laagdrempelig beschikbaar waren zoals nu. Maar welke combinatie ik ook maakte, de aanwezigheid van bepaalde aminozuren bleef (te) laag.”

Het Eureka-moment

Omdat hij niets half doet, zeker als het over zijn gezondheid gaat, bleef Jurgen zoeken naar een oplossing voor zijn probleem. “Na eindeloos staren en rekenen aan spreadsheets besefte ik dat de achtergebleven aminozuren wellicht ook op een andere manier konden worden gemanipuleerd dan met het schuiven van eiwitverhoudingen. Er volgde een waar ‘Eureka!’-moment toen ik een manier zag om dit relatief goedkoop - en zelfs ook lekker - te doen, waardoor het combineren van eiwitbronnen zelfs niet eens meer nodig was.”

Baanbrekende inzichten leidden tot het ideale aminozuurprofiel

Maar hoe kwam Jurgen aan de juiste kennis voor het ideale recept, vraag je je misschien af. “Het hoort echt bij de gehele zoektocht die ik in 20 jaar heb doorlopen. In alle eerlijkheid was dit alleen voor mezelf en dus niet met de intentie om te gaan ondernemen. Ik heb een academische achtergrond, ben ingenieur en analist van beroep en heb daarnaast veel literatuur tot me genomen. Ik verwonderde me er ook over dat dit nog niet eerder gedaan was, maar je ziet wel vaker dat baanbrekende innovaties van buiten de markt komen als iemand met een andere bril en een frisse blik naar de problematiek kijkt. Je moet je DNA zien als een soort bouwtekening voor je lichaam dat voorschrijft hoe alle eiwitten opgebouwd zijn en dus welke combinatie van aminozuren benodigd is. Ons DNA is voor 99,99% gelijk aan elkaar, dus volstaat een optimalisatie van het aminozuurprofiel voor iedereen.”

Nogal verbaasd vroeg ik aan Jurgen: “bestond dit nog niet dan?”. “Nee, gek genoeg niet. Hoewel ik zelf tot dit idee ben gekomen, ontdekte ik dat hetzelfde principe al bestond voor veevoer. Door het aminozuurprofiel van het veevoer te optimaliseren, groeit het vee meer op dezelfde hoeveelheid voer. Mijn concept voor mensen was compleet nieuw en wereldwijd nog niet eerder gezien.”

Erwteneiwit als basis

De basis voor Silverback Protein bestaat uit eiwitten uit de erwtenplant. Jurgen vertelt dat de erwtenplant met het oog op duurzaamheid zeer interessant is. “De plant heeft geen kunstmest en irrigatie nodig om te groeien. De plant haalt stikstof uit de lucht om in de aminozuren in te bouwen en heeft alleen regenwater nodig. Door deze factoren zijn erwten de meest milieuvriendelijke manier om eiwit te produceren. En vanwege de unieke productfilosofie is Silverback Protein met erwteneiwit als basis dus minstens zo goed als dierlijke eiwitten.”

Zo belangrijk is de smaak

Een paar maanden geleden verwonderde ik me nog over het feit dat onze klanten de smaak van proteïneshakes één van de belangrijkste factoren vinden bij hun keuze. Jurgen beaamt dit volmondig: “Smaak is niet alleen voor onze klanten heel belangrijk, maar ook voor mijzelf toen ik het voor eigen gebruik ontwikkelde. Ik varieerde toen al met banaan, cacao en speculaaskruiden, maar wilde er ook stevia in doen. Maar ik vond dat gedoe met zo’n klein schepje niks, dus bedacht ik dat ik de stevia beter direct in het eiwit mee kon mengen. Dit scheelt veel gedoe en zo was het altijd perfect gedoseerd. Zo ontstond de eerste variant van Silverback Protein die nu nog altijd door het leven gaat als de ‘Classic’ en nog steeds razend populair is. Het is de variant die ik zelf ook nog steeds gebruik en gek genoeg in alleen water ook goed te drinken is, een soort zoethoutsmaak. Zo kan ik lekker veel afwisselen. Omdat veel mensen out-of-the-box gemak willen, hebben we meerdere smaakvarianten ontwikkeld die echt lekker zijn. Eerst appelkaneel en later ook de zeer populaire chocolade en vanille.”

Van ideaal recept voor eigen gebruik naar onderneming in vegan sportproteïne

Jurgen ontwikkelde zijn product voor eigen gebruik, maar besloot zijn vegan proteïne uiteindelijk ook op de markt te brengen. “Ik had eigenlijk niet als doel om een nieuw product op de markt te brengen. Ik wilde gewoon een goed smakend en plantaardig eiwitpoeder met het perfecte aminozuurprofiel om zelf zo sterk mogelijk te worden. En toen leerde ik Laurens de Groot kennen. Hij inspireerde me om het op de markt te brengen - we bedachten samen de naam Silverback Protein - en dat is wat we vervolgens zijn gaan doen.”

Welke ervaring met Silverback Protein wil Jurgen zeker met ons delen?

Jurgen: “Mijn eigen ervaring, haha. Vrij snel nadat ik het zelf ging gebruiken brak ik een flink aantal persoonlijke records. En diezelfde ervaring hoor ik overigens van meerdere klanten, vooral de fanatieke. Ook de ervaring van mijn moeder wil ik je niet onthouden. Zij liep al een tijd met verschillende klachten, waaronder wonden op haar benen die niet wilden genezen. De doctoren konden haar niet helpen en stonden voor een raadsel. Ik vroeg me af of er een verband zou kunnen zijn tussen haar klachten en een tekort aan eiwitten en vroeg haar om Silverback Protein te gaan gebruiken. Dit bleek de oplossing voor haar probleem te zijn en zij is nu klachtenvrij. Met name voor ouderen is een geoptimaliseerd aminozuurprofiel zeer interessant omdat ze dan ook al met weinig eiwit zeer veel effect sorteren. Ik schreef daar eerder deze blog over.”

Silverback Protein nu ook verkrijgbaar bij Plent

Wij zijn er trots op dat wij Silverback Protein aan ons assortiment toe hebben kunnen voegen. En we willen Jurgen bedanken voor zijn mooie verhaal!