Aan ‘De Nationale Week Zonder Vlees’ deden dit jaar 2,4 miljoen Nederlanders mee. Met deze landelijke campagne, die sinds 2018 bestaat, beweegt Isabel Boerdam – oprichter van De Hippe Vegetariër - de deelnemers om een week geen vlees te eten. Ik sprak met Isabel onder meer over haar cursus ‘Vleesminderen In 15 Dagen’. Deze cursus werd 16 maart dit jaar gelanceerd en bleek een logisch gevolg op De Nationale Week Zonder Vlees.

Vegetariër in hart en nieren

Sinds haar 9e jaar is Isabel vegetariër. “Ik werd me er ineens van bewust dat het stukje vlees dat op mijn bord lag afkomstig was van een dier. Dat wilde ik echt niet meer eten en vanaf dat moment werd ik vegetariër”. Vanuit deze overtuiging startte zij in 2013 het online platform ‘De Hippe Vegetariër’ dat inmiddels op een trouwe schare fans kan rekenen, niet alleen vegetariërs, maar ook flexitariërs en foodies.

Is dierenleed de enige reden voor jou om vegetarisch te eten?

Isabel: “Niet meer, inmiddels zie ik veel meer voordelen om vegetarisch te eten. Allereerst is – in mijn optiek – een vegetarisch dieet veel gezonder. Dit komt doordat er automatisch meer peulvruchten en groenten worden gegeten als vervanger voor vlees. Uiteraard speelt het klimaat de laatste jaren ook een rol in mijn keuze, we kunnen er echt niet meer omheen dat het eten van vlees een grote impact heeft op het milieu en daarmee de klimaatverandering’.

De aanleiding voor de ontwikkeling van de cursus Vleesminderen In 15 Dagen

Het gebeurt vaak dat deelnemers aan De Nationale Week Zonder Vlees aan het denken worden gezet. Of in ieder geval, nog meer aan het denken worden gezet. Dat is een prachtig gegeven en in oorsprong het doel dat Isabel voor ogen had. ‘Waar ik echter achter kwam was dat er hierdoor een behoefte ontstond aan meer kennis, tips & tricks om die ingeslagen weg te blijven volgen. Bijvoorbeeld: wat en hoe kook je als vegetariër en waar vind je je ingrediënten? Na de week zonder vlees willen mensen vaak wel, maar moeten soms aan de hand worden genomen’. Het kon dan ook niet uitblijven; een cursus voor het volgen van een vegetarische levensstijl.

De inhoud van de cursus Vleesminderen In 15 Dagen

De cursus Vleesminderen In 15 Dagen is opgebouwd uit een aantal onderdelen die je op eenvoudige wijze op weg helpen. In de cursus worden bijvoorbeeld 7 basisrecepten gedeeld die gebruikt kunnen worden voor verschillende vegetarische maaltijden. Ook word je als het ware op ‘supermarktsafari’ genomen om te leren waar je op moet letten en wat je moet kopen als je naar de supermarkt gaat. In de cursus komen ook anderen aan het woord; middels een aantal interviews kun je ontdekken wat hun motivatie is en waar zij tegenaan liepen. De cursus geeft daarnaast ook antwoord op – misschien wel de belangrijkste – vragen die je hebt als beginnend vegetariër; hoe houd je het vol en met welke uitdagingen krijg je te maken?

Is het makkelijk om te stoppen met het eten van vlees?

Isabel: “Met de juiste motivatie is het heel eenvoudig om geen vlees meer te eten. In combinatie met de cursus Vleesminderen In 15 Dagen wordt het helemaal eenvoudig, zelfs voor de zogenaamde ‘carnivoren’ onder ons. Maar, je moet er wel voor open staan, ander wordt het niets. Vegetarisch eten is echt de allerkleinste moeite met de allergrootste impact op dier en milieu. Dus, het is zeker de uitdaging waard.”

Hoe zit het met de obsessie voor vleesvervangers

Mijn collega vroeg zich vanmorgen hardop af waarom mensen toch zo obsessief bezig zijn met het vervangen van vlees. ‘Waarom moet een vleesvervanger ruiken, proeven en ogen als vlees?’ was zijn vraag. Isabel had hier een duidelijke verklaring voor: “Mensen zijn toch gewoontedieren. Het loslaten van een oude gewoonte is nu eenmaal lastig. Veel Nederlanders zijn ook zo gewend aan hun ‘aardappelen, groenten en vlees’. Er wordt vaak eerst bepaald welk vlees gegeten gaat worden en op basis daarvan wordt gekozen voor de bijbehorende groenten en aardappelen of peulvruchten om het af te maken. Daarom vind ik vleesvervangers een prima manier om los te komen van die gewoonten en vervolgens op een andere manier te leren koken en denken.”

Succesverhaal

Ik vroeg Isabel of zij een leuke anekdote of succesverhaal met jullie wilde delen. Isabel: “Jazeker! Ik heb al 13 jaar een relatie met mijn vriend. Hij was nooit vegetariër en ik heb hem ook nooit gepusht om vegetariër te worden. Na verloop van tijd koos hij ervoor om alleen nog buitenshuis vlees te eten, bijvoorbeeld als hij uit eten ging. Korte tijd geleden is hij echter volledig vegetarisch gaan eten. Hij kwam erachter dat hij vlees eigenlijk helemaal niet mistte en vond het belang van dierenwelzijn en het klimaat inmiddels dusdanig belangrijk dat vlees hem niet meer enthousiast kon maken.”