Afgelopen week sprak ik met Chiel Spruitenburg van De Pindakaaswinkel. Als groot fan van pindakaas - geen grap, ik ben écht fan van pindakaas - vond ik het sowieso een boeiend onderwerp om over te schrijven. Maar dat was niet het enige; via via had ik een sterk verhaal gehoord over de oorsprong van het bedrijf. Dit maakte me reuze nieuwsgierig :-). Tijd om erachter te komen hoe het zit!

Hoe is het allemaal begonnen?

Chiel: ‘Tja, het klinkt als een open deur, maar De Pindakaaswinkel is echt ontstaan vanuit een grote interesse voor pindakaas. Michiel Vos - de oprichter van De Pindakaaswinkel - was gaan experimenteren met een aantal nieuwe smaken pindakaas, waaronder ‘Karamel zeezout’. Het idee was om deze online te gaan verkopen. Zo wilde hij erachter komen welke smaak het populairst was en deze uiteindelijk in supermarkten gaan verkopen.’

En toen werd De Pindakaaswinkel opgemerkt door een blogger…

Chiel: ‘Inderdaad, haha. Michiel woonde in een huis waar een bedrijfspandvergunning op zat en daardoor kwam hij op het idee om een sticker van De Pindakaaswinkel op het raam te plakken. Een blogger zag de sticker en vond het idee van een pindakaaswinkel zo leuk, dat hij er een blogbericht over schreef.’

Vanaf dat moment ging het hard?

Chiel: ‘Ja, klopt. Het blogbericht ging zogezegd viral. Het werd gelezen door de juiste mensen op het juiste moment en anderen gingen er ook over schrijven. Op dat moment zaten wij nog in de experimentele fase, er was eigenlijk nog niet eens een product. We zijn toen keihard aan de slag gegaan en hebben de eerste Pindakaaswinkel van Nederland geopend. Doordeweeks maakten we de pindakaas die we vervolgens in het weekend verkochten. Inmiddels hebben wij 8 fysieke vestigingen van De Pindakaaswinkel en tal van verkooppunten in Nederland, België en Duitsland.’

Wat was de sleutel tot het succes van De Pindakaaswinkel?

Chiel: ’Dat bleek te zitten in de productdifferentiatie. Waar wij eerst wilden richten op één populaire smaak, bleek juist dat het aanbieden van verschillende smaken het succes van De Pindakaaswinkel bepaalde. Daarnaast is ons enthousiasme rondom pindakaas doorslaggevend.’

Wat maakt jullie speciaal t.o.v. andere pindakaasmerken?

Chiel: ‘Onze pindakaas is vrij van toegevoegde suikers en wij gebruiken kokosvet dat gezonder is dan palmvet en de pindakaas extra smeuïg maakt. Tja, en natuurlijk het uitgebreide aanbod in smaken, voor ieder wat wils.’

Welke smaak is het meest populair, en wat is jouw favoriete smaak?

Chiel: ‘Het klinkt misschien saai, maar onze naturel pindakaas is erg populair. Daarnaast is de pindakaas met karamel en zeezout ook erg geliefd. Ikzelf wissel de smaken een beetje af, maar onder mijn favorieten vallen absoluut de ‘Kokos zeezout’, ‘Karamel zeezout’ en ‘Chilipeper citroengras'.

Je hebt ook sportpindakaas in het assortiment, wat houdt dit in?

Chiel: ‘De sportpindakaas in ons assortiment is verrijkt met extra toegevoegde eiwitten uit soja. Ook zijn er grove stukjes pinda aan toegevoegd waardoor de pindakaas lekker crunchy is. Pindakaas is geliefd bij sporters omdat het het hongergevoel onderdrukt en ondersteunend kan werken bij de vetverbranding en spieropbouw.’

Hoe gezond is pindakaas eigenlijk?

Chiel: ‘Pindakaas zit boordevol gezonde vetten en eiwitten. De Gezondheidsraad heeft in de ‘Richtlijnen goede voeding 2015’ geconcludeerd dat er overtuigend is aangetoond dat de consumptie van noten – waaronder pinda’s – het LDL-cholesterol en daarmee het risico op hartziekten verkleint.’

Hoe duurzaam is jullie pindakaas?

Chiel: ‘Agrarisch gezien is de pindaplant interessant. Het haalt stikstof uit de lucht om het vervolgens terug in de aarde te brengen. Maar dat is niet het enige. Met het oog op het eten van minder vlees is pindakaas ook aantrekkelijk. Pindakaas bevat namelijk tot maar liefst 27% eiwitten, onze sportpindakaas zelfs nog meer. En wij gebruiken kokosvet in plaats van het milieu-onvriendelijke palmvet.’

Pindakaas van De Pindakaaswinkel nu in het assortiment van Plent

Wij zijn blij dat wij de pindakaas van De Pindakaaswinkel aan ons assortiment mochten toevoegen. Wat een mooi product! Wij hebben gekozen voor de onderstaande populaire smaken:


Chiel, bedankt voor het delen van dit toffe verhaal!


Pindakaas bij Plent: