Sporten, superfoods & supplementen

Door je lichaam met de juiste brandstof te voeden, kun je niet alleen je sportprestaties verbeteren, maar zal je je voortdurend fitter en energieker voelen. Maar je kunt ook wat extra’s doen, zoals het nemen van superfoods en supplementen. Ook dit draagt bij aan betere prestaties, sneller en beter herstel van je lichaam en het (eerder) behalen van je doelen.

 

Superfoods

Superfoods hoef je zeker niet te zien als vervangende producten die je met 2 eetlepels ineens ‘super healthy’ maken, maar wel als een mooie, natuurlijke aanvulling op je gezonde eetpatroon. Klakkeloos je smoothie of havermout volgooien met superfoods ‘omdat het wel gezond zal zijn’ raad ik niet aan. Bedenk wat je gaat doen en wat je lichaam nodig heeft. 

Ik sport vrijwel altijd in de ochtend en dan is havermout echt mijn favoriete ontbijt waarmee ik het beste presteer. Havermout is opgebouwd uit trage koolhydraten en zorgt zo voor veel gelijkmatige energie; het is echt een energiebom, zonder energie dips. Daarbij is het ook nog eens goed voor je spijsvertering, omdat het veel vezels bevat. Maar naast de havermout, maak ik er echt een energie booster van door er 3 superfoods aan toe te voegen: chia zaad, rauwe cacao poeder en maca. Deze superfoods hebben alle drie een positieve werking op je energie level en/of uithoudingsvermogen. Cacao bevat ook nog eens veel magnesium, wat weer goed is voor je spieren. Verder nog een stuk fruit erbij en je hebt het perfecte sporters ontbijt voor je!

 

Chia zaad; bevat veel eiwitten (goed voor spierherstel) en geeft energie.

Maca; zorgt voor meer uithoudingsvermogen en is een libidobooster (wat natuurlijk ook sporten is!)

Cacao poeder; geeft ook meer energie en bevat magnesium voor spierherstel.

 

Na het sporten

Na het sporten kun je ook nog tal van supplementen nemen. Maar om ervoor te zorgen dat je door de bomen nog wel het bos ziet, heb ik een selectie gemaakt, waar ik mij goed bij voel.

 

Eiwitten/proteïnen

Eiwitten zorgen voor spierherstel en – opbouw. Wie (veel) sport heeft meer eiwitten nodig dan wie niet of weinig sport. Omdat het aantal eiwitten dat je dagelijks nodig hebt behoorlijk kan oplopen en soms lastig uit gewone voeding binnen te krijgen is, neem ik eiwit shakes of smoothies van eiwit poeder, ook wel proteïne poeder of whey poeder genoemd. De eiwitten in het poeder bevatten bepaalde aminozuren die spieropbouw en spierherstel stimuleren. Tijdens het sporten beschadig je zogezegd je spieren en door ze goed te voeden met eiwitten, herstel je je spieren en worden ze juist sterker. 

Belangrijk is het wel om voor natuurlijke eiwitpoeders te kiezen. Deze bevatten geen suikers, zoetstoffen of kunstmatige toevoegingen. Verder heb je dan nog de keuze uit plantaardige of dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitpoeders zijn lactosevrij en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dierlijke eiwitten komen van koemelk en in het geval van de producten van het Superfood Centre, zijn deze koeien allemaal gras gevoed en hormoonvrij.

In deze blog lees je nog veel meer over eiwitten en sporten.

 

Magnesium

Veel mensen kampen met een magnesium tekort, vaak zonder het te weten. En magnesium is zo belangrijk. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten. Helpt bij de regeling van de spijsvertering, de energieproductie en de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen en het goed functioneren van het hart en het zenuwstelsel. Voor sporters is magnesium dus ook erg belangrijk i.v.m. de opbouw en het ontspannen van spieren. En ooooo wat slaap je er ’s avonds lekker van. Ik neem het vaak vlak voor het slapengaan. Diepe nachtrust gegarandeerd!

(rest info volgt)

 

Vitamine C

Vitamine C zorgt voor een betere opname van eiwitten. En zoals je hierboven hebt gelezen, zijn die eiwitten erg belangrijk. Daarbij is vitamine C goed voor je immuunsysteem en weerstand, wat we natuurlijk altijd kunnen gebruiken.

(rest info volgt)

 

Tip: maak een eiwit shake met daarin extra vitamine C en wat cacao poeder. De ideale smoothie voor na het sporten!