Interview: Nigel van der Horst - Chef met lef

Interview: Nigel van der Horst - Chef met lef

Nigel van der Horst - Chef met Lef - is een inspirerende man met een heftig verhaal. Sinds enige tijd is Nigel ambassadeur van Plent en wij wilden zijn antwoorden op onze brandende vragen graag met jullie delen. Bij dezen :-)

Wie is jouw grote inspiratiebron geweest om te beginnen met koken en dit ook online te delen?

Voornamelijk ben ik begonnen met koken door fitness en trainen. Ik heb altijd al gehad dat als ik iets interessant vind, dat ik mij erin ga verdiepen. Als iets me niet echt interesseert dan zal ik mij er ook niet zo snel in verdiepen. Omdat ik veel bezig was met sportvoeding en daardoor elke dag kip, broccoli en rijst at, kwam dat na een tijdje wel mijn neus uit. Toen ben ik mij gaan verdiepen in macronutriënten, “I fit fits your macros IIFYM. Hoe kan ik de juiste macro’s binnen krijgen met lekker en gevarieerd eten. Kevin Curry van  @Fitmencook heeft mij ook wel geïnspireerd om lekkere maar toch gezonde maaltijden te maken.

Interview: Nigel van der Horst - Chef met lef

Wij zagen in je Instagram stories dat je ’s ochtends mediteert, kun je iets meer vertellen over jouw ochtendroutine?

Ik zit al wat jaren op Instagram en ik was altijd meteen bezig met mijn telefoon ‘s ochtends. Ik merkte dat ik op die manier eigenlijk mijn dag niet startte met mezelf maar met alle prikkels van de rest van de wereld. Ik kijk bijvoorbeeld al jaren geen nieuws meer, dit geeft mij zo veel rust. Mijn ochtendmeditaties film ik wel, maar mijn telefoon staat eigenlijk tot een uur of 10 op vliegtuigstand terwijl ik opsta om 6:30 uur.  

Het is voor mij belangrijk om bezig te zijn met wie ik echt ben. Als ik de dag begin voor mezelf en met mezelf, start ik deze veel beter. De dag begint voor mij altijd met een moment voor mezelf en het doet me heel veel om de dag zo te beginnen. Geen invloeden van buitenaf, maar alleen ik met mezelf. Ik weet uit mijn oude leven dat de wereld waar ik in zat altijd maar druk was. Ik vind het een kunst om echt met jezelf te zijn en als je dat kan, geeft het zo veel meer rust. 

Krijg nu 10% korting op Vegan proteïne en supplementen van Plantforce!

Gebruik kortingscode: HORST10

korting geldt op alle Plantforce producten, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.

Wij zagen in je Instagram stories dat je ’s ochtends mediteert, kun je iets meer vertellen over jouw ochtendroutine?

Wat is jouw mening over het verband tussen meditatie en gezondheid? Hoe heeft meditatie bijvoorbeeld bijgedragen aan jouw gezondheid?

Mijn mening is eigenlijk dat alles wat je doet met elkaar in verbinding staat en dus ook kan bijdragen aan je gezondheid. Je zal mij nooit horen zeggen dat je moet mediteren, dat je bepaalde dingen moet gaan eten of doen, dat zit gewoon niet in me. Iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar ik zou mensen die zelf oprecht geïnteresseerd zijn in wat ik doe wel willen inspireren. Meditatie draagt wat mij betreft zeker bij aan je gezondheid en nog veel meer. Ik heb op Bali veel gedaan met ademhaling, wat er ook weer voor zorgt dat je bewuster daar mee bezig bent.

Je bent niet altijd vegan geweest, waarom heb je deze keuze gemaakt om nu wel vegan te zijn?

Qua eten ben ik 95% vegan. Ik vind het heel lastig om te zeggen dat ik 100% vegan ben, dus echt vegan ben ik niet maar ik noem het altijd een soort religie. Het is wel zo dat ik met zo veel mogelijk dingen rekening hou. Ik was er vroeger nog niet zo mee bezig, het is wel iets van de afgelopen jaren, het komt op je pad. We zien de wereld voor onze ogen kapotgaan, dus als ik door onder andere met mijn voedingspatroon kan bijdragen aan een betere wereld dan vind ik dat mijn menselijke verplichting om dat te doen.

Krijg nu 10% korting op Vegan proteïne en supplementen van Plantforce!

Gebruik kortingscode: HORST10

korting geldt op alle Plantforce producten, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.

Wat is jouw favoriete ontbijt?

Er zijn periodes geweest dat ik elke dag ontbeet met pannenkoeken, maar hoe je uit bed stapt is niet elke dag hetzelfde dus daar pas ik mijn ontbijt op aan. Als ik echt moet kiezen dan zijn pannenkoeken wel mijn favoriet.

Je gaf aan dat je een hele tijd op Bali hebt gezeten, kun je mij iets meer vertellen over deze reis? Waarom heb je deze gemaakt en wat was je doel hiervan?

Veel van mijn vrienden gingen er heen. Ik hoorde veel verhalen en toen sprak het me heel erg aan. In 2018 ben ik voor het eerst 2 maanden naar Bali geweest. De rust die de mensen daar hebben vond ik zo mooi om te zien, de energie, cultuur, tradities, respect en nog veel meer. Ik heb eigenlijk nooit echt grote plannen gehad toen ik op reis ging. Ik ben iemand die leeft met de dag dus ik zie het altijd wel. Mijn reis maakte ik alleen, ik zie wel wie of wat er op m’n pad komt en ging ik er ook heen om tot rust te komen met mezelf.

Tijdens jouw verblijf op Bali heb je een ongeluk gehad en bent hiervan nog steeds herstellende. Op jouw Instagram noem je dit een van je ‘biggest gifts’, kun je dit uitleggen?

Tijdens mijn verblijf op Bali ben ik van 6/7 meter hoogte naar beneden gevallen van het balkon waarbij ik mijn rug en beide hielen heb gebroken en daarna ben ik bewusteloos terecht gekomen in het zwembad. Ik ben echt net op tijd gered door een vriendin. Ik heb altijd geloofd dat bepaalde dingen gebeuren met een reden. Er is veel meer dan alleen ons bewustzijn. Hoe kan het dat je soms aan iemand denkt en dat die persoon dan precies op dat moment belt. 

Interview: Nigel van der Horst - Chef met lef

Er zijn heel veel mensen bij wie heftige dingen zijn gebeurd, die de dood in hun ogen hebben aangekeken en die daarna op een andere manier zijn gaan kijken naar het leven en zichzelf. Op Bali heeft een vriend van mij – Yanai, oftewel Blu, iemand die echt de gekste en bizarste dingen heeft meegemaakt in het leven, die nu al 17 jaar op Bali woont en zijn tijd en eigenlijk zijn leven-wijdt aan andere mensen helpen, na mijn ongeluk heeft hij constant voor mij klaargestaan. Hij helpt ook mensen met problemen, zoals zware trauma’s, gok, seks of een drugsverslavingen.

Hij heeft mij inzicht gegeven dat dit is gebeurd met een reden en dat er iets voor mij klaarstaat. Hij zei: Nigel, “the god’s have other plans for you my friend, but you have to wake up first my brother man! And, I am here to guide you” We volgde elkaar al een tijdje op Instagram en stuurden wel eens berichtjes. Na het ongeluk sprak ik hem en vertelde ik wat er was gebeurd. Binnen 10 minuten stond hij op de stoep en hij is nooit meer weggegaan.

Waar haal jij voldoening uit?

Momenteel zit ik natuurlijk in een rare situatie. Ik zat op Bali en dat was toch wel geweldig qua levenskwaliteit en rust. Ik was heel tevreden met weinig en dat ben ik nog steeds. Ik haal heel veel voldoening uit kleine dingen. Mijn eerste doel is nu om volledig te herstellen van mijn ongeluk. Mijn energie moet ik voorzichtig inzetten. Vroeger was ik heel veel met sporten bezig en dat is nu natuurlijk minder. Ik ben nu realistischer en weet dat sommige dingen nu gewoon even niet gaan en dat dat ook oké is. Ik ben content met waar ik nu sta en hoe het nu gaat en probeer aan elke situatie wel een positieve draai te geven. Dit heb ik van jongs af aan al, dat zit gewoon in mij. Waarom zou je negatief kijken naar iets waar je ook een positieve draai aan kunt geven, kost je minder energie als je weet hoe je iet positief kan maken dan negatief. Je maakt het voor jezelf alleen maar zwaarder als je negatief bent.

Krijg nu 10% korting op Vegan proteïne en supplementen van Plantforce!

Gebruik kortingscode: HORST10

korting geldt op alle Plantforce producten, m.u.v. producten waarop al een korting van toepassing is.

In 2017 heb je een kookboek geschreven, dit was voordat je vegan werd. Zou je in de toekomst nog een boek willen schrijven die wel vegan is en misschien meer vertelt over jouw huidige lifestyle?

Er zijn zeker wat plannen en ideeën uitgeschreven, het is nu even niet de juiste timing maar als ik weer up and running ben en genoeg energie heb om dat te doen, dan zeker. Als ik volledig ben hersteld en er echt klaar voor ben dan zal ik daar zeker mee aan de slag gaan en kijken wat de mogelijkheden zijn.

Delen: